Μ. Ακιντζί:Ταυτόχρονη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα δύο τραπέζια

Η Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία θα είναι Διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι έφτασε η ώρα της λήψης αποφάσεων.

Σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου πριν από την αναχώρησή του για το Κραν Μοντάνα, όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η δημιουργία μιας δικοινοτικής Κύπρου με ομοσπονδιακές αρχές στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών είναι εφικτή.  

Είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι επιφυλακτική και δεν επιθυμεί να ανεβάσει πολύ ψηλά τις προσδοκίες σε σχέση με το αποτέλεσμα της Διάσκεψης.

Υποστήριξε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στο νότο άρχισε νωρίτερα από ότι αναμενόταν και πως τα θέματα εσωτερικής πολιτικής βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Είπε ότι η τ/κ πλευρά μεταβαίνει στην Ελβετία με καλή θέληση και πως θα πρόκειται για Διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων. Είπε ότι έφτασε η ώρα της λήψης αποφάσεων και πως οι συνομιλίες των τελευταίων 50 χρόνων έφτασαν στο τελικό τους στάδιο.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχουν δύο τραπέζια, λέγοντας πως αυτή ήταν η επιθυμητή μέθοδος και πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική μέθοδος που να αποφέρει αποτελέσματα. Όπως είπε, στο ένα τραπέζι θα παρακάθονται οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων ως επίσης και της ΕΕ υπό το καθεστώς του παρατηρητή, όπως και στην πρώτη Διάσκεψη.
 
Είπε ότι οι συζητήσεις στα δύο τραπέζια θα είναι παράλληλες και απέκλεισε την ολοκλήρωση της συζήτησης για ένα θέμα πριν τη μετάβαση στο επόμενο.
 
Τα θέματα, συνέχισε, θα συζητηθούν ταυτόχρονα με στόχο τη λήψη αποφάσεων και πως στα δύο τραπέζια θα συζητηθούν πέντε θέματα και μόνο το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τραπέζι των πέντε.
 
Δεν είναι Διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υποστήριξε, αλλά Διάσκεψη για το Κυπριακό το οποίο περιλαμβάνει έξι θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων χαρακτηρίζοντας ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τα θέματα να πηγαίνουν στην τελική ευθεία χέρι με χέρι.
 
Όπως είπε, το  πλαίσιο της λύσης θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο και θα σηματοδοτήσει "την έναρξη μιας νέας σελίδας στην Κύπρο". Αυτό, ανέφερε, δεν θα σημαίνει το τέλος και πως θα χρειαστούν μερικοί μήνες για την ετοιμασία του ομοσπονδιακού συντάγματος, των συνταγμάτων των δύο συνιστωσών πολιτειών, των ομοσπονδιακών νόμων και ορισμένων τεχνικών ζητημάτων.
Είπε επίσης ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα 12-15 θέματα στη Διάσκεψη.
 
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι είναι μια Διάσκεψη αποφάσεων παρά διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις.
 
Δήλωσε ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να επιτευχθεί μια λύση στη Διάσκεψη  "σύμφωνα με τη βούληση και την επιθυμία του τουρκικού λαού της Κύπρου" και πρόσθεσε πως εάν όλες οι πλευρές έχουν τον ίδιο στόχο και εστιάσουν σε αυτό και ενεργήσουν λογικά και ρεαλιστικά μια λύση θα είναι εφικτή.
 
Είναι εφικτό, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί μια Κύπρος όπου όλοι θα ζουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και πως εάν πετύχει η Διάσκεψη αυτό δεν θα είναι σημαντικό μόνο για την Κύπρο αλλά για την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη. Ανέφερε τέλος ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με επιφύλαξη και αισιοδοξία.

Δειτε Επισης

Kάλεσμα Στεφάνου στην Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ακρίβεια
Απαντά εκ νέου για Αρχηγό ο Πρόεδρος-«Καμιά θολούρα, όταν υπάρχουν ανακοινώσεις θα προχωρήσω»
Για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενημερώθηκε η ΔΕΣ Κύπρου-Αρμενίας
ΠτΒ: Aνάγκη ενσωμάτωσης έμφυλου προϋπολογισμού στον κρατικό προϋπολογισμό
Η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης ήταν μάταιη ισχυρίστηκε ο Τατάρ
Δρομολογούνται προσλήψεις για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ-Έτοιμη η μελέτη του ΥΠΕΣ για κατανομή χορηγίας στους δήμους
Αντεπιτίθεται η Κυβέρνηση για συντάξεις ΠτΔ και υπουργών-«Η ίδια νομοθεσία για στελέχη κομμάτων που σήμερα βλέπουν αναλγησία σε άλλους»
Για ανάγκη προώθησης παραδοσιακών προϊόντων συζήτησε η Βουλή
Μπαχτσελί: Δεν πρέπει πλέον να την ονομάζουμε ΤΔΒΚ, αλλά Κράτος της Κύπρου
Εγγράφει στη Θεσμών για συζήτηση τη νέα έκθεση της GRECO o Δημητρίου-Ζητούν μέτρα τα κόμματα