Συντρίμμια το όνειρο της Μέι για αυτοδυναμία - Επίσημα αποτελέσματα
06:24 - 09 Ιουνίου 2017
Με κατανεμημένες μέχρι στιγμής 613 έδρες από τις 650 του βρετανικού κοινοβουλίου, τα αποτελέσματα δίνουν 296 έδρες στους Συντηρητικούς και 251 στους Εργατικούς . Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τον εφιάλτη των exit polls για την Τερέζα Μέι που με πρόβλεψη 314 εδρών εξασφαλίζει τη νίκη αλλά όχι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ουσιαστικά τα exit polls έδιναν μετά τα μεσάνυχτα για την Τερέζα Μέι και τους Συντηρητικούς, νίκη χωρίς αντίκρισμα, ενώ το όνειρο για ισχυρή πλειοψηφία φαινόταν να γίνεται συντρίμμια. Η ανάγκη της για ισχυρή διακυβέρνηση, ειδικά τώρα που θα κληθεί να διαχειριστεί το εχγείρημα του Brexit δείχνει να μην πραγματοποιείται.
Από την άλλη οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν με 266 έδρες βάσει των exit polls δίκαια πανηγύριζαν. Μετά μάλιστα και την έναρξη της ανακοίνωσης των ακόμη καλύτερων για το κόμμα, αποτελεσμάτων, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί. «Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.
Από την άλλη η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες. «Αυτήν την στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», είπε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια. «Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν ευτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.
Η ηγέτης του Κόμματος των Ενωτικών (DUP) Αρλίν Φόστερ, δήλωσε ότι το κόμμα της θα καθορίσει την θέση του, αφού γίνει γνωστό το συνολικό αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Βρετανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι κανένας δεν επιθυμεί να δει μία δύσκολη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) αλλά μία συμφωνία αποχώρησης, η οποία θα μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Βόρεια Ιρλανδία,, αλλά και το πλαίσιο σχέσεων με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα της έλεγε πάντα ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνεργαστεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Βατερλώ για το Σκωτσέζικο SNP
Στο μεταξύ, ο Άλεξ Σάλμοντ πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, έχασε την έδρα του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που συμβολίζει την ήττα που φαίνεται να έχει υποστεί το κόμμα. Όπως ο Σάλμοντ, πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, έτσι και ο δεύτερος τη τάξει του κόμματος, ο Άνγκους Ρόμπερτσον, έχασε την έδρα του, ενώ το SNP φαίνεται να κερδίζει 20 έδρες λιγότερες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν και παραμένει πρώτο κόμμα στη Σκωτία.
Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε μάλιστα απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, αλλά για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. “Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη”, πρόσθεσε. Η Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. “Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τα σημερινά αποτελέσματα, το SNP πρέπει να σκεφτεί πολλά”, επεσήμανε.
Σενάρια για την επόμενη μέρα
Εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.
Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.
Πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.
Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.
Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος.
Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.
Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.
Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.
Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων
Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων
Η Τερέζα Μέι «κρεμασμένη από μία κλωστή» , «το Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού»: ο βρετανικός Τύπος βρίσκεται σε σοκ με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο.
«Η Μέι χάνει το μεγάλο της στοίχημα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το όνειρο της πρωθυπουργού να ενισχύσει την πλειοψηφία της «φαίνεται ότι έγινε συντρίμμια».
«Την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες», τονίζει η εφημερίδα.
«Προβλέψεις σοκ για τη Μέι», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph. «Mayhem» (χάος), είναι ο τίτλος της Sun, που επιλέγει να παίξει με το όνομα της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «καταστροφή» και φοβάται «έναν συνασπισμό του χάους».
«Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος της Daily Mail, που κάνει λόγο για μια χώρα βυθισμένη στο πολιτικό χάος» με «ακόμη και την πιθανότητα να δούμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παίρνει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ».
Η πρωθυπουργός «ηττήθηκε κατά καταστροφικό τρόπο», γράφει η Daily Mail, έπειτα από «την χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία» της χώρας, προσθέτει επικαλούμενη έναν υπουργό που δεν κατονομάζεται.
«Κρεμασμένη από μία κλωστή», είναι ο τίτλος της Daily Mirror που δημοσιεύει την φωτογραφία μιας αναμαλλιασμένης Μέι μπροστά στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το αποτέλεσμα μπορεί να της στοιχίσει την θέση της», προειδοποιεί η εφημερίδα.
Σε πτώση η στερλίνα
Η λίρα βρίσκεται σε πτώση μετά τη δημοσίευση των πρώτων προβλέψεων για το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που φέρνουν τους κυβερνώντες Τόρις να μην εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων. Στις 21.15 ώρα Γκρίνουιτς, δεκαπέντε λεπτά μετά τη μετάδοση των πρώτων εκτιμήσεων, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 88,06 πένες ανά ευρώ, έναντι 86,90 δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Η ισοτιμία απέναντι στο δολάριο διαμορφωνόταν στη 1,2723 λίρα ανά δολάριο, έναντι 1,2962 χθες.