Μόνιμη παραμονή 3,2 εκ. Ευρωπαίων και μετά το Brexit έταξε η Μέι
07:20 - 23 Ιουνίου 2017
Τη μόνιμη παραμονή των περίπου 3,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας στη χώρα και μετά από το Brexit με εξασφάλιση των ίδιων δικαιωμάτων με αυτά που απολαμβάνουν και οι Βρετανοί πολίτες, πρόσφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας προέβη σε αυτή τη «δίκαιη και σοβαρή προσφορά», όπως η ίδια τη χαρακτήρισε, κατά το δείπνο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Η κα Μέι είπε ότι ως καταληκτική ημερομηνία πριν από την οποία θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία οι Ευρωπαίοι πολίτες για να έχουν εγγυημένα τα δικαιώματά τους θα πρέπει να οριστεί μία ημερομηνία μεταξύ της 29ης Μαρτίου 2017, όταν δηλαδή η κυβέρνηση ενεργοποίησε το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και της ημέρας υλοποίησης του Brexit, δηλαδή θεωρητικά της 29ης Μαρτίου 2019.
Οι πολίτες αυτοί θα υπάγονται υπό το νέο καθεστώς των «εγκατεστημένων» πολιτών (‘settled status’), δηλαδή των πολιτών με κατοχυρωμένο το δικαίωμα μόνιμης διαμονής.
Για όσους θα έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία πριν από την καταληκτική ημερομηνία αλλά χωρίς να έχουν συμπληρώσει πέντε έτη συνεχούς διαμονής στη χώρα, που αποτελεί σήμερα όρο για την απόκτηση άδειας μόνιμης διαμονής, η βρετανική πρόταση προβλέπει ότι θα τους επιτραπεί η παραμονή ώστε να συμπληρώσουν αν το επιθυμούν την πενταετία που θα επιτρέψει τελικά τη μόνιμη διαμονή τους.
Στη βρετανική πρόταση προβλέπεται επίσης διετής περίοδος χάριτος για όσους θα έχουν φτάσει στη Βρετανία μετά από την καταληκτική ημερομηνία και δεν θα δικαιούνται μόνιμη διαμονή.
Η κα Μέι πρόσθεσε ότι δεν θέλει «να διαλύσει οικογένειες», σε μία σαφή ένδειξη ότι σύζυγοι και παιδιά Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας που ζουν στις χώρες τους θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέλλον επί βρετανικού εδάφους.
Η Πρωθυπουργός τόνισε ότι προϋπόθεση για να ισχύσει η πρότασή της είναι η συμφωνία να είναι «αμοιβαία», δηλαδή να καλύπτει και τους Βρετανούς που ζουν σε κράτη-μέλη της ΕΕ.
Τα εξασφαλιζόμενα δικαιώματα καλύπτουν τη διαμονή, την εκπαίδευση, τα επιδόματα, την υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις κ.ά.
Η κα Μέι αντιτάχθηκε στην απαίτηση των Ευρωπαίων η εποπτεία της ισχύος των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων να ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η δέσμευση που δίνουμε στους πολίτες της ΕΕ θα είναι εγγεγραμμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο και θα εφαρμόζεται μέσω των σεβαστών δικαστηρίων μας», είπε στους ηγέτες της ΕΕ η Πρωθυπουργός.
Παράλληλα προανήγγειλε την απλοποίηση με ψηφιακά «εργαλεία» του συστήματος υποβολής αίτησης για απόκτηση άδειας μόνιμης διαμονής στη Βρετανία, μια διαδικασία που ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα και περίπλοκη μέχρι τώρα. Όλες οι λεπτομέρειες της βρετανικής πρότασης θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Λονδίνο.