Προτεραιότητα της Διάσκεψης του Ιούνη ασφάλεια και εγγυήσεις

Αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση να τερματίσει την απαράδεκτη τραγωδία της Κύπρου και του λαού της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά τη βράβευσή του στο επίσημο δείπνο του 33ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.
 
Το βραβείο ήταν ένα κομμάτι συρματόπλεγμα από την πράσινη γραμμή σε κάδρο, το οποίο, όπως επεσήμανε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμβολίζει την απαράδεκτη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και το αποδέχθηκε εκ μέρους του κυπριακού λαού.
 
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως "κατά τη Διάσκεψη του Ιουνίου για την Κύπρο αυτό που θα συζητηθεί ως προτεραιότητα θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που ξεκινούν από το εδαφικό, το περιουσιακό και την κατανομή της εξουσίας".
 
Πρόσθεσε πως "είναι εξαιρετικά σημαντικό να προωθήσουμε το κρίσιμο κεφάλαιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το μόνο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης που δεν συζητήθηκε ουσιαστικά τα τελευταία 43 χρόνια. Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που έχουμε εγείρει ότι αυτό το αναχρονιστικό σύστημα έχει τελειώσει», είπε.
 
Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν, επίσης, ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και η Πρόεδρος του American University και τέως Υπουργός Υγείας Σύλβια Μάθιους Μπούργουελ.
 
Στο δείπνο μίλησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Νίκος Μουγιάρης,  ο Πρόεδρος της εταιρείας Arch Capital – αποδέκτης πριν λίγα χρόνια του Βραβείου Παρασκευαϊδη – Ντίνος Ιορδάνου,  και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.
 
Παρευρέθησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, η Αμερικανίδα Πρέσβης στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι, ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, ο ανεξάρτητος `Ελληνας βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κ.α.
 
Ακόμη παρέστησαν πολλά μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι, Φρανκ Παλόνε, Τσαρλς Κριστ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και Τζον Σαρμπάνης.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα