H Βρετανία στις κάλπες - Όσα πρέπει να ξέρετε
07:12 - 08 Ιουνίου 2017
Ακόμη μια σημαντική μέρα για τη Βρετανία θεωρείται η σημερινή αφού οι πολίτες της χώρας καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον επόμενο ηγέτη της χώρας, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και τρομοκρατίας.
Από τη μια λίγους μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit κι από την άλλη λίγες μέρες μετά από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στη χώρα οι Βρετανοί καλούνται να επιλέξουν ποιος θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα τάξη πραγμάτων.
Οι σημερινές εκλογές είναι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζητώντας καθαρή εντολή αφού η ίδια ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα του Brexit. Περισσότεροι από 3,000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 650 θέσεις της Βουλής των Κοινοτήτων.
Οι κάλπες
Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Κύπρου) και κλείνουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Κύπρου) ενώ η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική.
Η Βρετανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η βασική αρχή για κάθε εν δυνάμει κυβέρνηση είναι να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών που εκλέγονται στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τι καλούνται να ψηφίσουν οι Βρετανοί
Οι εθνικές εκλογές είναι επομένως οι εκλογές για τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν ένα μέλος του κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί την τοπική τους εκλογική περιφέρεια, η οποία κατά μέσο όρο έχει περίπου 72.000 ψηφοφόρους.
Βάσει του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας, εκλέγεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους. Δεν υπάρχει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για τους υποψηφίους που έρχονται δεύτεροι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία θα επιδιώξει να εφαρμόσει τις πολιτικές που εξήγγειλε κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Κατά συνθήκη, το μη αιρετό σώμα της άνω βουλής, η Βουλή των Λόρδων, δεν παρεμποδίζει πολιτικές που εξαγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.
Εάν η κυβέρνηση έχει μια μικρή πλειοψηφία ή πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο συνασπισμό, η ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας τυπικά θα τεθεί σε δοκιμασία κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας με αφορμή την Ομιλία της Βασίλισσας – μια ομιλία στην αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας που παρουσιάζει την νομοθετική ατζέντα που έχει προετοιμαστεί από την μελλοντική κυβέρνηση.
Το εκλογικό σώμα
Η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές στη Βρετανία έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν πάνω από 80%. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές του 2015 ήταν 46,4 εκατ. Η συμμετοχή ήταν 66,4%, η υψηλότερη από το 1997.
Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη στο δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ, με το 72,2% των 46.500.001 ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες. Η προθεσμία για την εγγραφή ψηφοφόρων ήταν η Δευτέρα 22 Μαΐου. Μόνο σε μία ημέρα, η εκλογική επιτροπή έλαβε 622.000 αιτήσεις.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις εγγραφής παρατηρήθηκε μεταξύ των νέων, καθώς την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν σχεδόν 250.000 αιτήσεις από ψηφοφόρους κάτω των 25 ετών. Το 2015, η συμμετοχή ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ήταν μόλις 43%.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δημοσκοπικά μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ψηφοφόρους, ενώ οι Συντηρητικοί του Μαΐου είναι πιο δημοφιλείς στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συνολικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μετά την ανακοίνωση των εκλογών τον Απρίλιο, σε σύγκριση με περίπου 700.000 την ίδια περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015. Λιγότεροι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών έχουν εγγραφεί αυτή τη φορά σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
Η Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περίπου το 30% των ατόμων κάτω των 34 ετών δεν είχε εγγραφεί σε σύγκριση με το 4% των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών.
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή διαφορά μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών. Οι Συντηρητικοί φαίνεται να κερδίζουν τις εκλογές με περίπου 42% ενώ οι Εργατικοί καταλαμβάνουν το 39%. Όλα όμως παραμένουν ακόμη ρευστά.
Ποιοι είναι οι βασικοί υποψήφιοι
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι και οι βασικοί υποψήφιοι για την νίκη που θα σχηματίσει και την νέα κυβέρνηση. Το δεξιό Συντηρητικό Κόμμα και το αριστερό Εργατικό Κόμμα.
Υπάρχουν ακόμη τα μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά κόμματα: Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) στην Β. Ιρλανδία και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα στην Σκωτία (SNP).
Το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) καθώς και οι Πράσινοι αναμένεται να καταλάβουν ορισμένες θέσεις στο Κοινοβούλιο.
Το Εργατικό Κόμμα έχει ως ηγέτη του τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η σοσιαλιστική του ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 10 λίρες την ώρα, δημιουργία επενδυτικής τράπεζας 500 δισεκατομμυρίων λιρών για μετά το Brexit καθώς και μια ουσιαστική και σημαντική συμφωνία υπέρ των Βρετανών για την τελική συμφωνία για το Brexit.
Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ως αρχηγό του κόμματος τους τον Τιμ Φάρον. Είναι το μοναδικό κόμμα που λέει ότι θα κάνει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνει στο Brexit θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην Ευρώπη.
Με αρχηγό τους την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το κόμμα των Συντηρητικών θεωρείται και το φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για την νίκη των εκλογών. Η ίδια η Μέι όσο και οι περισσότεροι στο κόμμα αυτό είναι υπέρ του Brexit. Μάλιστα υποστηρίζουν για το Brexit ότι: No deal is better than a bad deal, δηλαδή ότι καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία.
Οι Πράσινοι είναι το μοναδικό κόμμα με δύο αρχηγούς. Καρολίν Λούκας και Τζοναθαν Μπάρτλεϊ. Οι Πράσινοι θέλουν να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος, και να κρατικοποιήσουν όλες τις τράπεζες και τις σιδηροδρομικές εταιρείες.
Το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) είναι ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα. Το κόμμα ιδρύθηκε πάνω στην ιδέα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει μετατραπεί σε κόμμα με πλήρες μανιφέστο. Ηγέτης του μετά από μια επεισοδιακή εσωκομματική περίοδο είναι πλέον ο Πολ Νάταλ.
Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον είναι και η ηγέτης για το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (Scotish National Party). Η ίδια έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας. Οι σκωτσέζοι ζητούν να παραμείνουν στην Ε.Ε. και για αυτό τον λόγο ζητούν ξανά δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους για να ακυρώσουν το Brexit.
Ποιος είναι τώρα επικεφαλής;
Το Κοινοβούλιο διαλύθηκε επισήμως στις 2 Μαΐου και οι 650 έδρες τους θεωρούνται κενές. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι υπουργοί της παραμένουν επικεφαλής των χαρτοφυλακίων τους και διατηρούν τη δυνατότητα λήψης υπουργικών αποφάσεων. Ωστόσο, κατά συνθήκη, η κυβέρνηση απέχει από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων πολιτικής, την ανάληψη μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων ή συναντήσεων υψηλού επιπέδου.