Άναψε φωτιές ο Ιούδας-Στο κόκκινο οι αντιπαραθέσεις για το ΓΕΣΥ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η καταγγελία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη περί ύστατης προσπάθειας ακύρωσης του ΓΕΣΥ και πολιτικού αρχηγού σε ρόλο… Ιούδα προς εξυπηρέτηση του στόχου αυτού.

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από τη συζήτηση των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει κατακόρυφα και όπως όλα δείχνουν οι μέρες που απομένουν μέχρι την συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια θα είναι ιδιαιτέρως θερμές.
 
Όπως χθες έγραψε ο REPORTER, με το προψεσινό τιτίβισμά του στο twitter, o Υπουργός Υγείας φωτογράφιζε σε ρόλο Ιούδα τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Μαρίνο Σιζόπουλο, με τις πληροφορίες να έκαναν λόγο για πρόθεση των κομμάτων τους να καταθέσουν τροπολογία βάσει της οποίας η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων θα καθυστερήσει τρία χρόνια.
 
Τις εν λόγω πληροφορίες ήρθαν στην πορεία της χθεσινής ημέρας να επιβεβαιώσουν ως προς την ορθότητά τους τα όσα έλαβαν χωρά στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ωστόσο στη συνέχεια να απορρίπτουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως τα κόμματά τους επιχειρούν να ακυρώσουν το ΓΕΣΥ.

Σήμερα, περισσότερο λάδι στη φωτιά ήρθαν να ρίξουν δηλώσεις του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κωστάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ κατονόμασε ως τους «Ιούδες», τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, υποστηρίζοντας πως η ΕΔΕΚ θα καταθέσει τροπολογία η οποία αναιρεί τον προσωπικό ιατρό και πως η πρόταση θα κατατεθεί μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ) Πέτρο Αγαθαγγέλου.
 

Συναφώς, ο κ. Κωνσταντίνου ισχυρίστηκε πως ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προβαίνουν σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε συνεννόηση με τον ΠΙΣ, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στην προτεινόμενη επίμαχη τροπολογία.

Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ζητώντας του να δώσει αποδείξεις για τις πληροφορίες τις οποίες επικαλείται.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Σιζόπουλος υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, χαρακτηρίζοντας τον Κωστάκη Κωνσταντίνου κοινό συκοφάντη.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιώργος Παμπορίδης: Βρήκαν πολιτικό αρχηγό για τον ρόλο του Ιούδα

Βάζουν τρικλοποδιές
«Είναι προφανές ότι ορισμένοι βάζουν τρικλοποδιές στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Είναι οι ίδιοι που εάν ήθελαν, θα μπορούσαν να είχαν δρομολογήσει εδώ και καιρό-έμπρακτα- την ουσιαστική πρόοδο του», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών».
 
«Δυστυχώς, ενώ μπήκαμε στην τελική ευθεία για τη ψήφισή των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ, δημιουργείται αχρείαστος θόρυβος γύρω από φήμες και διαδόσεις. Ξαφνικά βρέθηκαν να βαρύνοντα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συλλήβδην με την κατηγορία του Ιούδα και του συνωμότη.
 
Ευτυχώς η κατηγορία αυτή δεν αγγίζει το Κίνημα -όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Υπουργός- αφού το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών υποστήριξε με συνέπεια και σταθερότητα τα νομοσχέδια από την αρχή, πάρα το γεγονός ότι δεν είμαστε συγκυβερνών κόμμα. Καλούμε τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν δημόσια την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και να δεσμευτούν ότι δε θα βάλουν εμπόδια μέχρι την ψήφιση του.
 
Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις και πρέπει επιτέλους να μείνουν στο περιθώριο οι προδότες, όπως χαρακτήρισε πολιτικό αρχηγό ο κ. Παμπορίδης.
 
Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βάζουν εμπόδια μόνο στον υπουργό, αλλά και στους πολίτες που δικαιούνται ένα Γενικό Σύστημα Υγείας που θα τους προσφέρει τουλάχιστον την ελπίδα, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιτευχθούν τα στοιχειώδη.
 
Άλλωστε ο Ιούδας μπορεί να φιλούσε υπέροχα, αλλά παρέμεινε προδότης μέχρι το τέλος της ιστορίας».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτός είναι ο αρχηγός κόμματος που αποκάλεσε «πολιτικό Ιούδα» ο Παμπορίδης 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ναρκοθετούν το ΓΕΣΥ-Καταθέτουν τροπολογίες
 

«Θέατρο του παραλόγου»
Για θέατρο παραλόγου που στήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα γύρω από το ΓΕΣΥ, έκανε λόγο σε σημερινές της δηλώσεις η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου υποστήριξε πως «η αήθης επίθεση του Υπουργού Υγείας στους πολιτικούς αρχηγούς και οι συκοφαντικές επιθέσεις του προέδρου της Επιτροπής Υγείας, συνιστούν βαριά προσβολή στον πολιτικό μας πολιτισμό», ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να τους ανακαλέσουν άμεσα σε τάξη.
 
Αναλυτικά η δήλωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΔΗΚΟ:
 
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος καταγγέλλει στον Κυπριακό λαό το θέατρο παραλόγου που στήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα γύρω από το ΓΕΣΥ.
 
Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη:
 
1. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει προ πολλού αποφασίσει να ψηφίσει τα νομοσχέδια του ΓΕΣΥ ως έχουν. Άλλωστε είναι το Κόμμα μας που έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να δημιουργηθεί Γενικό Σύστημα Υγείας στον τόπο μας.
 
2. Διατηρούμε προβληματισμούς και ανησυχίες σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ακριβώς γι’ αυτό το Δημοκρατικό Κόμμα θα παρακολουθεί στενά την διαδικασία εφαρμογής του και θα παρεμβαίνει προκειμένου να συμπληρωθούν κενά και να επιλυθούν προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία.
 
3. Η καθυστέρηση στην ψήφιση του ΓΕΣΥ οφείλεται στις τρικλοποδιές που συστηματικά επιχειρούν να βάλουν συνάδελφοι του Υπουργού Υγείας και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εκεί πρέπει να αναζητήσει τους υπεύθυνους ο κ. Παμπορίδης και όχι στην Καινή Διαθήκη.
 
4. Η αήθης επίθεση του Υπουργού Υγείας στους πολιτικούς αρχηγούς και οι συκοφαντικές επιθέσεις του προέδρου της Επιτροπής Υγείας, συνιστούν βαριά προσβολή στον πολιτικό μας πολιτισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού οφείλουν άμεσα να τους ανακαλέσουν στην τάξη.
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα υπηρετεί με συνέπεια την ανάγκη για μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες, όπως δικαιούνται. Καμία επίθεση και καμία συκοφαντία δεν πρόκειται να μας αποσπάσει από το στόχο αυτό».

«Προεκλογικά πυροτεχνήματα»
«Τα όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο 24ώρο ήταν αχρείαστα και υπερβολικά και ουσιαστικά αποσκοπούσαν στη μετάθεση ευθυνών, επενδυμένα με συκοφαντίες», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε νεότερη δήλωση στην οποία προέβη.
 
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ:  
 
«Η δήθεν συνεργασία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για 3ετή αναστολή της αυτονόμησης των νοσοκομείων είναι πλαστή και συκοφαντική. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία, και ποτέ δεν στείλαμε μεσολαβητή για διερεύνηση προθέσεων.
 
Από την αρχή κατά τρόπο σαφή υποδείξαμε ότι ανεξάρτητα με τις επί μέρους διαφωνίες μας με πρόνοιες των δυο νομοσχεδίων η ΕΔΕΚ θα τα ψηφίσει, γιατί:
 
*To ΓΕΣΥ είναι πολιτικό παιδί της ΕΔΕΚ και δεν πρόκειται να το παραχωρήσει σε κανένα για υιοθεσία.
*Το 2001 το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μετά από πίεση της ΕΔΕΚ.
 
*Η σημερινή έναρξη της διαδικασίας συζήτησης ήταν αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων επιστολών που απέστειλα στον ΠτΔ από τον Μάρτιο του 2015. Η ανταπόκριση έγινε τον Ιούνιο του 2016 για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

 
*Η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
*Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ΓεΣΥ, όταν οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες.
 
*Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ  για πέντε χρόνια είχε παγοποιήσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
*Η σημερινή κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει μνημειώδεις παλινδρομήσεις στις θέσεις της.
 
*Υπέγραψε μνημονιακό όρο για εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2016. Ακόμα αναμένουμε την υλοποίησή του.
 
*Ξεκίνησε με πολυασφαλιστικό και καταλήγει σε μονοασφαλιστικό, αλλά με προσπάθεια να παραμείνει η πόρτα ανοικτή για μελλοντική εφαρμογή του πολυασφαλιστικού.
 
*Πρότεινε αρχικά έξι αυτονομημένους οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου και κατέληξε σε ένα Δημοσίου Δικαίου χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη.
 
*Κατέθεσε δύο νομοσχέδια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και την αναδιάρθρωση της Δ.Υ που το καθένα προβλέπει διαφορετικό τρόπο διορισμού των γιατρών.
 
*Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί ακόμα και να το θέλει να εφαρμόσει ΓεΣΥ.
 
*Για 4.5 χρόνια ουδέν έπραξε για να βελτιώσει τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.
 
*Δεν κατόρθωσε να καλύψει τις κενές θέσεις του ιατρικού προσωπικού. Αντίθετα αυτές αυξήθηκαν.
 
*Οι ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα είναι ανησυχητικές.
 
*Δεν ενδιαφέρθηκε να διαθέσει 1.5 εκ. ευρώ για να αγοράσει ένα ακόμα μαγνητικό τομογράφο για να εξυπηρετεί τους ασθενείς.
 
*Στη συνείδηση των πολιτών  έχει απαξιώσει το Δημόσιο τομέα Υγείας.
 
Είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση η οποία στερείται οράματος για την υγεία, στερείται συγκροτημένης οργανωτικής σκέψης να εφαρμόσει ΓεΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών; Το μόνο που την ενδιαφέρει σήμερα είναι τα προεκλογικά πυροτεχνήματα».

«Ούτε ο Μαρίνος ούτε ο Νικόλας»
«Ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ούτε ο Μαρίνος Σιζόπουλος ούτε το ΑΚΕΛ εναντιώθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθεια μη ψήφισης του ΓΕΣΥ», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι κάποιοι βουλευτές του ΔΗΣΥ είχαν την ειλικρινή διάθεση να στηρίξουν την ψήφιση του νομοσχεδίου και άλλοι όχι.
 
Κληθείσα να πει σε ποιους θεωρεί ότι αναφέρεται ο Υπουργός Υγείας όταν κάνει λόγο για υπόσκαψη του ΓΕΣΥ, η κα. Θεοχάρους απάντησε ότι καλό θα είναι να απαντήσει ο ίδιος ο Υπουργός, ανέφερε ωστόσο ότι μίλησε με τον Υπουργός και ήταν ήδη βέβαιος ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται για την Αλληλεγγύη.
 
«Η Αλληλεγγύη έχει δώσει δείγματα γραφής», πρόσθεσε. 
 
Είπε επίσης ότι στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της ημέρας το Κίνημα είχε όλες τις απαραίτητες επαφές που απαιτούνταν για να σταματήσει αυτή η αναστάτωση που προκλήθηκε χθες στο λαό.
 
«Και προσωπικά έχω πειστεί ότι ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ούτε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ούτε το ΑΚΕΛ εναντιώθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθεια μη ψήφισης του ΓΕΣΥ», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι είχε και επικοινωνία με βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι ήταν και αυτοί αναστατωμένοι με την προοπτική να μην ψηφιστούν τα νομοσχέδια την Παρασκευή.
 
«Κάπου αλλού πρέπει να αναφέρεται ο Υπουργός. Δεν μιλώ συλλογικά για τον ΔΗΣΥ, κάποιοι βουλευτές του είχαν την ειλικρινή διάθεση να στηρίξουν την ψήφιση του νομοσχέδιου και προφανώς κάποιοι όχι», ανέφερε η κ. Θεοχάρους.  
 
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε επίσης χθες έγινε ένα τρομαχτικό μπάχαλο όσον αφορά το ζήτημα της ψήφισης ή μη των νομοσχεδίων για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ, για τα οποία το Κίνημα δεν είχε καμία εμπλοκή και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων και αυτοί οι οποίοι είχαν δεχθεί τα πυρά από πολλές πηγές δεν ήταν υπεύθυνοι για την ενδεχόμενη καθυστέρηση των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ.
 
«Αλλού τους κεραυνούς σας λοιπόν, για το ζήτημα της μη έγκρισης των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ. Είναι άλλοι που προσπαθούν να σαμποτάρουν την όλη προσπάθεια», πρόσθεσε. 
 
Είπε επίσης ότι οι μικρότητες για ανθρώπους που θέλουν να σαμποτάρουν το ΓΕΣΥ πρέπει να σταματήσουν και εάν όντως έχουν εντοπιστεί ευθύνες, και ποιος είναι εκείνος που προκάλεσε τη χθεσινή αναστάτωση θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες.
 
Η Αλληλεγγύη, ανέφερε, στήριξε την προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας στον τόπο από την ίδρυση της, γιατί πιστεύει ότι συνιστά την εταιρική, την ατομική και την κυβερνητική ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται την δυνατότητα διαχείρισης της ασθενείας του και την πρόληψη για να έχουν μια καλή κατάσταση υγείας.
 
Πρόσθεσε ότι παρόλο που τα νομοσχέδια έχουν αρκετές αδυναμίες, «αυτή τη στιγμή δεν θα προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε, θα προσπαθήσουμε να δούμε αν αυτή η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να βάλει μπρος το ΓΕΣΥ το οποίο στη βάση του θα πρέπει προνοεί ικανοποιητικές υπηρεσίες, με ελεύθερη επιλογή και γιατρού και νοσηλευτηρίου».
 
Όσον αφορά το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης, εξέφρασε την άποψη ότι η επικουρική ασφάλιση θα ήταν μια λύση, η οποία δεν θα έβλαπτε τα συμφέροντα κανενός και θα βοηθούσε τον πολίτη να έχει βελτιωμένες υπηρεσίες όσον αφορά τον τομέα της Υγείας.
 
«Μιλάμε για επικουρική κάλυψη και όχι για αυτό που παρανοείται για όλους τους πολίτες  και το οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικό στα πλαίσια και της εταιρικής, την ατομικής και την κυβερνητικής ευθύνης», είπε.
 
Όσον αφορά το θέμα της αυτονόμησης, έφερε ως παράδειγμα το  μοντέλο αυτονόμησης, του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο είναι ιδιωτικού δικαίου, ωστόσο είναι η κυβέρνηση η οποία καλύπτει και το τελευταίο σεντ, το οποίο χρησιμοποιεί.
 
Πρόκειται όπως είπε, για ένα νοσοκομείο το οποίο έχει πάρει πιστοποίηση ποιότητας, επιλέγει τους γιατρούς του, είναι ικανοποιημένοι οι γιατροί του με τους μισθούς που παίρνουν αλλά και όλο το προσωπικό, είναι ικανοποιημένοι οι άρρωστοι από την περίθαλψη που λαμβάνουν, και τα νοσοκομείο λειτουργεί σε σωστά πλαίσια.
 
Εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μετεξέλιξη των αυτονομημένων νοσοκομείων, και από εκεί και πέρα θα φανεί ποιο είναι το πιο κατάλληλο μοντέλο».
 

 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα