Ελεύθερος ο πρώτος διακινητής μεταναστών που πιάστηκε στην Πάφο

Ελεύθερος μετά από 15 μήνες κράτησης είναι ο κατηγορούμενος διακινητής μεταναστών, στην πρώτη υπόθεση του είδους, που δικάστηκε από Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την ποινή του για τις δύο κατηγορίες τη διάπραξη των οποίων παραδέχθηκε τελικά ο κατηγορούμενος, ότι δηλαδή υποβοήθησε 27 υπηκόους τρίτης χώρας, αλλοδαπούς από τη Συρία, προκειμένου να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας τους μέσω σκάφους δια θαλάσσης, χωρίς να κατέχουν άδεια εισόδου στη Δημοκρατία και ότι συνωμότησε με τρίτο πρόσωπο για τη διάπραξη του κακουργήματος αυτού.

Αφού ο κατηγορούμενος αθωώθηκε από το Δικαστήριο κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας, εκ πρώτης όψεως, σε σειρά κατηγοριών για συνωμοσίας και λαθρεμπόριο μεταναστών κατά παράβαση της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος, στη συνέχεια προχώρησε σε παραδοχή στις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες.

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης, 14 και 9 μηνών αντίστοιχα, διέταξε δε όπως οι ποινές συντρέχουν βάσει της σχετικής πρόνοιας της ποινικής δικονομίας και, αφού δέχθηκε εισήγηση της συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου όπως η έκτιση της ποινής αρχίζει από την 15/04/16 όποτε και η υπόθεση καταχωρήθηκε και ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση.

Ακολούθως ο κατηγορούμενος αφέθηκε άμεσα ελεύθερος.

Το Δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της ποινής δέχθηκε την εισήγηση της συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου πως ο κατηγορούμενος κανένα οικονομικό όφελος είχε από τη διάπραξη των αδικημάτων, αντιθέτως κατάβαλε και ο ίδιος το ποσό των 2.000 δολαρίων σε τρίτο πρόσωπο ώστε να μπορέσει να μπει στη βάρκα για να μεταβεί από την Τουρκία στην Κύπρο εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα του και του κινδύνου που αντιμετώπιζε ο ίδιος, η σύζυγος του και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Το Δικαστήριο δέχθηκε επίσης πως επρόκειτο για “στιγμιαία” συνωμοσία αφού ο κατηγορούμενος συμφώνησε να οδηγήσει τη βάρκα την τελευταία στιγμή αφού ήταν ο μόνος από τους επιβαίνοντες που μπορούσε να οδηγήσει βάρκα με ασφάλεια.  

Το Δικαστήριο περαιτέρω διέταξε τη δήμευση της βάρκας σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του νόμου.

Δειτε Επισης

Ανεξάρτητους ποινικούς κατήγορους ζητά από Εισαγγελέα η οικογένεια του Θανάση-Δείχνει τις νέες μαρτυρίες και τα ποινικά Σταυριανού
Δεύτερη απάτη με ψευδή εταιρεία κρυπτονομισμάτων-Στέλνουν μηνύματα σε ανυποψίαστους πολίτες
Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και τους λένε ότι κέρδισαν χρηματικό ποσό
Στην Γερμανία τον έψαχναν στην Κύπρο τον εντόπισαν-Καταζητείτο 33χρονος από τον Αύγουστο του 2021
Εντοπίστηκε πιστόλι και αριθμός φυσιγγίων σε τάφο στη Λεμεσό-Διερευνάται σύνδεση με εγκληματική ενέργεια
Οι φωτογραφίες με τους επενδυτές από το κινητό Τζιοβάννη και η πολιτογράφηση Γκορνόφσκι στην δίκη Al Jazeera
Ποινές φυλάκισης δέκα και τεσσάρων ετών σε δύο πρόσωπα για ποσότητα ναρκωτικών-Προσπάθησαν να διαφύγουν
ΤΩΡΑ: Μεγάλη πυρκαγιά στο Τσέρι-Καίγονται οχήματα, κινδυνεύουν υποστατικά
Τέσσερα διεθνή εντάλματα κατά Τούρκων υπηκόων για σφετερισμό Ε/κ περιουσιών στο Λευκόνοικο
Συνεχίζει να κρατά το στόμα του κλειστό ο 52χρονος για τον φόνο Αργυρού-Παραμένουν στο κελί οι ύποπτοι