Επιστροφή στη Γενεύη εντός του Ιούνη

Επιστροφή στη Γενεύη εντός του Ιούνη ήταν το αποτέλεσμα του μαραθώνιου δείπνου που είχαν το βράδυ της Κυριακής στη Νέα ο Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε το δείπνο στην Νέα Υόρκη

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση τη συνάντησης τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρονται τα εξής:

«Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν στην ανάγκη για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούνιο, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 12ης Ιανουαρίου.
 
Όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες. Πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι ένα ουσιώδες στοιχείο για να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία και για να κτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την μελλοντική τους ασφάλεια.
 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικό Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συζητήσει με όλους τους συμμετέχοντες για να ετοιμαστεί ένα κοινό έγγραφο, που θα καθοδηγήσει τις συζητήσεις επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων με βάση το αποτέλεσμα των συναντήσεων στη Διάσκεψη για την Κύπρο και στο Μον Πελεράν. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη σε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα ξεκινώντας με το εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση και τον διαμοιρασμό εξουσιών.
 
Οι ηγέτες και ο Γ.Γ. συμφώνησαν ότι όλα τα ζητήματα θα τύχουν διαπραγμάτευσης με αλληλένδετο τρόπο και ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν.
 
Μετά τη συνάντηση ο Γ.Γ. θα απευθυνθεί στους άλλους συμμετέχοντες της Διάσκεψης, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βρετανία και την Ε.Ε. ως παρατηρητή».

 

 

 

Δειτε Επισης

Υπό πίεση η Κυβέρνηση για την φονική πυρκαγιά, αύξησαν τα μποφόρ των αντιδράσεων Χαρτσιώτης και Παναγιώτου
Ζητά δημόσια συγνώμη από Κυβέρνηση και παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το Volt-«Πλήρης αποτυχία πρόληψης»
Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Ενώπιον Υπουργικού τα πρώτα σχέδια αποζημιώσεων-Αρχές Αυγούστου κατακυρώνεται η προσφορά για σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης
Προτείνουν ενέργειες οι Οικολόγοι, ζητούν απόδοση ευθυνών-«Οι πολίτες δεν ανέχονται προκλητικές δηλώσεις άμυνας»
Ζητά παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το ΑΚΕΛ-«Οι δηλώσεις περί άτυχους περιστατικού, επιβεβαιώνουν την απουσία ευθιξίας»
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ για κατασκόπους-«Έδωσα οδηγίες στις μονάδες να πάρουν μέτρα»
Κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η απώλεια δύο συνανθρώπων μας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κυβερνώντες»
Απαντά και στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ο Στεφάνου σπεύδει να ανταγωνιστεί τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ στον λαϊκισμό»
Πυρά και από Στεφάνου σε Κυβέρνηση-«Η τραγωδία κονιορτοποίησε τις δηλώσεις και αποκάλυψε την ανικανότητα της»