Στους διαπραγματευτές το προσχέδιο του κοινού εγγράφου
06:54 - 21 Ιουνίου 2017
Στις 10 το πρωί, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, παραδίδει στον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη το πρώτο προσχέδιο του κοινού εγγράφου που έχει ετοιμάσει.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στη συνέχεια θα επιδώσει στην τ/κ πλευρά το προσχέδιο του κοινού εγγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ Έιντε θα συναντηθεί στις 11:30 με τον διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς Οζντίλ Ναμί προκειμένου να του επιδώσει το σχετικό προσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει συνάντηση με τον κ. Έιντε στις 10:00 και μετά τις 11:00 θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει προφορικά για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου.
Σήμερα, εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μαυρογιάννης θα συναντήσει και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη.
Οι συναντήσεις θα είναι ξεχωριστές. Η σειρά των συναντήσεων, όπως και η ακριβής ώρα που θα γίνουν, δεν έχουν γίνει γνωστές. Ο κ. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο την Πέμπτη και την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους την Παρασκευή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται, όπως δήλωσαν πηγές στο ΚΥΠΕ, ότι θα ενημερωθεί για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα και αναφέρεται ότι θα έχει μαζί του το προσχέδιο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τη συζήτηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Έιντε, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά. Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς δεν προέβη σε δηλώσεις, ενώ ο κ. Έιντε είχε δηλώσει μετά τη δίωρη, περίπου, συνάντηση ότι επιτυχία θα είναι εάν στη Σύνοδο της Ελβετίας τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό καταφέρουν να καταλήξουν σε μία στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα, όπως είναι εκείνα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του εδαφικού, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης.
Είπε, επίσης, ότι ακόμα κι αν επιτευχθεί μια τέτοια στρατηγική συμφωνία, θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα σε οικονομικά, νομικά και άλλα ζητήματα, ενώ χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» την εκ νέου πραγματοποίηση Συνόδου για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, και τόνισε ότι όλες οι πλευρές, «τουλάχιστον όπως μου έχουν πει προσωπικά», μεταβαίνουν στην Ελβετία με την πρόθεση να καταλήξουν σε λύση.