Η Βρετανία πιέζει την Άγκυρα για εγγυήσεις και ασφάλεια

Το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και των ξένων μέσων που αυτές τις μέρες ασχολούνται εκτενώς με τις εξελίξεις στη Διάσκεψη της Γενεύης και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σε σημερινό του ρεπορτάζ ο βρετανικός Guardian προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών εντοπίζοντας πως κλειδί στην πρόοδο για λύση, θα παίξει η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Βρετανοί διπλωμάτες κινούνται στο παρασκήνιο με στόχο την επίτευξη λύσης και πιέζουν, μαζί την Ελλάδα, την Τουρκία ώστε να αποδεχθεί ένα νέο καθεστώς εγγυήσεων και να αποδεχθεί αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως «την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα θεωρούν το σύστημα εγγυήσεων ως απαρχαιωμένο και θέλουν να καταργηθεί, η Τουρκία, η οποία θεωρεί την εισβολή της Κύπρου ως μια από τις πιο επιτυχημένες στρατιωτικές της επιχειρήσεις, εμμένει στις θέσεις της».

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ζήτημα της ασφάλειας και εγγυήσεων» δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο  καθηγητής Hubert Faustmann  ιστορίας και πολιτικών επιστημών στον Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Οι Ελληνοκύπριοι χρειάζονται μια πολύ καλή συμφωνία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις για να είναι επιτυχής αυτή η Διάσκεψη. Εάν οι Τούρκοι θέλουν να παραμείνει το καθεστώς εγγυήσεων του 1960 και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των στρατευμάτων ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα το δεχθεί.

Σε αναφορά για τον ρόλο της Βρετανίας στις συνομιλίες ο Guardian σημειώνει το Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε να παραχωρήσει σχεδόν τη μισή έκταση από τις κυρίαρχες βάσεις και πιέζει την Τουρκία να δεχθεί μια λύση στην οποία αντί να υπάρχει παρουσία στρατευμάτων, να υπάρξει μια ξένη δύναμη ασφαλείας που θα ελέγχεται από τον ΟΗΕ ή την ΕΕ και θα εγγυάται την ασφάλεια του νησιού.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόταση που φέρεται να κατέθεσε ενώπιον της Συνόδου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου:

Η Άγκυρα από την πλευρά της εισηγήθηκε στη Διάσκεψη  να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της κατά 80% και υπογράμμισε πως μια πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων της δεν είναι ρεαλιστική.

Πάντως υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία θέλει λύση. Γνωρίζει και η ίδια πως θα είχε να κερδίσει πολλά από μια λύση. Θα χρειαστεί υπομονή. Οι Τούρκοι εμμένουν στις θέσεις τους «μέχρι τελικής πτώσεως».

Ο Guardian θέτει το χρονοδιάγραμμα της λύσης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αφού όπως σημειώνει το Φθινόπωρο οι Ελληνοκύπριοι θα μπουν σε προεκλογική περίοδο.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου