Κρανς Μοντάνα: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην Διάσκεψη για την Κύπρο

Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου   
 
Από Δευτέρας θα αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση στη Διάσκεψη για την Κύπρο-με ανταλλαγή εγγράφων- για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθότι μέχρι στιγμής δεν πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, παρά μόνο υπήρξε γενική παράθεση θέσεων.
 
Η εκτίμηση που εκφράζεται σχεδόν απ’ όλους είναι πως η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι την ολοκλήρωσή της, με όλες τις πλευρές να δείχνουν αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο.  
 
Το θέμα της μέχρι στιγμής μη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης τέθηκε με έντονο τρόπο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Σύνοδο της Διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το Σάββατο το πρωί, με τον Πρόεδρο να επισημαίνει προς όλους τους συμμετέχοντες πως «για πέμπτη συνεδρία του τραπεζιού 1, συζητούμε για το πώς θα συζητούμε για το πώς θα οργανώσουμε τη συζήτηση».
 
«Μιλάμε για ενδείξεις», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «λέει ο καθένας εγώ είμαι έτοιμος να εξετάσω…, πλέον πρέπει να κινηθούμε στο επόμενο στάδιο αν θέλουμε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Την Δευτέρα πρέπει να έρθετε εδώ με συγκεκριμένα πράγματα πλέον».
 
Το προβληματισμό του Προέδρου Αναστασιάδη για το γεγονός αυτό ενστερνίστηκαν όλες οι αντιπροσωπείες, αποφασίζοντας όπως από τη Δευτέρα αρχίσει ουσιαστική διαπραγμάτευση με κατάθεση και ανταλλαγή εγγράφων επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η κάθε αντιπροσωπεία δηλαδή, να μεταβεί με συγκεκριμένες θέσεις».      
 
Ενδεικτική υπήρξε η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Διάσκεψης για την Κύπρο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το Σάββατο το πρωί.
 
«Η διαδικασία θα προχωρήσει. Τη Δευτέρα έχουμε εμείς τη συνέχεια. Έχουμε πει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα και να σπάσουμε αυτά τα ερωτήματα σε σειρά απαντήσεων. Το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την ελληνική αντιπροσωπία, αλλά και στην κυπριακή αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.
 
Οι εσωτερικές πτυχές
Όσον αφορά τη συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές, αποφασίστηκε το Σάββατο όπως κάθε πλευρά καταθέσει, είτε γραπτώς είτε προφορικώς (περισσότερο προφορικώς), πώς αντιλαμβάνονται τα θέματα διαφωνίας.
 
Και αυτό, γιατί αφενός τα θέματα αυτά είναι πιο προχωρημένα και συζητούνται επί συγκεκριμένων εγγράφων με τα διάφορα χρώματα, αλλά και αφετέρου γιατί υπάρχουν και θέματα διαφωνίας ως προς το κατά πόσο υπάρχουν εκκρεμότητες.
 
Για παράδειγμα, στο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ την οποία ζητά η τ/κ πλευρά, η ε/κ πλευρά απαντά πως ένα τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και έχει ήδη ικανοποιηθεί.
 
Το…στίγμα του Γκουτέρες
Την ίδια ώρα, η ε/κ πλευρά αποτιμά θετικά την χθεσινή παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κρανς Μοντάνα, θεωρώντας πως αυτή ήταν που κατά κάποιο τρόπο ξεκλείδωσε τη διαδικασία και χαρακτηρίζοντας ως μη θετική εξέλιξη την αποχώρησή του το ελβετικό θέρετρο.
 
Ο κ. Γκουτέρες ξεκαθάρισε πως το κατά πόσο αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τη Λευκωσία να χαρακτηρίζει ως θετική για τη δική μας πλευρά την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Να γίνουν μαύρο…
Στο μεταξύ, τα βασικά στοιχεία ενός πακέτου που μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, προέκυψαν από το δείπνο με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο Ειδικός του Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο τέλος των σημερινών συζητήσεων και στα δύο τραπέζια της Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Έιντε είπε ότι το πακέτο δεν έχει πολλά, αλλά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία διαπραγματεύονται τώρα στα δύο τραπέζια των συνομιλιών. Της ασφάλειας και εγγυήσεων και των υπολοίπων κεφαλαίων.

«Τα δύο τραπέζια σήμερα το πρωί συζήτησαν τα θέματα του πακέτου που αφορούν το καθένα», πρόσθεσε. «Ένα πακέτο ζητημάτων έχει αναγνωριστεί (γίνει αποδεκτό) και αν καταφέρουμε να λύσουμε αυτά θα έχουμε βασικά τα στοιχεία μιας συνολικής διευθέτησης».

«Σήμερα το πρωί ξεκινήσαμε καλά και θα συνεχίσουμε το Σαββατοκύριακο με τις αντιπροσωπείες να εργάζονται για την ανάπτυξη αυτών των ιδεών και το πρωί της Δευτέρας θα επιστρέψουμε εδώ στις εννέα και έντεκα στα δύο τραπέζια», είπε ο κ. Έιντε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρχουν την Δευτέρα έγγραφα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. δήλωσε ότι στο τραπέζι το πρωί της Δευτέρας θα είναι έγγραφα που θα βλέπουμε για όλα τα βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια.
 
«Υπάρχουν σαφή θέματα για το κεφάλαιο των εγγυήσεων και ασφάλειας, και σαφή θέματα στο δικοινοτικό παράλληλο τραπέζι που από κοινού είναι κατανοητά ως ζητήματα "make or break". Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, αλλά όχι αυτής της φύσεως, δεν βρίσκονται σε απόκλιση ή με σημασία που θα καταστήσει αδύνατη τη συμφωνία».

Όπως εξήγησε, το πρωί της Δευτέρας τα ενδιαφερόμενα μέρη θα δώσουν τις θέσεις τους σε ξεχωριστά έγγραφα. «Και ελπίζω ότι στο τέλος θα είναι ένα χαρτί».
 
Σύμφωνα με τον κ. Έιντε θα είναι σαν να το έκαναν στην Κύπρο, αλλά με περισσότερους συμμετέχοντες αυτή τη φορά και τα ξεχωριστά έγγραφα θα είναι τελικά και συμφωνία, θα μετατραπούν σε μαύρο.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι πρόκειται για μια συστηματική διαδικασία διαπραγματεύσεων. «Τώρα διαπραγματευόμαστε», ανέφερε. Είπε επίσης ότι ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό δείπνο με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, το οποίο βασικά καθόρισε ένα πρόγραμμα εργασίας για τα πάντα και προσδιορίζει τα ζητήματα που απαιτούνται για να οριστικοποιηθεί τώρα και στα δύο τραπέζια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Έιντε είπε ότι το σχέδιο είναι να παραμείνουν στο Κρανς Μοντάνα. «Τα σημερινά σχέδια δεν έχουν αλλάξει και οι Υπουργοί θα παραμείνουν», πρόσθεσε.
 
 

Δειτε Επισης

«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ