Διπλή ανάγνωση του αποτελέσματος της Νέας Υόρκης από τα κόμματα

Διπλή, όπως αναμενόταν, είναι η ανάγνωση την οποία προβαίνουν τα κόμματα σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του ψεσινού δείπνου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστροφή στη Γενεύη εντός του Ιούνη
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή του δήλωση σημειώνει: «Κατά τη ψεσινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. με τους ηγέτες των δυο πλευρών αποφασίστηκε ότι, αφού προηγουμένως ετοιμαστεί ένα κοινό κατευθυντήριο έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, θα συνεχιστεί η Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, στη Γενεύη.
 
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας διότι η συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε στη βάση της πρωτοβουλίας και της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προτεραιότητα του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Σημειώνουμε ότι στο Ανακοινωθέν Τύπου των Η.Ε. αναφέρεται ότι ‘’όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας’’. Επιπρόσθετα γίνεται σαφές ότι ‘’η πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας’’.
 
Ενώ στην επίσημη Ανακοίνωση Η.Ε. γίνεται διαχωρισμός της ίδιας της Διάσκεψης από τις παράλληλες διακοινοτικές διαπραγματεύσεις. Για μας εξυπακούεται, βεβαίως, ότι και αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν για όλα τα κεφάλαια, αρχής γενομένης από το εδαφικό, όπως αναφέρεται στην απαρίθμησή τους στην Ανακοίνωση.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτυγχάνει εκείνο που επιζητούσε με την πρωτοβουλία του για την πλευρά μας. Για πρώτη φορά και με το ιδιαίτερο κύρος της προσωπικής εμπλοκής του Γ.Γ. των Η.Ε. υπογραμμίζεται η ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να προσπελάσουν τα θέματα κατάργησης των εγγυήσεων και γενικότερα της ασφάλειας, ενώ στόχος παραμένει όχι απλώς η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά μια περιεκτική συμφωνία για λύση.  
 
Έχοντας πάντοτε κατά νου ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί και χρειάζεται μια λυσιτελή διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης της χώρας μας, η παράταξή μας προσβλέπει στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος αποδεικνύει ότι και την πολιτική βούληση για λύση έχει, αλλά και μπορεί να κατευθύνει τις προσπάθειές του με γνώμονα την υπεράσπιση αρχών και των ζωτικών συμφερόντων των πολιτών και της Κύπρου.
 
Αναμένουμε ότι στην επόμενη φάση και η τουρκική πλευρά -και πιο συγκεκριμένα η ίδια η Τουρκία- θα ανταποκριθεί επιτέλους για πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας που, σύμφωνα με τη διαπίστωση και του Γ.Γ. των Η.Ε., ‘’αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συμφωνίας’’».
 
Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με την επιφύλαξη μιας πλήρους και ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, θεωρούμε:

*Είναι θετικό το γεγονός ότι συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία και ταυτόχρονα η προσπάθεια για μια συνολική, δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα απελευθερώνει  και θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας.

*Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θέτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προ των ευθυνών τους για κατάθεση προτάσεων που θα στηρίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις αρχές λύσεις του κυπριακού. Η συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων θέτει πρωτίστως την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Η Τουρκία καλείται έμπρακτα να βοηθήσει για την επίτευξη μιας τέτοιας λύσης.

*Θα πρέπει στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας, να δώσουμε τη μάχη για μια σωστή λύση. Η μάχη για σωστή λύση είναι η μάχη της Κύπρου. Τώρα χρειάζεται η προσπάθεια για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας και συλλογικότητας που είναι ευθύνη πρώτιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά για την οποία καλούνται και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν. Το ΑΚΕΛ, όπως πάντοτε, είναι έτοιμο, σοβαρά, υπεύθυνα και πατριωτικά να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, κατέληξε με μια ακόμη ΗΤΤΑ για την Ελληνοκυπριακή πλευρά».

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Ο Νίκος Αναστασιάδης:
 
• Συμμορφώθηκε πλήρως με τους όρους και τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και εγκατέλειψε όλες τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε για σύγκληση νέας διάσκεψης για το κυπριακό στη Γενεύη.
 
Συγκεκριμένα, υπαναχώρησε από όλους τους όρους, που ο ίδιος είχε θέσει, όπως:
 
1.  Να υπάρξει «κατάληξη» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.
2.  Να υπάρξει «ακτίνα συμφωνίας» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.
3.  Να γίνει «ουσιαστική συζήτηση» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.
 
•Εκχώρησε στον Άιντα την εξουσία να ετοιμάσει το έγγραφο για την πτυχή της Ασφάλειας, καταργώντας την «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία.
 
• Δεσμεύει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, αποδεχόμενος ότι το έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Άιντα για την Ασφάλεια «… θα καθοδηγήσει τη συζήτηση».
 
Οφείλουμε να ερωτήσουμε:
 
Ποιες θα είναι οι «συμφωνημένες θέσεις» που θα περιλάβει ο κ. Άιντα σε αυτό το έγγραφο; Για παράδειγμα, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε αποδεχτεί «μεταβατικές διατάξεις» για τις εγγυήσεις. Αυτή η σοβαρότατη υποχώρηση θα εμπεριέχεται στο έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Άιντα και θα δεσμεύει την πλευρά μας;
 
Θα συζητηθεί το έγγραφο Άιντα στο Εθνικό Συμβούλιο πριν να γίνει αποδεκτό από τη πλευρά μας;
 
Θα ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο για το τι συζητήθηκε και τι περιλαμβάνεται στα έγγραφα του Μοντ Πελεράν 3, πριν να γίνει αποδεκτό το έγγραφο Άιντα;
 
 Θα ενημερωθεί ο κυπριακός λαός εκ των προτέρων για το έγγραφο Άιντα ή θα     συνεχιστεί η συσκότιση των τελευταίων τεσσάρων ετών και θα μας παρουσιαστεί ως τετελεσμένο γεγονός;
               
Η αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη συνεχίζεται.
 
Πάει σε νέα πενταμερή διάσκεψη, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση απλό παρατηρητή, με βάση τους τουρκικούς όρους και χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένας από τους όρους που ο ίδιος είχε θέσει.
 
Ο κ. Αναστασιάδης οδηγεί το κυπριακό και την Κύπρο σε επικίνδυνα μονοπάτια, ερήμην του λαού».
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε γραπτή του δήλωση υποστηρίζει: «Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε ότι όση καλή διάθεση και να θέλουμε να επιδείξουμε για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, αυτό καθίσταται αδύνατο λόγω των αιφνίδιων και απρόβλεπτων αλλαγών των θέσεων του.

Το σκηνικό της 1ης Δεκεμβρίου φαίνεται να έχει επαναληφθεί και στο δείπνο της 5ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σχεδόν αναιρέσει το σύνολο των προϋποθέσεων που έθεσε:

1. Αποδέχεται την αλληλένδετη συζήτηση όλων των κεφαλαίων και όχι κατά προτεραιότητα τη συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και εδαφικού όπως είχε θέσει.

2. Ενώ απέρριπτε μέχρι σήμερα την αλληλένδετη συζήτηση των κεφαλαίων, αυτή τη στιγμή την έχει αποδεχτεί. Αυτό θα ήταν νοητό αν γινόταν από την αρχή και όχι σήμερα που η δική μας πλευρά έχει προβεί σε σωρεία υποχωρήσεων, κυρίως στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού.

  3. Άκρως επικίνδυνη η αποδοχή ετοιμασίας εγγράφου για καθοδήγηση της συζήτησης για την ασφάλεια από τον κ. Άιντα, ειδικά αυτή τη στιγμή που έχει αποδειχτεί η επικίνδυνα μεροληπτική του στάση υπέρ της Τουρκίας. Θα ήταν προτιμότερο και αποδεκτό εάν το συγκεκριμένο έγγραφο ετοιμαζόταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ότι το έγγραφο αυτό θα είναι έγγραφο του ΟΗΕ, η δυνατότητα αποστασιοποίησης από αυτό σε περίπτωση διαφωνίας με το περιεχόμενό του, θα είναι εξωτερικά δύσκολη.

Τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά δεν κατόρθωσε να αποφύγει τις παγίδες της συγκεκριμένης συνάντησης».
 
Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Έλενη Θεοχάρους σε δήλωση της αναφέρει: «Ο Πρόεδρος έχει χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας του απέναντι στο λαό και στη διεθνή κοινότητα. Από τους παλικαρισμούς του τελευταίου διαστήματος έχει περάσει στην λευκή σημαία. Η νέα Γενεύη πραγματοποιείται με τον τρόπο που την ήθελαν οι Τούρκοι με όλα τα θέματα στο τραπέζι χωρίς να είναι προ-απαιτούμενο το κλείσιμο του θέματος της ασφάλειας, όπως ο Πρόεδρος υποστήριζε. Πρόκειται για νέα άτακτη υποχώρηση».
 
Γιατί όλο αυτό το θέατρο τις προηγούμενες ημέρες; Για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ; Τί άλλαξε στην τουρκική πολιτική για να δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας; Είμαστε σε ακτίνα λύσης και δεν το ξέρουμε; 
 
Ο Πρόεδρος προχώρησε σε επικίνδυνους ακροβατισμούς και πάλι μόνος παρόλο που διαβεβαίωσε το Εθνικό Συμβούλιο περί του αντιθέτου. Είναι βέβαιο ότι οι χειρισμοί αυτοί είναι αρχή νέων δεινών και δεν γίνονται αποδεκτοί από τον λαό».
 
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχασε μια μοναδική ευκαιρία στη Νέα Υόρκη για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα και να εμπλέξει στις συνομιλίες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Έχασε μια μοναδική ευκαιρία να βάλει στη θέση τους τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εξακολουθούν να παρακολουθούν με απάθεια τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Η απόφαση της συνάντησης για νέα πενταμερή χωρίς να καθορίζεται ως ζητούμενο η συμφωνία, ή η σύγκλιση, ή τουλάχιστον η πρόοδος στη βάση συμφωνημένων κριτηρίων (όλα τα παραπάνω αποτελούν τις μεταπτώσεις του Νίκου Αναστασιάδη των τελευταίων ημερών), όπως ήθελε η Τουρκία και με όλα τα θέματα παράλληλα ανοικτά προς συζήτηση αποτελεί μεγάλη αποτυχία για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά κυρίως μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον κυπριακό λαό.
 
Μέχρι τη Γενεύη δεν θα υπάρξει πρόοδος ούτε σε ένα κεφάλαιο, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες, δεν αναφέρεται ότι η πενταμερής είναι ανοικτού τέλους.
Αυτό σημαίνει ότι η "νέα Γενεύη" θα οδηγήσει είτε σε οριστική συμφωνία, είτε σε οριστικό ναυάγιο τις συνομιλίες και μάλιστα πριν τις γεωτρήσεις του Ιουλίου.
 
Πώς μπορεί να αντέξει όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ένα ναυάγιο όταν θα επικρέμεται η απειλή του θερμού επεισοδίου και η κατηγορία - που συνεχώς επαναλαμβάνει η τουρκική προπαγάνδα - ότι αυτός ευθύνεται για την αποτυχία λόγω επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών;
 
Τελικά ή θα δεχθεί μια ατιμωτική συμφωνία ή θα ακυρώσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να απαντήσει γιατί δέχθηκε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας και εάν ήταν ενήμερη η Αθήνα για αυτή του την υποχώρηση.
 
Γιατί δέχτηκε να πάει στη "νέα Γενεύη" με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, την απειλή θερμού επεισοδίου και την κατηγορία ότι δεν είναι έτοιμος για συμφωνία λόγω επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών που ακόμα και αργά χθες επανέλαβε ο κ. Ακιντζί προσερχόμενος στο δείπνο;
 
Γιατί οδηγεί τον εαυτό του και τον λαό μας σε αυτές τις επικίνδυνες συμπληγάδες»;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γέαδης Γεάδη σε δήλωσή του αναφέρει: «Κλείδωσε νέα πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη, μετά την συνάντηση των «δύο κοινοταρχών» στην Νέα Υόρκη, όπως άλλωστε αναφέρει στην σχετική του δήλωση ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Μια πενταμερή που αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παρουσιάζει το Κυπριακό ως εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων και όχι στην διεθνή του διάσταση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ικανοποιώντας του τουρκικούς όρους.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην απαράδεκτη αποδοχή του αιτήματος για ετοιμασία εγγράφου για καθοδήγηση της συζήτησης στο κεφάλαιο της ασφάλειας, από τον επικίνδυνο Έσπεν Μπαρθ Έιντε που είναι γνωστός για τις φιλοτουρκικές του προσεγγίσεις και μεθοδεύεις.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταγγέλλει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη διότι με τους χειρισμούς της έχει καταφέρει να υποβαθμίσει επικίνδυνα το πρόβλημα μας, ενώ δεν τόλμησε να κάνει την παραμικρή νύξη στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε απαίτησε την ανάκληση του Έιντε για την προκλητική του στάση.

Ας ελπίσουμε η Κυβέρνηση να μην αποδεχθεί κάτω από τις πιέσεις και την αναβολή της γεώτρησης, καθώς επίσης και ο ενδιάμεσος χώρος, παρά τις δήθεν αντιδράσεις, να μην μετατραπεί και πάλι σε κλακαδόρο της πολιτικής του Αναστασιάδη, συνοδεύοντας τον σε ένα εσφαλμένο ταξίδι στην Γενεύη».
  
 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα