Γεν. Ελεγκτής: Αποτυχία αξιοποίησης κρατικής περιουσίας από το ΥΕΕΒΤ
07:16 - 30 Ιουνίου 2017

Για παραδείγματα διαχρονικής αποτυχίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να αξιοποιήσει κατάλληλα την κρατική περιουσία στις βιομηχανικές περιοχές κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην έκθεση του που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη αναφορικά με την ενοικίαση εγκαταστάσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Β στην Αραδίππου, για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στις εταιρείες που ασχολούνται με την διερεύνηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται στις περιπτώσεις:
- αδειοδότησης των εγκαταστάσεων της εταιρείας Logistico Park Ltd και την έγκριση για ενοικίαση αυτών των εγκαταστάσεων στην εταιρεία Halliburton Mediterranean Ltd
- αδειοδότησης των εγκαταστάσεων της Εταιρείας Geisel Ltd και την έγκριση για ενοικίαση αυτών των εγκαταστάσεων στην Εταιρεία Schlumberger Ltd
Όπως παρατηρεί ο Γενικός Ελεγκτής η κρατική περιουσία στις βιομηχανικές περιοχές «θα έπρεπε να παραχωρείται για σκοπούς ενίσχυσης της βιομηχανικής δραστηριότητας και, αντ΄ αυτού, κάποιοι την ενοικιάζουν σε χαμηλή τιμή και ενεργώντας ως κτηματομεσίτες, κερδοσκοπούν εις βάρος του δημοσίου».
Μάλιστα σημειώνει ότι κακώς επιτράπηκε η μεταβίβαση από τους αρχικούς ενοικιαστές στις εταιρείες Halliburton Mediterranean Ltd και Schlumberger Ltd η ενοικίαση και αλλαγή χρήσης «χωρίς να διασφαλιστεί η αύξηση του ενοικίου που θα λαμβάνει το Κράτος».
Στο κεφάλαιο Γενικές Παρατηρήσεις ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι η Υπηρεσίας του επανειλημμένα αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι, σε αρκετές περιπτώσεις υπενοικίασης των βιομηχανικών τεμαχίων, οι μισθωτές εισπράττουν πολλαπλάσια χρηματικά ποσά σε σχέση με το ενοίκιο που καταβάλλουν στο Υπουργείο.
Ταυτόχρονα σημειώνει ότι «τα σημαντικά ποσά που εισπράττουν οι μισθωτές, εκ των πραγμάτων, δεν οφείλονται μόνο στα κτήρια που έχουν ανεγερθεί, αλλά και στο πλεονέκτημα της τοποθεσίας ορισμένων βιομηχανικών περιοχών, το οποίο τελικά επωφελούνται οικονομικά οι μισθωτές των βιομηχανικών τεμαχίων και όχι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης των τεμαχίων, δηλαδή το Κράτος».
Ο Γενικός Ελεγκτής εκφράζει την άποψη ότι «το Υπουργείο πρέπει να μελετήσει το θέμα και να λάβει τα δέοντα μέτρα ώστε να αποφεύγεται η ευχέρεια για κερδοσκοπική εκμετάλλευση των βιομηχανικών περιοχών, οι οποίες θα πρέπει να εξυπηρετούν αποκλειστικά τους αρχικούς σκοπούς λειτουργίας τους».
Συγκεκριμένα, προσθέτει, «η Υπηρεσία μας εισηγήθηκε όπως στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης που ανανεώνονται (στις οποίες, όπως παρατηρήσαμε, γίνεται προσθήκη όρου, σύμφωνα με τον οποίο, ο εκμισθωτής δύναται να επανεκτιμήσει και να αναθεωρήσει οποτεδήποτε το μίσθωμα, εάν αυτό δεν κριθεί συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας), το Υπουργείο θα πρέπει να διαμορφώνει τον σχετικό όρο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του μισθώματος οποτεδήποτε δικαιολογείται από τα δεδομένα της αγοράς (και όχι μόνο στις περιπτώσεις που η αύξηση δεν είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό δίκαιο)».
Σκανδαλώδης υπενοικίαση σε κρατικές υπηρεσίες
Στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής επαναφέρει και το θέμα υπενοικίασης βιομηχανικών τεμαχίων σε κρατικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα αναφέρεται στις περιπτώσεις των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών (βιομηχανική Στροβόλου), Τμ. Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και Τμήμα Δημοσίων Έργων (βιομηχανική Λάρνακας) και Τμήμα Κρατικών Αγορών και Προμηθειών (βιομηχανική Λεμεσού).
«Η Υπηρεσία μας θεωρεί σκανδαλώδες το Κράτος να παραχωρεί γη έναντι χαμηλού ενοικίου με στόχο την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ο μισθωτής να την υπενοικιάζει - και δη σε κυβερνητικά τμήματα – εισπράττοντας πολλαπλάσιο ενοίκιο από αυτό που ο ίδιος καταβάλλει, χωρίς μάλιστα να εξυπηρετείται ο αρχικός σκοπός λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών» επισημαίνει ο Γενικός Ελεγκτής.
Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή εδώ.
