Απειλούν να ανατινάξουν το Κρανς Μοντάνα με τις τέσσερις ελευθερίες οι Τούρκοι

Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
Η επιτακτική αξίωση της τουρκικής πλευράς για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπήκοους είναι το ζήτημα που μέχρι στιγμής, μαζί με την εμμονή της για συνέχιση των εγγυήσεων και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, προκαλεί εμπλοκή στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που πραγματοποιείται στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Η αξίωση για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους μετά τη λύση του Κυπριακού, ηγέρθη επιτακτικά από τ/κ πλευράς, τόσο κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης των κεφαλαίων του περιουσιακού, του εδαφικού και της διακυβέρνησης, όσο και κατά την απογευματινή συνάντηση των διαπραγματευτών και εμπειρογνωμόνων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε κάλεσε το απόγευμα σε έκτακτη συνάντηση τους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία προέβησαν σε ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης χωρίς να διαφοροποιείται ουσιαστικά το σκηνικό. Κατά την απογευματινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου ενάμισης ώρας λόγω της έκτακτης συνάντησης του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τους δύο ηγέτες, η Τουρκία επέμεινε φορτικά στο ζήτημα της παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους.

Με τα πιο πάνω δεδομένα, η Διάσκεψη για την Κύπρο κινείται κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί, με τα πάντα να εξαρτώνται, όπως εκτιμάται, από τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί κατά την εδώ παρουσία του την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Διπλωματικές πηγές, εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να θελήσει να προβεί σε κίνηση στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ενώπιον του κ. Γκουτέρες, με την ε/κ πλευρά να είναι προετοιμασμένη για τα σενάρια που πιθανόν να προκύψουν.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται η δική μας πλευρά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση, αν δεν λάβει πρώτα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όσον αφορά τις τέσσερις ελευθερίες, η Λευκωσία διαμηνύει πως αυτό είναι ζήτημα που αφορά όχι την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι δηλαδή, ακόμα και να συναινέσει στην τουρκική αξίωση, η αξίωση των Τούρκων δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αν δεν συναινέσουν όλα τα κράτη μέλη.  

 

Δειτε Επισης

Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις