Ξεκίνησε το πρόγραμμα για τα παιδιά των προσφύγων στην Τουρκία

Τις πρώτες πληρωμές προς οικογένειες προσφύγων ξεκίνησε σήμερα το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το οποίο στοχεύει να ενθαρρύνει περίπου 230.000 παιδιά πρόσφυγες να παρακολουθήσουν σχολείο στην Τουρκία μέχρι τα τέλη του 2017, παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Το πρόγραμμα «Υποχρεωτική μεταφορά χρηματικών ποσών για εκπαίδευση» (CCTE) λαμβάνει 34 εκατ. ευρώ από κοινοτική χρηματοδότηση μέσω της διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Λειτουργεί με την παροχή μεταφορών μετρητών κάθε δύο μήνες στις οικογένειες προσφύγων των οποίων τα παιδιά παρακολουθούν τακτικά το σχολείο.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, παρακολούθησε την τελετή έναρξης του προγράμματος στην Άγκυρα και δήλωσε: «Τα παιδιά των προσφύγων έχουν επιβιώσει από γεγονότα που είναι αδιανόητα για τους περισσότερους από εμάς, γι `αυτό η επένδυση στην εκπαίδευση είναι κρίσιμη και αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ξαναβρούν μια αίσθηση ομαλότητας και να τους δώσουν ευκαιρίες για το μέλλον Είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω ότι το πρόγραμμα είναι τώρα σε πλήρη λειτουργία και ήδη έχουμε φτάσει στις οικογένειες των 56.000 παιδιών προσφύγων».

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την UNICEF και τον τοπικό εταίρο της, την Τουρκικής Ερυθρά Ημισελήνο.

Το πρόγραμμα κάνει χρήση της ίδιας χρεωστικής κάρτας με ένα άλλο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, αφορά Κοινωνική Ασφάλεια (ESSN) και το οποίο παρέχει μηνιαίες μεταφορές μετρητών μέσω χρεωστικής κάρτας στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία. Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες λαμβάνουν ήδη μηνιαίες πληρωμές μέσω του προγράμματος ESSN και η ΕΕ ελπίζει ότι θα φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του έτους.

Δειτε Επισης

Φρίκη στη Φλόριντα... Υιοθέτησαν παιδιά και τα έκλεισαν σε κλουβιά-Τα τιμωρούσαν με ψεκασμούς ξυδιού
Έντεκα κιλά ναρκωτικών σε μπουρνούζι, καπελάκια basseball και σακάκι εντόπισε το Τμήμα Τελωνείων
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα-Ενεργά μέτωπα σε Κύθηρα και Μεσσηνία, μετρούν τις πληγές τους Αττική και Εύβοια
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης-«Δεν θα επιτρέψουμε στην κατοχή να γίνει κανονικότητα»
Έκκληση Επαρχιακής Διοίκησης να ενημερώσουν όσοι δεν το έπραξαν για να αποζημιωθούν-«Πραγματική τραγωδία»
Τσακίζει κόκκαλα πατέρας δύο ανήλικων που έχασε το σπίτι του στη φονική πυρκαγιά-«Δεν επιάμεντε ούτε ρούχο»
Κατέληξε 63χρονος επτά μήνες μετά από τροχαίο-Είχε παρασυρθεί από φορτηγό που οδηγούσε 49χρονος
«Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε επιδιώξεις Τουρκίας»
Αυξάνονται τα περιστατικά θερμοπληξίας-Τέσσερις στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση 61χρονος
Στόχος ο εντοπισμός όλων των αγνοουμένων-«Καμία άλλη μάνα να μην χαθεί με τον καημό του παιδιού της»