Πλεονέκτημα για τον Λίβανο η Κύπρος, λέει ο Λιβανέζος ΥΠΑΜ

Η παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον Λίβανο, είπε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Yaacoub Riad Sarraf, ενώ αναφέρθηκε και στις «τεράστιες προοπτικές», που διανοίγονται με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βηρυτό.  
 
«Η Κύπρος ήταν και παραμένει δίπλα στον Λίβανο, όπως έπραξε και στο παρελθόν, σε περιόδους δύσκολες», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης.
 
Αναφερόμενος στην υπογραφή προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ότι «αντικατοπτρίζει τη βούληση μας να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή», κυρίως στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων.  
 
Ο κ. Sarraf, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε το πρωί δεκτός από τον κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ και ακολούθησαν κατ’ ιδίαν επαφές και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.  
 
Η παρουσία του στη Λευκωσία είναι για να «εξοφλήσει το χρέος» που ο λαός του Λιβάνου χρωστά στην Κύπρο για τη βοήθειά της, είπε ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και αναφέρθηκε στη συμπαράσταση που έχει προσφέρει διαχρονικά η Λευκωσία, αλλά και πιο πρόσφατα με την παροχή χρηματική βοήθειας, δια μέσου της ΕΕ, για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί από τη Συρία.  
 
«Η Κύπρος παίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό μεταξύ της ευρωπαϊκής κοινότητας και του Λιβάνου», πρόσθεσε ο κ. Sarraf. Είπε παράλληλα ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως την επίλυση συγκρούσεων, ενώ αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε ότι Κύπρος και Λίβανος είναι «σαν νησιά στη μέση αυτού του ηφαίστειου».  
 
Όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι εναποθέτει μεγάλες ελπίδες, προσθέτοντας ότι «το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας». Οι προοπτικές για ευημερία και ειρήνη, αλλά και για τους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού μεταξύ των λαών μας είναι τεράστιες, είπε. Μιλώντας τέλος στα ελληνικά, ο κ. Sarraf ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη φιλοξενία, λέγοντας πως Κύπρος και Λίβανος είναι αδελφές χώρες τις οποίες ενώνει η ίδια θάλασσα.
 
ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα