Πίσω από τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στη FYROM η Ρωσία

Έγγραφα που επικαλείται η De Morgen, τα οποία διέρρευσαν από τις μυστικές υπηρεσίες της FYROM και έφτασαν στα χέρια της διεθνούς οργάνωσης OCCRP αποδεικνύουν  - σύμφωνα με την εφημερίδα – ότι η Ρωσία προσπαθεί ήδη εδώ και δέκα χρόνια «να σπείρει τη διχόνοια» στην FYROM στα πλαίσια των προσπαθειών της να αποτρέψει την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και να τα απομακρύνει από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης.

Τα έγγραφα κάνουν λόγο για «ιδιαίτερα ανατρεπτική» προπαγάνδα και κατασκοπεία από την πλευρά της ρωσικής Πρεσβείας και προσπάθειες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών να υποδαυλίσουν τα αντιδυτικά αισθήματα στην χώρα παρέχοντας στήριξη στους φιλορωσικούς εθνικιστές.

Σημειώνεται πως οι ρωσικές δραστηριότητες ξεκίνησαν το 2008 όταν η FYROM δεν κατάφερε, λόγω του ελληνικού βέτο για τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «ήπιας ισχύος» (προπαγάνδα, προσπάθειες ελέγχου των ενεργειακών πηγών, στρατολόγηση ανώτατων αξιωματικών και στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών και χρηματισμός ΜΜΕ) προς την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, της δημιουργίας μιας πανσλαβικής ταυτότητας στα Βαλκάνια που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα ρωσικά συμφέροντα.

Δειτε Επισης

Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Τουρκία-Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εμπρησμούς
Πέρασε και από την αμερικανική Βουλή το «Μεγάλο, Όμορφο Νομοσχέδιο» του Τραμπ
Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν
«Ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Συρία ξεκίνησαν συνομιλίες για Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας»
Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά για μία ώρα-«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε διαπραγματεύσεις με Κίεβο»
Η Χαμάς προειδοποιεί Παλαιστίνιους να μην έχουν επαφή με ανθρωπιστικό ίδρυμα GHF
Πιθανές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα στο Όσλο
Αδιανόητο έγκλημα στη Νέα Υόρκη-28χρονος σκότωσε με τόξο τη μόλις τριών εβδομάδων κορούλα του
Ένας νεκρός από τη μεγάλη φωτιά στη Σμύρνη-Εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου, κάηκαν σπίτια
«Ο χαρακτηρισμός τουρκολυβικού μνημονίου ως παράνομου δεν είναι αποδεκτός»