Κρανς Μοντάνα: Κολλημένη η Διάσκεψη, δεν καταθέτουν όμως τα όπλα

  
Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Στις δέκα το πρωί του Σαββάτου συνεχίζεται η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας με την ίδια σύνθεση, χωρίς όμως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναχωρεί από το ελβετικό θέρετρο το πρωί.
 
Το δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στις συμμετέχουσες στην Διάσκεψη για την Κύπρο αντιπροσωπείες, όπου συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ως εποικοδομητικό, με σφαιρικό συμπέρασμα όμως, παρά την θετική προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να είναι ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά.  
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκείνο που θα κρίνει την κατάληξη της παρούσας προσπάθειας είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τους μηχανισμούς υλοποίησης και παρακολούθησής της λύσης.
 
Όπως πληροφορούμαστε, στο δείπνο, δεν προέκυψε συμφωνία σε κανένα από τα θέματα και ούτε έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση, αναλωνόμενο σε συζήτηση των συμπερασμάτων του Γενικού Γραμματέα από τις εδώ επαφές του. 
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προβαίνοντας σε σύνοψη όλων των θεμάτων με έμφαση στις εγγυήσεις,  επικέντρωσε την προσοχή του στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί στο θέμα της ασφάλειας και αποχώρησης στρατευμάτων, καθώς και της εφαρμογής και διασφάλισης της υλοποίησης της λύσης.
 
Την ίδια ώρα, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο Κρανς Μοντάνα εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, κάλεσε τους δύο ηγέτες στα θέματα των εσωτερικών κεφαλαίων να επικεντρωθούν στον στόχο επίτευξης περαιτέρω προόδου και συγκλίσεων.
 
Σημειώνεται πως στην χθεσινή απογευματινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο που προηγήθηκε με αντικείμενο τις εσωτερικές πτυχές, συζητήθηκε το περιουσιακό, και συγκεκριμένα τα τέσσερα ζητήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνεται πρόοδος.
 
Τα θέματα αυτά του περιουσιακού είναι:
 
Πρώτο, το τι συνιστά σημαντική ανάπτυξη/βελτίωση περιουσίας
Δεύτερο,
το θέμα των διάδοχων αγοραστών.
Τρίτο, αν ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης έχει τον πρώτο λόγο.
Τέταρτο, τι γίνεται με τις περιουσίες που δεν έχουν αναπτυχθεί.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που χθες το μεσημέρι άκουσε τις θέσεις των δύο πλευρών στα κεφάλαια των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού στο πλαίσιο γεύματος που είχε με τους δύο ηγέτες, εκτιμά-σύμφωνα με πληροφορίες-, πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν στο περιουσιακό και στο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στα ομοσπονδιακά όργανα λήψης αποφάσεων.
 
Αυτά ήταν ακριβώς και τα δύο θέματα που αποφασίστηκε να συζητηθούν στην απογευματινή σύνοδο της Διάσκεψης που θα ακολουθούσε, και όπου θα γινόταν επίσης προετοιμασία από πλευράς κοινοτήτων για το βραδινό δείπνο.  
 
Η διαπραγμάτευση στην απογευματινή Διάσκεψη άρχισε με το περιουσιακό και συγκεκριμένα επί των τεσσάρων θεμάτων στα οποία υπάρχει διαφωνία(σ.σ. το τι συνιστά σημαντική ανάπτυξη/βελτίωση περιουσίας, το θέμα των διάδοχων αγοραστών, αν ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης έχει τον πρώτο λόγο, τι γίνεται με τις περιουσίες που δεν έχουν αναπτυχθεί) κατά την πρώτη της ώρα. Η διαπραγμάτευση ωστόσο δεν επέφερε πρόοδο, ενώ η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ δεν συζητήθηκε, αφού Γενικός Γραμματέας και ηγέτες ξεκίνησαν στην δεύτερη ώρα την ετοιμασία του δείπνου.  
 
Επισημαίνεται πως στο γεύμα που είχε με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε στους δύο ηγέτες πως αυτοί είναι που αποφασίζουν, εκφράζοντας άποψη σε δύο περιπτώσεις. Για να συμπληρώσει όμως αμέσως λέγοντας πως «εγώ δεν έχω δικαίωμα να πω άποψη…νομίζω». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γεύμα, ο Μουσταφά Ακιντζί έθεσε και το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά την λύση.
 
Σε ό,τι αφορά την χθεσινή πρωινή Σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σε αυτή συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για εξέταση σεναρίων που αφορούν την παρακολούθηση και την εφαρμογή της λύσης, τέθηκε το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων και το πώς καταλήγουμε σε ένα νορμάλ κράτος. Ζητήματα, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο ψεσινό δείπνο.
 
Στις εννέα σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ στις δέκα θα αρχίσει η Διάσκεψη για την Κύπρο.
 
Το απόγευμα, και συγκεκριμένα στις 18:30 θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο. Την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς