Οι βηματοδότες μπορούν να αποκαλύψουν το χρόνο και την αιτία θανάτου

Οι βηματοδότες και άλλες εμφυτευμένες συσκευές που βοηθούν μόνιμα την καρδιά, είναι δυνατό να αποκαλύψουν τον χρόνο και την αιτία του θανάτου ενός ανθρώπου, όταν η κλασσική νεκροψία έχει αποτύχει. Επιστήμονες στη Γερμανία, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Φιλίπ Λακούρ του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, που έκαναν σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, διαβεβαίωσαν ότι οι εν λόγω συσκευές μπορούν να δώσουν χείρα βοηθείας στην ιατροδικαστική επιστήμη.
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.000 νεκροψίες, από τις οποίες οι 150 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν στην καρδιά τους κάποια συσκευή: οι περισσότεροι βηματοδότη (107) ή εμφυτευμένο απινιδωτή (22). Διαπιστώθηκε μετά από ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο των συσκευών, ότι ήταν δυνατό στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων (76%) να προσδιορισθεί ο χρόνος του θανάτου με χρήση των δεδομένων της συσκευής.
 
Στην περίπτωση ταχυκαρδίας τη στιγμή του θανάτου, ο χρόνος που αυτός επήλθε, ήταν δυνατό να καθορισθεί με ακρίβεια λεπτού. Επίσης, ήταν εφικτό να βρεθεί η αιτία του θανάτου -από βραδυκαρδία, ταχυκαρδία, κοιλιακή μαρμαρυγή κ.α.- στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων (24%). Αν η αιτία θανάτου ήταν μία φονική αρρυθμία λόγω ταχυκαρδίας, τότε ήταν ευκολότερο να καταγραφεί από τη συσκευή.
 
Στο 7% των περιπτώσεων των ασθενών με εμφυτευμένη συσκευή, ο θάνατος οφειλόταν σε δυσλειτουργία της ίδιας της συσκευής, είτε του υλικού, είτε του λογισμικού της (π.χ. δεν αναγνώρισε την αρρυθμία, όταν αυτή συνέβη). «Στην ιατροδικαστική περίπου το 30% των περιστατικών παραμένουν ανεπίλυτα, επειδή ο χρόνος και η αιτία του θανάτου παραμένουν ασαφείς ακόμη και μετά τη νεκροψία.
 
Καθώς ο αριθμός των εμφυτευμένων στην καρδιά συσκευών με εξελιγμένες διαγνωστικές λειτουργίες συνεχώς αυξάνεται, μπορούν αυτές να μας βοηθήσουν να φωτίσουμε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις» δήλωσε ο Λακούρ.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με τη βοήθεια των εμφυτευμένων συσκευών, το ποσοστό των ανεπίλυτων ιατροδικαστικών περιστατικών μειώνεται κατά το ήμισυ, από 30% σε 15% περίπου. Γι' αυτό, όπως είπαν, πρέπει πλέον να καθιερωθεί ως πρακτική ρουτίνας από τους ιατροδικαστές ο έλεγχος των στοιχείων που μπορεί να δώσει η εμφυτευμένη συσκευή του νεκρού, όταν υπάρχει τέτοια.

Δειτε Επισης

Το Παρίσι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της τάσης Skinnytok στο TikTok
Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Οι «ισχυρότερες μέχρι σήμερα» ενδείξεις εξωγήινης ζωής εντοπίστηκαν σε μακρινό εξωπλανήτη
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίνει για κυκλοφορία η ΕΕ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη-Δεν προήλθε από αστεροειδείς
H Apple μετέφερε αεροπορικά 600 τόνους iPhone από την Ινδία για να προλάβει τους δασμούς
Επιστήμονες αναβίωσαν τους εξαφανισμένους ανταρόλυκους, γνωστούς από το Game of Thrones
Προχωρούν οι ετοιμασίες για την αποστολή Άρτεμις της ΝΑΣΑ στο φεγγάρι
«Φρένο» στους λογαριασμούς-παρωδίες στο X βάζει ο Μασκ
Γυναίκα της εποχής του Αγαμέμνονα «ζωντανεύει» 3.500 χρόνια μετά και δείχνει... πιο σύγχρονη από ποτέ