Ικανοποίηση στην Αθήνα από την απόσυρση του εγγράφου Έιντε

Ικανοποίηση εκφράζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα για την απόσυρση του κοινού εγγράφου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν αύριο στο Κραν Μοντάνα. Έγκυρες πηγές αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι, παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά έχει μεταβεί στην Ελβετία για τη συνέχιση της διακοπείσας τον περασμένο Ιανουάριο Διάσκεψης για το Κυπριακό, κρατώντας μικρό καλάθι, θεωρώντας ότι μέχρι στιγμής «η άλλη πλευρά δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να συζητήσει επί της ουσίας για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».
 
Στο ίδιο περίπου πλαίσιο ήταν και η επισήμανση από άλλη διπλωματική πηγή ισχυρής χώρας της ΕΕ, ότι τα δύο αυτά ζητήματα, εγγύηση- ασφάλεια, είναι ικανά από μόνα τους να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση «σε οριστικό ναυάγιο, ή σε ευπρόσδεκτη συμφωνία».
 
Το κλίμα στους κύκλους των Αθηνών που έχουν γενικά καλή πληροφόρηση για το Κυπριακό, περιγράφεται ως «μη ιδανικό, για ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα, που όμως μέχρι το προηγούμενο «ναυάγιο» στην Ελβετία, είχε φτάσει σε τέτοιο διαπραγματευτικό στοιχείο που έμοιαζε να ήταν κοντύτερα σε λύση από οποτεδήποτε άλλοτε».
 
Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκο Κοτζιά βρίσκεται ήδη στο αλπικό θέρετρο όπου θα αρχίσουν αύριο εκ παραλλήλου διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας-Τουρκίας-Βρετανίας από τη μία, και των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Αναστασιάδη και Ακιντζί από την άλλη. Στο πρώτο τραπέζι, των εγγυητριών δυνάμεων, θα παρακάθεται ως παρατηρητής η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Απόψε ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη. Αυτός, ως Υπουργός Εξωτερικών ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας που στελεχώνεται από αρκετούς τεχνοκράτες και συμβούλους που έχουν επεξεργαστεί εμπεριστατωμένα κάθε πτυχή του επίμαχου κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο οποίο θα επικεντρωθεί κυρίως η Αθήνα.
 
Εάν και εφ’ όσον σημειωθεί πρόοδος, ή ακόμα και κάποια εμπλοκή στις συζητήσεις, που να καθιστά απαραίτητη την παρουσία σε πιο υψηλό επίπεδο, τότε θα κληθούν και οι πρωθυπουργοί, τουλάχιστον της Ελλάδας και της Τουρκίας – για τη Βρετανία, επί του παρόντος σημειώνεται ότι τη διαπραγμάτευση θα διαχειριστεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
 
Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τηρούν και αυτά «διακριτική στάση αναμονής», όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν αύριο και, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, υπάρχει μία άγραφη συμφωνία μεταξύ τους, αυτές τις κρίσιμες ώρες απλώς να εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην κυπριακή αντιπροσωπεία, και να αποφεύγουν άλλες δηλώσεις, ιδίως τη δημοσιοποίηση θέσεων που εκτρέπονται από την κοινή γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»