Κοινή δήλωση των πέντε θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου για το Κρανς Μοντάνα

αΟι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου επανέλαβαν σήμερα ότι "όλοι έχουν την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η πολιτική διαμάχη θα επιλυθεί και το νησί θα επανενωθεί".

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, (RTCYPP) υπό το φως της επικείμενης Διάσκεψης για την Κύπρο που ξεκινά στις 28 Ιουνίου στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, αναφέρεται πως "οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου που εργάζονται από κοινού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη από το 2011, μέσα στα πλαίσια του Θρησκευτικού Διαλόγου στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, προσεύχονται για ένα επιτυχές αποτέλεσμα που θα διασφαλίζει το τέλος του ανεπίτρεπτου στάτους κβο και θα συνεπάγεται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και την ιδιαίτερη ταυτότητα και ακεραιότητα  και της μιας και της άλλης πλευράς".

Επαναλαμβάνοντας την κοινή τους δήλωση της 26ης Φεβρουαρίου 2014, προς υποστήριξη του κοινού ανακοινωθέντος των πολιτικών ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, οι Αρχιεπίσκοποι των Εκκλησιών των Μαρωνιτών και των Αρμενίων, Youssef Souief και Khoren Doghramadjian, αντίστοιχα, και ο επικεφαλής της Λατινικής Καθολικής Εκκλησίας της Κύπρου και της Αποστολικής Αντιπροσωπείας, Αιδεσιμότατος Jerzy Kraj εκφράζουν την πεποίθηση ότι "μια λύση πρέπει να βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου".

Οι θρησκευτικοί ηγέτες, αναφέρεται, επιβεβαιώνουν πως "όλοι έχουν την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η πολιτική διαμάχη θα επιλυθεί και το νησί θα επανενωθεί".

Επίσης επαναλαμβάνουν την πεποίθηση πως "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από την επικοινωνία, τη συνεργασία, και τη συνύπαρξη για να διασφαλιστεί πως η Κύπρος θα καταστεί ένας παράδεισος ειρήνης, με δικαιοσύνη, όπου η θρησκεία δεν θα είναι πλέον θύμα μιας πολιτικής διαμάχης", όπου `Ελληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και άτομα άλλων θρησκειών θα ζουν, θα εργάζονται και θα ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα πλάι-πλάι με πλήρη ελευθερία και αρμονία.

Ακόμη σημειώνεται πως οι θρησκευτικοί ηγέτες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να συναντώνται σε τακτά διαστήματα, να εκφράζουν ανοικτά το σεβασμό τους και να ακούν ο ένας τον άλλο και πως οι συναντήσεις τους, τους έχουν βοηθήσει να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να κατανοήσουν τις ανάγκες του άλλου. Μαζί έχουν προσπαθήσει να βρουν πρακτικές λύσεις, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και έχουν πετύχει, προστίθεται.

Τέλος επισημαίνεται πως οι θρησκευτικοί ηγέτες εκφράζουν και πάλι τη σθεναρή τους πεποίθηση πως "το να εργάζεται κανείς από κοινού με τους άλλους, να αναζητά το ξεπέρασμα των διαφορών και να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο αποτελούν υποχρεώσεις για τα άτομα της πίστης και εργαλεία για προώθηση της πίστης όταν υπάρχει αμφιβολία, αγάπης όπου υπάρχει μίσος, και ελπίδα για να ξεπεραστεί η ανησυχία".

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου