Χωρίς πρόοδο σε εγγυήσεις και ασφάλεια, καμιά πρόοδος στα υπόλοιπα
18:11 - 27 Ιουνίου 2017
Στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας Κραν Μοντάνα κτυπά από σήμερα η καρδιά του Κυπριακού.
Αύριο το πρωί αρχίζει η Διάσκεψη για την Κύπρο με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, επί του οποίου η Τουρκία καλείται να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις.
Η ελληνοκυπριακή αποστολή, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έφθασε στο ελβετικό θέρετρο με την ξεκάθαρη θέση για κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες προηγήθηκε ένα οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από το περιβόητο κοινό έγγραφο που ανέλαβε να ετοιμάσει, με στόχο να αποτελέσει οδηγό των διαπραγματεύσεων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Το προσχέδιο του έγγραφου κρίθηκε από τη δική μας πλευρά ως ετεροβαρές και μη ανταποκρινόμενο στον στόχο για τον οποίο αποφασίστηκε να ετοιμαστεί, με την Λευκωσία να ενοχλείται σφόδρα-μεταξύ άλλων- για την πρόταση που περιέλαβε ο κ. Έιντε περί Συνθήκης Εφαρμογής της λύσης που να υπογραφεί από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης δηλαδή και της Τουρκίας, καθώς και την Ενωμένη Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διά της οποίας τον ενημέρωνε πως το προσχέδιο του εγγράφου δεν γίνεται αποδεκτό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως σε περίπτωση που ο κ. Έιντε επιχειρήσει να παρουσιάσει το έγγραφο στην αυριανή έναρξη της συζήτησης, δεν αποκλείει ακόμη και την αποχώρησή της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βάση έναρξης της αυριανής συζήτησης του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποτελούν τα ερωτήματα που κατέγραψαν οι τεχνοκράτες στο Μοντ Πελεράν 3, αλλά και η συζήτηση της Γενεύης του περασμένου Ιανουαρίου.
Η Λευκωσία πάντως, εμφανίζεται ενθαρρυμένη από το περιεχόμενο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλίμ Γιλντιρίμ την περασμένη βδομάδα στη Αθήνα, όπου όπως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος από τουρκικής πλευράς η ουσία του ζητήματος των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά φάνηκε έτοιμη να προβεί σε ουσιαστικά βήματα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αξιώνοντας ανταλλάγματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ωστόσο, μια τέτοια διασύνδεση φαίνεται επί του παρόντος ανέφικτη, λόγω κυρίως της στάσης της Γερμανίας σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται κατά πολλούς ορόσημο οι επερχόμενες γερμανικές εκλογές.
Τρίτο,(που φαντάζει σύμφωνα με εκτιμήσεις και ως επικρατέστερο): Η Διάσκεψη να προχωρήσει για κάποιες μέρες σε επίπεδο ηγετών και Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων και ακολούθως να συνεχιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο.