Διπλωματικός πυρετός λίγο πριν την Ελβετία
15:51 - 24 Ιουνίου 2017
Έντονη δυσφορία επικρατεί τόσο σε Αθήνα όσο και σε Λευκωσία, που συνοδεύεται με διαβήματα προς τον ΟΗΕ αναφορικά με το προσχέδιο του κοινού εγγράφου που ετοίμασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το περιεχόμενο της επιστολής το οποίο απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση με τα σχόλια επί του προσχεδίου εγγράφου του κ. Ειντε ήταν «προϊόν της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες».
Οι πηγές κλήθηκαν να σχολιάσουν αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης που φέρουν τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, με ένα 10σελιδο έγγραφο να κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις και να εκφράζει ενστάσεις στην ουσία και στην μορφή του Εγγράφου Ειντε.
Σύμφωνα με με πληροφορίες από το Ελληνικό ΥΠΕΞ που επικαλούνται ελλλαδικά μέσα, ο Νίκος Κοτζιάς απέστειλε δεκασέλιδο έγγραφο σε έντονο ύφος με αποδέκτες το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την Κομισιόν, τον κ. Τιττεμανς και την κυρία Μογκερίνι καθώς και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το περιεχόμενο της απάντησης Κοτζιά
Στο έγγραφο ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημειώνει τις σοβαρές ενστάσεις της Αθήνας που παρουσίασε προχθές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στους διαπραγματευτές.
Ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνει στο έγγραφο που ετοίμασε πως ο κ. Έιντε δεν καταγράφει τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς, δεν κάνει αναφορά στην κατάργηση των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας, δεν κάνει αναφορά σε πλήρη και με χρονοδιάγραμμα αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και προβάλλει την ιδέα για Συνθήκη Εφαρμογής της Λύσης με συμβαλλόμενο μέρος της κατοχική δύναμη Τουρκία, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στην «Ενωμένη Κύπρο», γεγονός που προκάλεί έντονη δυσφορία στην πλευρά μας.
Η ουσία θα συζητηθεί στην Ελβετία
Το ΑΚΕΛ με γραπτή δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Ελένης Μαύρου σημειώνει πως «παρακολουθούμε με λύπη μας, μια επίμονη προσπάθεια διαστρέβλωσης και δαιμονοποίησης της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί και κατ΄επέκταση της ίδιας της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της χώρας μας».
«Επανειλημμένα έχει λεχθεί ότι το κοινό έγγραφο δεν είναι έγγραφο-πρόταση επί της ουσίας του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά ένα έγγραφο-οδηγός. Στο έγγραφο που κατατέθηκε υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που είναι αρνητικά στα οποία η πλευρά μας πρέπει να τοποθετηθεί σαφώς».
Η Ελένη Μαύρου υπογραμμίζει πως η ουσία του θέματος της ασφάλειας θα κριθεί στο διαπραγματευτικό τραπέζι και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας.
Λειτουργεί μεροληπτικά ο Έιντε
Με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνει πως επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Έιντε λειτούργησε και πάλι με μεροληπτικό τρόπο υπέρ τούρκικων και βρετανικών θέσεων, «επιβεβαιώνοντας τη στάση που είχε τηρήσει στις 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη όταν παρουσίασε σχετικό έγγραφο-πολίτικο πλαίσιο για τη συζήτηση που φαίνεται ήταν σε γνώση της τουρκικής και βρετανικής αντιπροσωπίας και όχι της ελληνικής».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τονίζει πως το 10σέλιδο έγγραφο Κοτζιά αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο του εγγράφου Άιντα επιβεβαιώνουν τις παγίδες τις οποίες κάποιοι ετοιμάζουν σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει πριν από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών στην Ελβετία να απαιτήσει το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κύρια την αποχώρηση του Barbaros από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ ως προϋπόθεση για την έναρξη οποιονδήποτε συζητήσεων», καταλήγει ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ρεαλιστικές οι ανησυχίες - «Δεν είναι η πρώτη φορά που λειτούργησε υποχθόνια ο Έιντε»
«Οι έντονες αντιδράσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το έγγραφο Έιντε για την Ασφάλεια βασίζονται σε ρεαλιστικές ανησυχίες, οι οποίες πηγάζουν από σειρά αναφορών στο έγγραφο, μέχρι του σημείου να καταγγέλλεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη είτε διέγραψαν είτε παραποίησαν τις θέσεις της ε/κ πλευράς».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη, και προσθέτει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Η.Ε. λειτουργεί υποχθόνια υπηρετώντας τουρκικά συμφέροντα. Με το τελευταίο του έγγραφο θεώρησε εποικοδομητικό να διαχωρίσει την ασφάλεια σε τέσσερα μέρη για να προτείνει στη συνέχεια συμβιβαστικές λύσεις, ξεχνώντας ότι η ασφάλεια είναι μια και αδιαίρετη. Δεν μπορεί ένα κράτος να έχει συνταγματική ασφάλεια και να στερείται εξωτερικής ασφάλειας. Όπως δεν νοείται η κατάργηση των εγγυήσεων και να αφήνονται περιθώρια για υποκατάστατα σχήματα με τους ίδιους παίκτες!».
Καταληκτικά στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνει: «Ας γίνει επιτέλους κατανοητό. Τα ευφυολογήματα και οι σοφιστείες δεν έλυσαν ποτέ προβλήματα. Είτε στέκεις αταλάντευτος στα θέματα αρχής και έτσι τα αντιμετωπίζεις, είτε ομιλείς με παρρησία και αφήνεις τον άλλο να σε κρίνει. Το «διπλοπόρτι» δεν λύνει ένα πρόβλημα, αντίθετα ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο ένα ήδη ταλαιπωρημένο λαό. Τοις φρονίμοις ολίγα».