Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες στη Βρετανία για τους όρους του Brexit
16:03 - 28 Ιουνίου 2017
Τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες σε σχέση με το είδος του Brexit που πρέπει να επιδιώκει το Λονδίνο προδίδουν δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων Βρετανών υπουργών.
Ο κύριος υπέρμαχος του ήπιου Brexit Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ φάνηκε να τάσσεται σε χθεσινή του ομιλία στο Βερολίνο σε συνέδριο του κόμματος CDU της Άνγκελα Μέρκελ υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μετά από το Brexit που πιστεύεται ότι θα συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους.
«[Να οδηγηθούμε] προς μία μακροπρόθεσμη (εμπορική) σχέση βασισμένη σε ένα συνολικό ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και μία τελωνειακή συμφωνία που θα ελαχιστοποιεί τις προστριβές στα σύνορα, μέσω μίας μετάβασης που θα προστατεύει την ελεύθερη ροή εμπορίου μεταξύ των συνόρων μας και την ακεραιότητα των πανευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων», είπε ο κ. Χάμοντ.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ταχθεί εσχάτως υπέρ της ανάγκης μίας μεταβατικής περιόδου μετά από το Brexit και μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως οι κανόνες της νέας εμπορικής σχέσης με την ΕΕ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν αυτή η μεταβατική περίοδος θα καλύπτει την τελωνειακή ένωση.
Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ έχουν πει πάντως ότι αμέσως μετά από το Brexit το 2019 η Βρετανία θα είναι σε θέση να υπογράφει νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες – κάτι που δε θα δικαιούται να κάνει εφόσον παραμείνει για ένα διάστημα ετών εντός της τελωνειακής ένωσης.
Ο κ. Ντέιβις, παράλληλα, από το βήμα συνεδρίου των Times απέρριψε την πρόσφατη δήλωση του κ. Χάμοντ ότι η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και τέσσερα χρόνια.
Ο κ. Ντέιβις υποστηρίζει ότι η μεταβατική περίοδος δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο, το πολύ τα τρία χρόνια. «Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει πει [ο κ. Χάμοντ] είναι ότι η μεταβατική περίοδος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις επόμενες εκλογές (που θα γίνουν το αργότερο το 2022). Άρα μιλάμε για μέγιστη διάρκεια τριών ετών», είπε ο Υπουργός Brexit κατηγορώντας στην ουσία τον Υπουργό Οικονομικών για ανακολουθία.
Ο κ. Χάμοντ, εξάλλου, εξέφρασε εμμέσως τη διαφωνία του με τη θέση που έχει εκφράσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ότι με το Brexit η Βρετανία μπορεί να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».
«Προσπαθώ να αποθαρρύνω συναδέλφους στην κυβέρνηση από το να μιλάνε για πίτες. Το ζητούμενο δεν είναι αν πρέπει να έχουμε πίτα ή να την τρώμε ή ποιος έχει το μεγαλύτερο κομμάτι. Το ζητούμενο που έχει σημασία είναι αν μπορούμε να είμαστε αρκετά έξυπνοι για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΕΕ ώστε να συνεχίσει να μεγαλώνει η πίτα προς όφελος όλων», είπε στο γερμανικό συνέδριο ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές του Sky News λένε πως οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν ως «σοβαρή επιλογή» το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου αμιγώς βρετανικού οργάνου που θα έχει την εποπτεία σεβασμού των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας μετά από το Brexit.
Κεντρικό σημείο διαφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών ως προς την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία είναι η άρνηση της κυβέρνησης Μέι να αποδεχθεί τη σχετική δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η βρετανική πλευρά ελπίζει πως μία τέτοια μέση οδός θα λύσει τη διαφωνία, αν και η απουσία Ευρωπαίων δικαστών ενδεχομένως να μην κάμψει τις αντιδράσεις των Βρυξελλών.