Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία Κοτζιά την μεθεπόμενη Τρίτη

Σε νέα συνεδρία του την ερχόμενη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο θα χαράξει τα επόμενα βήματα της δικής μας πλευράς στο Κυπριακό έπειτα από το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. 
 
Εξάλλου, σε δεύτερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα, το παρών του το θα δώσει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σήμερα το απόγευμα ενημερώνει στην Αθήνα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας.  
 
Στη Λευκωσία, είτε απόψε είτε ενδεχομένως αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει μέσω διακαναλικής συνέντευξης τον λαό για τα όσα συνέβησαν στην Διάσκεψη για την Κύπρο και το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε.
 
Σε σημερινή συνεδρία του Σώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα συνέβησαν στο ελβετικό θέρετρο και ειδικότερα για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου και διαπιστώθηκε το αδιέξοδο.  
 

Χαμηλούς τόνους κράτησαν εξερχόμενοι της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου οι πολιτικοί αρχηγοί, επιφυλασσόμενοι να τοποθετηθούν περεταίρω στις επόμενες συνεδριάσεις του Σώματος. Χωρίς να προβούν σε δηλώσεις αποχώρησαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγοι- Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδικής.
 
Στις τοποθετήσεις τους, οι υπόλοιποι πολιτικού αρχηγοί επέρριψαν μεν την ευθύνη για το αδιέξοδο στην τουρκική πλευρά, δεν απέφυγαν ωστόσο εντελώς την κριτική τους προς τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Έκδηλος, όπως φαίνεται, είναι ο προβληματισμός για την μη επίρριψη ευθυνών για τα ναυάγιο στην τουρκική πλευρά.       «Η κατάσταση είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, οριακή, και χρειάζεται να δούμε πώς ξαναδίνουμε την ελπίδα και την προοπτική ότι η χώρα μας μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι είχε συζητηθεί την Πέμπτη το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα που τέλειωσε η Διάσκεψη και ότι έχει αποφασιστεί πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα για να ανταλλάξει απόψεις και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.  
 
«Αλλά το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου για το πώς προχωρούμε παρακάτω», υπέδειξε.
 
«Επειδή βλέπω κάποιους, οι οποίοι να είναι ευτυχισμένοι για την κατάληξη που είχαμε στο Κρανς Μοντάνα, θα πω ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά και μόνο δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, όχι απλά και μόνο δεν έχουμε έλθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού, αλλά δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
Πρόσθεσε πως «αυτό είναι το αποτέλεσμα, και στη βάση αυτού θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, με γνωστές τις δηλώσεις που έγιναν και από την πλευρά του ΟΗ,Ε αλλά και της Τουρκίας για το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά από την αποτυχία στο Κρανς Μοντάνα».
 
«Σε ό,τι μας αφορά δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ για το γεγονός ότι θα διαιωνιστεί η κατάσταση όπως αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένη με πολύ αρνητικά τα δεδομένα για τη δική μας την πλευρά», είπε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν θα ήθελε να πει οτιδήποτε περισσότερο και πως προτιμά να μιλήσει πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο και να καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις του ΑΚΕΛ πρωτίστως για το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και δευτερευόντως για το τι έχει συμβεί στο Κρανς Μοντάνας, παρόλο που έχει και εκείνο τη δική του σημασία.
 
«Η κατάσταση είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, οριακή θα την χαρακτήριζα, και χρειάζεται να δούμε πώς ξαναδίνουμε την ελπίδα και την προοπτική ότι η χώρα μας μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τα πράγματα όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένα φοβούμαι ότι κάθε άλλο παρά εκπέμπουν ένα τέτοιο μήνυμα», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς τι πήγε στραβά και αν δεν εκτιμήσαμε καλά τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Τουρκία είναι η πλευρά η οποία έχει την κύρια ευθύνη για τις εξελίξεις. «Και όχι μόνο σήμερα. Διαχρονικά η Τουρκία συμπεριφέρεται με τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο. Και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές κάποιες απαιτήσεις τις οποίες προτάσσει», ανέφερε
 
Πρόσθεσε πως «το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή είναι: Εμείς λειτουργήσαμε με τρόπο που να καθιστά ανέφικτη την προώθηση των στόχων της; Ή να τη δυσκολεύουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία; Εδώ θα πρέπει να επικεντρωθεί η δική μας προσπάθεια κατά την άποψή μου διότι ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί μέχρι σήμερα η Τουρκία. Αυτά αφήστε να τα πούμε στο Εθνικό Συμβούλιο πρώτα», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για την επίσκεψη του στην Αθήνα αργότερα σήμερα, είπε πως «επιβάλλεται να συζητήσουμε και ως κόμμα με την ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα. Αυτό είναι εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει περισσότερο. Θα γίνει αναφορά σίγουρα και στο Κρανς Μοντάνα. Αλλά αυτό δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι πώς προχωρούμε πάρα κάτω».
 
Κληθείς να πει αν δεν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κρανς Μοντάνα ανέφερε πως «έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Αναστασιάδη όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Έχουμε και απόψεις και θέσεις για τους χειρισμούς που έγιναν στην Ελβετία. Να τα πούμε την επόμενη Δευτέρα. Να τα πω πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο», ανέφερε, σημειώνοντας πως «είναι πιο σωστό πρώτα να τα πούμε εκεί που πρέπει και μετά δημόσια».
 
«Εμείς δεν συμπεριφερόμαστε όπως άλλοι και δεν θέλουμε να επενδύσουμε πάνω σε λάθη ή σε αρνητικές εξελίξεις οι οποίες έγιναν».
 
Ερωτηθείς αν υπέβαλαν κάποια ερωτήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως σήμερα ήταν απλή ενημέρωση. «Δεν μπήκαμε σε καμιά άλλη διαδικασία», κατέληξε.
 
 

«Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο στο Κρανς Μοντάνα, προχώρησε σε περαιτέρω υποχωρήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην κατοχύρωση πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου για την άλλη πλευρά και οι οποίες έχουν αποτυπωθεί και στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε η  Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποσύρει τις προτάσεις που είχε κάνει στο Κρανς Μοντάνα, η κ. Βασιλειάδου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους έχει ενημερώσει περί απόσυρσης των προτάσεών του, αλλά «οι προθέσεις παραμένουν στο τραπέζι και πλέον έχουμε αποκαλύψει το βάθος των προθέσεών μας σε σχέση με τα διάφορα θέματα τα οποία έχουν τεθεί».
 
Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε ότι και στην περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει αυτή τη στιγμή αποδεχόμενη απόσυρση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων, απόσυρση στρατού, είναι έτοιμος να επαναφέρει τις προτάσεις του.
 
Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε, παράλληλα, πως ο μόνος ένοχος για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κρανς Μοντάνα είναι η Τουρκία, η οποία, όπως είπε, κατάφερε να παραμείνει και αλώβητη μέσα από αυτή τη διαδικασία.
 
Η κ. Βασιλειάδου ανέφερε πως κατά τη συνεδρία ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν είχαμε ευκαιρία να εκφράσουμε απόψεις. Οι θέσεις και τοποθετήσεις θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε πως «εμείς παρ’ όλες τις έντονες διαφωνίες μας και για την πενταμερή και για τον γενικότερο χειρισμό που έγινε μέχρι σήμερα, ήμασταν στο Κρανς Μοντάνα και προσπαθήσαμε να αποσοβήσουμε τα χειρότερα. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο στο Κρανς Μοντάνα, προχώρησε σε περαιτέρω υποχωρήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην κατοχύρωση πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου για την άλλη πλευρά, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί και στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα», είπε η κ. Βασιλειάδου.
 
Υποστήριξε πως «δυστυχώς και πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπεσε έξω και αυτή τη φορά όσον αφορά τη στάση του Ακιντζί και τις προθέσεις της Τουρκίας στο Κρανς Μοντάνα. Βεβαίως, ασφαλώς, και σίγουρα ο μόνος ένοχος είναι η Τουρκία για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κρανς Μοντάνα. Και η Τουρκία κατάφερε να παραμείνει και αλώβητη μέσα από αυτή τη διαδικασία».
 
«Εμείς όμως», πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει. Δεν θα πρέπει να κόψουμε το δρόμο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά με νέο σχεδιασμό, μέσα από διαφορετικό τρόπο προσεγγίσεων, νέα στρατηγική, νέα στρατηγική».
 

«Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα και επομένως αυτή είναι η στιγμή της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας και δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση επίρριψης ευθυνών για ενδεχόμενα λάθη που έγιναν από την πλευρά μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις και τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τόσο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που πρέπει να συνεχίσουν, αλλά και στις αντιδράσεις της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων».
 
Ανέφερε εξάλλου πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς υπό εκβιασμό από πλευράς της Τουρκίας.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επιφυλαχθούν να τοποθετηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα συνεχιστεί η συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ήταν σωστοί οι χειρισμοί που έγιναν στην Ελβετία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν είναι αυτή η στιγμή για την όποια επίρριψη ευθυνών, για τη συζήτηση για λάθη τακτικής της πλευράς μας.
 
Κληθείς να πει αν την ευθύνη για το αδιέξοδο την έχει 100% η Τουρκία, ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ είπε πως θεωρεί ότι οφείλεται στην Τουρκία. «Αλλά, δυστυχώς», πρόσθεσε, «έχουμε ενώπιόν μας κάποια δυσάρεστα δεδομένα».
 
«Η Τουρκία πέτυχε εκείνο που ήθελε. Ένα αδιέξοδο χωρίς την επίρριψη ευθυνών. Έχουμε ενώπιόν μας μια κακή δήλωση του Γ.Γ. των Η.Ε., η οποία δυστυχώς βοηθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς», ανέφερε.
 
«Γι' αυτό επιμένω», πρόσθεσε, «ότι αυτή δεν είναι η στιγμή για να προβούμε σε μια κριτική ή αξιολόγηση των λαθών που έγιναν από την πλευρά μας. Αυτή είναι η στιγμή όπου όλοι μαζί, συλλογικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς».
 
Είπε πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις και τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τόσο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που πρέπει να συνεχίσουν, αλλά και στις αντιδράσεις της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων».
 
«Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα και επομένως αυτή είναι η στιγμή της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας. Επομένως σε αυτό το στάδιο δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση επίρριψης ευθυνών για ενδεχόμενα λάθη που έγιναν από την πλευρά μας. Θα υπάρχει χρόνος για αυτό. Θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, αλλά πρώτα θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα επόμενα μας βήματα», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς υπό εκβιασμό από πλευράς της Τουρκίας.
 
Ερωτηθείς αν συζήτησαν το θέμα αυτό στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα απάντησε: «Όχι. Αυτό είναι ένα μέρος της συζήτησης. Συζητήσαμε άλλα θέματα».
 

Ολοκληρωμένο έγγραφο με δράσεις και πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, κατέθεσε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου. Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών, αλλά της ενότητας.
 
Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα το Σώμα θα συνέλθει δύο φορές, μια τη Δευτέρα και μια την Τρίτη στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. Σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να σχεδιαστούν οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.
 
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια πως σήμερα στο Εθνικό κατέθεσε ολοκληρωμένο έγγραφο, το οποίο δεν θα δώσει στη δημοσιότητα, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει η ε/κ και η ελληνική πλευρά άμεσα, καθώς και με πιο μακροπρόθεσμες προτάσεις που αφορούν τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής, αφού η υφιστάμενη δεν μπορεί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία που οδήγησε και αυτή την προσπάθεια σε ναυάγιο.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως είχε προειδοποιήσει πριν από τη Διάσκεψη ότι χωρίς προετοιμασία θα οδηγούμασταν σε αδιέξοδο, και ότι η επιμονή της Τουρκίας για σύγκληση εδώ και τώρα Διάσκεψης αποσκοπούσε στο να μας θέσει προ του διλήμματος, είτε να υπάρξει ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων για να οδηγηθούμε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
 
«Δεν εισακουστήκαμε δυστυχώς και σήμερα μπορώ να πω μετά λύπης μου ότι η Τουρκία δεν έχει πετύχει τον πρωταρχικό της στόχο για λύση τουρκικών προδιαγραφών, έχει πετύχει όμως να φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο και αυτό της λύνει, έτσι νομίζει η ίδια, τα χέρια για να προχωρήσει στην υλοποίηση του Πλάνου Β’ ή του Πλάνου Γ’, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Ερντογάν», είπε, σημειώνοντας πως πλέον η ευθύνη της δικής μας πλευράς δεν είναι να αρχίσουμε την άσκηση κριτικής για το ποιος ευθύνεται ή αν έγιναν σωστοί ή λάθος χειρισμοί.
 
«Διατηρούμε τις διαφωνίες μας», συνέχισε, «όμως αυτή είναι ώρα ενότητας και θα πρέπει όλοι να εστιάσουμε πρώτα την προσοχή μας στο πώς με δικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις θα αποτρέψουμε και θα ανατρέψουμε τους όποιους τουρκικούς σχεδιασμούς στο Πλάνο Β’ και στη συνέχεια, νηφάλια, με συλλογικότητα, υπευθυνότητα, χωρίς προσπάθεια επίρριψης ευθυνών ή κριτικής, ή αυτοεπιβεβαίωσης, να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική, η οποία θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία έτσι ώστε να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Διαφορετικά, φοβάμαι πως η επανάληψη ή η συνέχιση της ίδιας πολιτικής απλά θα επιτρέψει στην Τουρκία να διαιωνίσει τη διχοτόμηση και ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέα τετελεσμένα», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Σώμα για την πρόταση που θα υπέβαλλε στο Κρανς Μοντάνα πριν την κατάθεση της, είπε πως τους είχε ενημερώσει και πως υπήρξε μια συνεδρία κατά την οποία το κάθε μέλος κατέθεσε τις δικές του απόψεις.
 
Σε ερώτηση αν υπήρχε η ρήτρα στην πρόταση πως αν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις από την Τουρκία, αυτές δεν θα ισχύουν, ο κ. Λιλλήκας είπε πως στη συγκεκριμένη συνεδρία είχε πει πως ο ίδιος διατηρούσε τις διαφωνίες του για θέματα τακτικής, χειρισμών ή και για κάποιες συγκλίσεις. Όμως, απ’ εκεί και πέρα είχε πει πως δεν θα στεκόταν στις διαφωνίες του και πως ήταν θετικό το γεγονός ότι στο έγγραφο υπήρχε μέσα η φράση πως η πρόταση ήταν υπό την αίρεση ότι η δική μας πλευρά θα ικανοποιούνταν στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
«Είχα ζητήσει όπως προστεθεί στο τέλος του εγγράφου, συγκεκριμένη ρήτρα που να λέει ότι αν δεν ικανοποιηθούμε και αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα πρέπει να θεωρείται ότι το υφιστάμενο έγγραφο και προτάσεις δεν υπάρχουν, αποσύρονται», κατέληξε.
 

«Η πολιτική του εξευμενισμού στο Κυπριακό έχει αποτύχει παταγωδώς», δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο. Η Θεοχάρους αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς θα αναχωρούσε για τις Βρυξέλλες.
 
«Απέτυχε παταγωδώς η πολιτική του εξευμενισμού που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια, καθώς απλώς αποθρασύνει την τουρκική αδιαλλαξία. Κάνει την Τουρκία να θέλει κάθε φορά και περισσότερα, μόλις υλοποιήσει ένα στόχο αμέσως να προχωρεί στο να θέσει τον επόμενο», ανέφερε.
 
Η κ. Θεοχάρους είπε πως είχαν προειδοποιήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το έγγραφο που επρόκειτο να καταθέσει, με επιστολή που του είχαν επιδώσει τα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. «Δεν εισακουστήκαμε, νομίζω ότι πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα αυτό το έγγραφο, να μην ισχύει γιατί η Τουρκία θα το κεφαλοποιήσει και θα προχωρήσει στις περαιτέρω απαιτήσεις της», σημείωσε, και πρόσθεσε πως για την ώρα δεν πρέπει να συζητηθούν το θέμα των απειλών της Άγκυρας για Σχέδιο Β’ ή για Σχέδιο Γ’ ή για θερμό επεισόδιο.
 
Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της Αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια της να προχωρήσει στις γεωτρήσεις για ανεύρεση Φυσικού Αερίου. 
 
Ερωτηθείσα αν αναλύθηκε τι περιλαμβάνουν τα Σχέδια Β’ και Γ’ της Τουρκίας, είπε πως όταν μιλάνε για Σχέδιο Β’ μιλάνε για ανεξαρτησία προφανώς του ψευδοκράτους, είτε με τη μορφή του δημοψηφίσματος είτε διαφορετικά, και όταν μιλάνε για Σχέδιο Γ’ για την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. «Όσον αφορά τα θερμά επεισόδια έχουν γραφεί τόσα πολλά πράγματα που καλό είναι να μην αναφερόμαστε καν σε αυτά», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν τους ενημέρωσε ο Πρόεδρος κατά πόσον έχει αποσύρει την τελευταία του πρόταση στις διαπραγματεύσεις μετά τη διακοπή της Διάσκεψης, η κ. Θεοχάρους είπε πως μέχρι τη στιγμή που έφυγε από τη συνεδρία δεν είχε ακούσει κάτι επάνω στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας πως η συνεδρία συνεχιζόταν.
 
 

Δειτε Επισης

Κάλεσμα Προέδρου στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές
Ν. Χριστοδουλίδης: Σκοπός μας η περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης
Απόδοση ευθυνών ζητά το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Θανάση-«Η Εισαγγελία είναι προφανώς και πολλαπλά εκτεθειμένη»
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από Αννίτα-«Ο ΔΗΣΥ μπροστά με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών»
Τη στήριξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες της Ολγκίν εξέφρασε ο Αντωνίου
Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ
Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»