Η Βρετανία πιέζει την Άγκυρα για εγγυήσεις και ασφάλεια

Το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και των ξένων μέσων που αυτές τις μέρες ασχολούνται εκτενώς με τις εξελίξεις στη Διάσκεψη της Γενεύης και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σε σημερινό του ρεπορτάζ ο βρετανικός Guardian προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών εντοπίζοντας πως κλειδί στην πρόοδο για λύση, θα παίξει η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Βρετανοί διπλωμάτες κινούνται στο παρασκήνιο με στόχο την επίτευξη λύσης και πιέζουν, μαζί την Ελλάδα, την Τουρκία ώστε να αποδεχθεί ένα νέο καθεστώς εγγυήσεων και να αποδεχθεί αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως «την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα θεωρούν το σύστημα εγγυήσεων ως απαρχαιωμένο και θέλουν να καταργηθεί, η Τουρκία, η οποία θεωρεί την εισβολή της Κύπρου ως μια από τις πιο επιτυχημένες στρατιωτικές της επιχειρήσεις, εμμένει στις θέσεις της».

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ζήτημα της ασφάλειας και εγγυήσεων» δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο  καθηγητής Hubert Faustmann  ιστορίας και πολιτικών επιστημών στον Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Οι Ελληνοκύπριοι χρειάζονται μια πολύ καλή συμφωνία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις για να είναι επιτυχής αυτή η Διάσκεψη. Εάν οι Τούρκοι θέλουν να παραμείνει το καθεστώς εγγυήσεων του 1960 και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των στρατευμάτων ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα το δεχθεί.

Σε αναφορά για τον ρόλο της Βρετανίας στις συνομιλίες ο Guardian σημειώνει το Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε να παραχωρήσει σχεδόν τη μισή έκταση από τις κυρίαρχες βάσεις και πιέζει την Τουρκία να δεχθεί μια λύση στην οποία αντί να υπάρχει παρουσία στρατευμάτων, να υπάρξει μια ξένη δύναμη ασφαλείας που θα ελέγχεται από τον ΟΗΕ ή την ΕΕ και θα εγγυάται την ασφάλεια του νησιού.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόταση που φέρεται να κατέθεσε ενώπιον της Συνόδου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου:

Η Άγκυρα από την πλευρά της εισηγήθηκε στη Διάσκεψη  να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της κατά 80% και υπογράμμισε πως μια πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων της δεν είναι ρεαλιστική.

Πάντως υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία θέλει λύση. Γνωρίζει και η ίδια πως θα είχε να κερδίσει πολλά από μια λύση. Θα χρειαστεί υπομονή. Οι Τούρκοι εμμένουν στις θέσεις τους «μέχρι τελικής πτώσεως».

Ο Guardian θέτει το χρονοδιάγραμμα της λύσης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αφού όπως σημειώνει το Φθινόπωρο οι Ελληνοκύπριοι θα μπουν σε προεκλογική περίοδο.

Δειτε Επισης

Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα