Πρόεδρος: Η Κύπρος γεφυροποιός στην Ανατολική Μεσόγειο
20:51 - 07 Ιουνίου 2017
Το γεφυροποιό ρόλο της Κύπρου στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η μεγάλη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, German Marshall Fund.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το Κυπριακό στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή, με αιχμή την αστάθεια που προκαλούν: άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, μεταναστευτική κρίση, Ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και ο πόλεμος στη Συρία.
Τόνισε το γεφυροποιό ρόλο της Κύπρου, η οποία αξιοποιεί τη γεωγραφική της θέση και τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., παραθέτοντας τις διάφορες πολυμερείς πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει, αλλά και τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει με χώρες της περιοχής.
Μίλησε επίσης για το ρόλο της ενέργειας, που αποτελεί κίνητρο και δημιουργεί δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, μίλησε για τις δυνατότητες που θα προσφέρει η λύση του, τόσο για την Κύπρο και το λαό της, όσο και για την Ελλάδα και την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.
Ξεκαθάρισε ότι ως μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην Κύπρο η παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. προσφέρει την καλύτερη εγγύηση.
Απαντώντας αργότερα σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι έχει παρουσιάσει συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τ/κ, με την οποία εισηγείται μεταξύ άλλων πολυεθνική δύναμη, ομοσπονδιακή αστυνομία, ρόλο για το Σ.Α. του ΟΗΕ και την Ε.Ε., αλλά και διασφαλίσεις που έχουν ήδη δοθεί για την πολιτική ισότητα και τη νομή της εξουσίας.
«Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί», τόνισε.
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το ΝΑΤΟ, είπε πως «ατυχώς, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης, η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θέλω να ομολογήσω ότι θα ήταν πολύ πιο υποβοηθητικό αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως σέβομαι την επιθυμία του λαού που θέλει να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η απτή συνεισφορά της Τουρκίας είναι άκρως απαραίτητη, ιδίως στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ενώ σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στην Τουρκία, μετά το δημοψήφισμα, αφού εκτίμησε ότι λόγω των εκλογών του 2019 ίσως ο Ερντογάν χρειάζεται τη στήριξη των εθνικιστών, εξέφρασε την ευχή όπως στις συνομιλίες της Γενεύης η στάση της Τουρκίας να τον εκπλήξει ευχάριστα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων της στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και θα αποτελέσει παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Αυτό, είπε, θα είναι θέμα το οποίο θα συζητήσουμε αύριο με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, πιστεύοντας πως οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα.