Θαλασσαιμικοί: Η πολιτική του Υπ.Υγείας

Λόγω του ψηλού ποσοστού φορείας της θαλασσαιμίας στην Κύπρο και του μεγάλου αριθμού αναμενόμενων γεννήσεων ατόμων με μεσογειακή αναιμία, το κράτος και η κυβέρνηση θεσμοθέτησαν μια πολιτική με σκοπό την πρόληψη της νόσου αυτής.  
 
Διαβάστε: Ανάγκη δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής για τη Θαλασσαιμία
 
Το πρόγραμμα πρόληψης άρχισε το 1972 και περιελάβανε την επιμόρφωση ιατρών, κοινού και μαθητών στα σχολεία, εισαγωγή προγαμιαίου πιστοποιητικού, γενετικές συμβουλές, προγεννητική διάγνωση και προεμφυματική διάγνωση.

Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία και οι γεννήσεις θαλασσαιμικών παιδιών μειώθηκαν σχεδόν στο μηδέν.  
 
Διαβάστε: Μάθε τι είναι η θαλασαιμία
 
Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένας σχετικά μικρός αριθμός γεννήσεων παιδιών με θαλασσαιμία όπως 6 γεννήσεις το 2012, 8 γεννήσεις το 2013, 8 γεννήσεις το 2014, 6 γεννήσεις το 2015 και 8 γεννήσεις το 2016.
 
Διαβάστε: 600 άτομα στην Κύπρο
 
Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από δύο ζευγάρια που δεν ήταν παντρεμένα και επομένως δεν προέβησαν στην εξέταση για το στίγμα, τα ζευγάρια είχαν λάβει γενετικές συμβουλές και ήταν πλήρως ενήμερα και γνώστες του γεγονότος ότι είναι φορείς της μεσογειακής αναιμίας και ότι έχουν πιθανότητα να αποκτήσουν ένα παιδί με την πάθηση αυτή.
 
Οι γεννήσεις θαλασσαιμικών παιδιών έγιναν με απόφαση των γονέων τους και έχοντας πλήρη επίγνωση του θέματος, της νόσου, των επιπτώσεων και της θεραπευτικής αγωγής.
 
Διαβάστε: Αναιμία στα παιδιά

Η απόφαση αυτή είναι πλήρως σεβαστή και οφείλεται είτε σε θρησκευτικούς είτε σε άλλους λόγους.

Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για το θέμα της πρόληψης της θαλασσαιμίας δεν έχει αλλάξει καθόλου, αντίθετα έχει ενισχυθεί.  
 
Το πρόγραμμα πρόληψης ακολουθείται πιστά, με τη συνεχή ενημέρωση στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο προγαμιαίος έλεγχος για την θαλασσαιμία πραγματοποιείται από όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια και τα αρμόδια τμήματα λειτουργούν βάσει του προγράμματος αυτού.
 
Επιπρόσθετα λόγω της αύξησης των πολιτικών γάμων μεταξύ των κυπρίων ή των κυπρίων με αλλοδαπούς, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο θα διαθέσει στα Δημαρχεία, τα οποία διενεργούν πολιτικούς γάμους με σκοπό την ενημέρωση των ζευγαριών για την πάθηση καθώς και την ευαισθητοποίησή τους ώστε προαιρετικά αν το επιθυμούν να προβαίνουν στην εξέταση για το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, πριν από τη σύναψη του πολιτικού γάμου.

Διαβάστε: Μηνάς Χατζημηνάς, ο πατέρας της Παιδιατρικής (1920-2012)