Δεν θα βγούμε στις αγορές για επικοινωνιακούς λόγους
10:05 - 30 Ιουνίου 2017
«H Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, αργά χθες βράδυ .
Ο κ Τσίπρας ανέφερε ότι κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ήταν η «σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων», η οποία θα είναι μια στέρεη βάση, όπως είπε, για τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών με σκοπό όχι απλά να βελτιώσει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι το κράτος γίνεται πιο γρήγορο και φιλικότερο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων «χωρίς όμως να γίνονται υποχωρήσεις σε ζητήματα ίσης μεταχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας, είπε ότι διατηρεί την πτωτική της τάση και τα τελευταία δύο χρόνια το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας είναι θετικό κατά 250.000 θέσεις. «Αυτά αποτελούν θετική εξέλιξη αλλά δεν μένουμε εκεί» υπογράμμισε.
Για το δημόσιο χρέος σημείωσε ότι, μετά το πρόσφατο Eurogroup, αυτό «δεν αντιμετωπίζεται πλέον μονοδιάστατα, ως ένα λογιστικό ζήτημα τακτοποίησης οφειλών, αλλά αντίθετα έγινε κατανοητό και αποτυπώθηκε με σαφήνεια, ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας είναι πρωτίστως ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης και δυνατότητας αποπληρωμής λογικών χρεολυσίων και επιτοκίων σε ετήσια βάση».
Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι η Ελλάδα δε θα βγει στις αγορές «προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους». «Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής».
Ο πρωθυπουργός, στην κατακλείδα της ομιλίας του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνική οικονομίας .«Η επιστροφή μας στην κανονικότητα με σταθερά βήματα και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του παραγωγικού μετασχηματισμού θα συνοδευτεί από την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, οι επενδύσεις θα ανακάμψουν και η οικονομία θα αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή εργασία και ευημερία για τους πολίτες της. Αυτή τη δικαίωση αξίζουν οι κόποι και οι απώλειες μιας χαμένης σχεδόν δεκαετίας».