Σε αναζήτηση νέου βηματισμού το Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα

Στη σκιά του αδιεξόδου στο οποίο κατέληξε η Διάσκεψη για την Κύπρο που έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, η πολιτική ηγεσία του τόπου επικεντρώνεται πλέον στη διαχείριση της νέας κατάστασης πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό και στο σχεδιασμό της στρατηγικής της επόμενης μέρας, με τρόπο που να συντηρηθεί ζωντανή η προοπτική λύσης του εθνικού μας προβλήματος. 
 
Ξεκάθαρα, το αδιέξοδο του Κρανς Μοντάνα έχει να κάνει με την ανετοιμότητα-όπως αποδείχθηκε στην πράξη-της Τουρκίας να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα στο Κυπριακό, αφού η επιμονή της Άγκυρας σε διατήρηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων και σε συνέχιση της παρουσίας του στρατού της στο νησί, δεν άφηνε περεταίρω περιθώρια στη ε/κ και ελλαδική πλευρά για επιπλέον συμβιβασμούς.
 
Το γεγονός ότι στη δήλωσή του έπειτα από την διαπίστωση του αδιεξόδου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τήρησε ίσες αποστάσεις, μιλώντας απλώς για διάσταση απόψεων και χωρίς να καταλογίζει ευθύνες, είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό, ωστόσο εκεί που στο τέλος της ημέρας θα κριθεί το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών είναι μέσα από την έκθεση που θα συντάξει προς τα Ηνωμένα Έθνη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Και μολονότι ο κ. Έιντε πολλές είναι οι φορές που επικρίθηκε για μεροληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, τα ίδια τα γεγονότα στο Κρανς Μοντάνα κανένα περιθώριο δεν αφήνουν σε οποιονδήποτε να αποδώσει το αδιέξοδο στη δική μας πλευρά. Σημειώνεται πως μπορεί τα Η.Ε. να ξεκαθαρίζουν πως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε παραμένει κανονικά στη θέση του, ωστόσο κοινό μυστικό αποτελεί πως αποχωρεί οριστικά από την Κύπρο το προσεχές φθινόπωρο και ότι την επόμενη προσπάθεια μάλλον ο διάδοχός του είναι που θα κληθεί να υλοποιήσει.   
 
Στο Κρανς Μοντάνα οι Τούρκοι, ουσιαστικά ποτέ δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ και όταν κατά κάποιο τρόπο αποφάσισαν να το πράξουν, οι θέσεις που υπέβαλαν ουδόλως συμβάδιζαν με τις ιδέες-πλαίσιο του Αντόνιο Γκουτέρες. Αντιθέτως, και παρόλο που η δική μας πλευρά μετέβη στο ελβετικό θέρετρο με την ξεκάθαρη θέση πως για να ανοίξει τα χαρτιά της στα υπόλοιπα κεφάλαια, θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουν πρώτα τις προθέσεις τους οι Τούρκοι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπό το πρίσμα του διαφαινόμενου αδιεξόδου, επέλεξε τελικά να δώσει πρώτος προτάσεις επί των υπολοίπων κεφαλαίων υπό την αίρεση πάντοτε ικανοποίησης της ε/κ πλευράς σε ασφάλεια και εγγυήσεις.
 
Υπενθυμίζεται πως οι τίτλοι τέλους της όλης προσπάθειας στο Κρανς Μοντάνα έπεσαν  τα ξημερώματα της Παρασκευής με την ολοκλήρωση του δείπνου που είχε με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,  κατά το οποίο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε:
 
Πρώτο: Σε συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων.
Δεύτερο: Σε συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο.
Τρίτο: Σε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.
 
Συγκεκριμένα, επέμεινε σε συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων και επανεξέτασή τους σε 15 χρόνια (αφήνοντας παράθυρο και για πιο νωρίς επανεξέταση υπό προϋποθέσεις), ενώ σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα, επέμεινε σε συμφωνημένο αριθμό που να παραμείνει.
 
Πέραν τούτων, η τουρκική πλευρά:
 
Πρώτον: Απέρριψε επιστροφή ολόκληρης της Μόρφου.
Δεύτερο: Επέμενε στην αρχική της θέση, ένα προς ένα, για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπήκοους.
Τρίτο: Ζητούσε πρωτογενές δίκαιο για ολόκληρη τη λύση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρανς Μοντάνα: Αυτές είναι οι ιδέες Γκουτέρες για τα αγκάθια του Κυπριακού
 
 

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ