Επιλέγει να πυροβολεί τον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ στη σκιά του αδιεξόδου

Με βολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και των χειρισμών του στο Κρανς Μοντάνα επιλέγει να πολιτευτεί το ΑΚΕΛ στον απόηχο του ναυαγίου της Διάσκεψης για την Κύπρο και του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η τουρκική πλευρά.
 
Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πήγε στη Διάσκεψη με προτεραιότητα να ασχοληθεί με τη λύση του Κυπριακού, αλλά για να παίξει, όπως ισχυρίστηκε, το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.
 
Σε γραπτή του δήλωση ως απάντηση στους ισχυρισμούς του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος εκφράζει λύπη για την αστήρικτη κριτική, που καμιά σχέση έχει με την πραγματικότητα, για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντανά, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
«Δεν επιθυμούμε αυτές τις κρίσιμες ώρες να ακολουθήσουμε συγκρουσιακή πορεία με οποιονδήποτε, κάτι που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στον τόπο», σημειώνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Κρανς Μοντανά πλήρως προετοιμασμένος και ιδιαιτέρως αποφασισμένος να επιτύχει συγκλίσεις εντός των παραμέτρων που καθορίστηκαν από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ώστε να επιτευχθεί συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.
 
«Είναι λυπηρό», τονίζει, «που χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων κάποιοι υιοθετούν θέσεις που μπορεί αναίτια να οδηγήσουν τρίτους στην απόδοση ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά».
 
«Το παράδοξο», συνεχίζει ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «είναι ότι μέρος της αντιπολίτευσης ισχυρίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έδωσε όλα στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ ένα άλλο μέρος αφήνει να νοηθεί ότι θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι αυτό που έχει σημασία τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι να αφήσουμε κατά μέρος τις όποιες σκοπιμότητες και να εργαστούμε από κοινού προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και για την επανέναρξη των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, και μέσα στο ίδιο πλαίσιο που διεξάγονταν μέχρι τώρα».
 
Νωρίτερα, και μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε πως αίσθησή του είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πήγε στη Διάσκεψη για την Κύπρο με προτεραιότητα να ασχοληθεί με τη λύση του Κυπριακού, αλλά για να παίξει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.
 
Σχολιάζοντας αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για τις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ μετά τη Διάσκεψη, Άντρος Κυπριανού είπε ότι έχει το δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Δεν ζούμε», όπως υπέδειξε, «σε φασιστική χώρα», για να κάνει λόγο σε λανθασμένους χειρισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ισχυρίστηκε συναφώς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μετέβη στην Ελβετία εντελώς απροετοίμαστη και με την αντίληψη ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί η ουσία κάποιων θεμάτων.
Ανέφερε συγκεκριμένα πως δεν είχαν προετοιμαστεί θέσεις για συγκεκριμένα ζητήματα και η ελληνοκυπριακή πλευρά υποχρεώθηκε, υπό την πίεση του χρόνου, να αναθέσει σε κάποιους ανθρώπους να εργάζονται όλο το βράδυ για να ετοιμάσουν έγγραφα και προτάσεις.
 
«Όταν έχεις απέναντί σου έναν αντίπαλο που είναι αδιάλλακτος, προκλητικός και επιθετικός», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, «υποχρεούσαι να είσαι όσο πιο καλά προετοιμασμένος και μελετημένος για να μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις.
Θα μπορούσαμε, είπε, να καταθέταμε πρόταση που να μην μας εκθέτει και θα στρίμωχνε την Τουρκία».
 
Καταλήγοντας, ο Άντρος Κυπριανού πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και έξι μήνες έλεγε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα έπρεπε τα θέματα της εσωτερικής πτυχής να τα περιελάβανε σε ένα πακέτο και να τα συζητήσει άτυπα, και ταυτόχρονα να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας.
 
 

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»