Με βάση τα συμπεράσματα των τεχνοκρατών η συζήτηση στο Κρανς Μοντάνα

Στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας χωρίς το καθοδηγητικό κοινό έγγραφο που ανέλαβε να ετοιμάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θ’ αρχίσει την Τετάρτη η συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί ο κ. Έιντε δεν είχε επανέλθει με τελικό έγγραφο στη βάση των παρατηρήσεων που είχαν προβεί οι εμπλεκόμενες πλευρές επί του προσχεδίου που τους επέδωσε την περασμένη βδομάδα.
 
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως το προσχέδιο δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις των πλευρών και εφόσον το κείμενο δεν είναι συμφωνημένο, δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ή οδηγό για συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο για την έναρξη της Διάσκεψης το έγγραφο, υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη

Συναφώς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως βάση της συζήτησης θα είναι τα συμπεράσματα των τεχνοκρατών του Μοντ Πελεράν 3, του περασμένου Ιανουαρίου.
 
Ερωτηθείς σχετικά με διάφορες ιδέες και απόψεις που Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα συμπεριέλαβε στο προσχέδιο του εγγράφου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως αυτές ανήκουν στον κ. Έιντε και πως δεν είχε εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.
 
Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσε πως  δεν έχει καμία σχέση με το προσχέδιο του εγγράφου και ότι η έναρξή της θα γίνει με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Σημειώνεται πως η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αναχωρεί σήμερα για την Ελβετία, ενώ η πολυμελής ε/κ αντιπροσωπεία, στην οποία για πρώτη φορά συμμετέχει και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αύριο το πρωί.
 
Ελλάδα και Τουρκία θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη διά των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκο Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση-η οποία θα συμμετέχει ως παρατηρητής- θα εκπροσωπήσει στην έναρξη της Διάσκεψης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.
 
Ωστόσο στις 30 του μήνα θα μεταβεί στο Κρανς Μοντάνα και η Επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.
 
Στις 30 του μήνα θα μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με το χρονικό διάστημα παραμονής του και τον βαθμό συμμετοχής του στις συνομιλίες να παραμένει μέχρι στιγμή άγνωστο.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκές: Με το ζόρι πάμε στο Κρανς Μοντάνα
 
 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»