Καμιά γεφυρωτική πρόταση στο προσχέδιο του κοινού εγγράφου-Τι περιλαμβάνει
18:52 - 21 Ιουνίου 2017
Καθοδηγητικού χαρακτήρα για τις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι το κοινό έγγραφο που ετοίμασε και επέδωσε σήμερα στις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Επί του προσχεδίου του εγγράφου, που φέρει τον τίτλο «Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο Κρανς Μοντανά», η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει ήδη τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της, προκειμένου να επιδιώξει τις αλλαγές που επιθυμεί να επέλθουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελετά το προσχέδιο του κοινού εγγράφου και δίνει σχόλια η ε/κ πλευρά
Το έγγραφο, το οποίο ο κ. Έιντε παρέδωσε το πρωί στον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποτελείται από εννέα σελίδες, ενώ σε αυτό ενσωματώνεται ως παράρτημα το έγγραφο εργασίας της δουλειάς που επιτελέστηκε από τους εμπειρογνώμονες και τους τεχνοκράτες στο Μοντ Πελεράν 3.
Όπως πληροφορείται ο REPORTER, η φιλοσοφία του κοινού εγγράφου είναι βασισμένη ακριβώς στην εργασία που επιτελέστηκε στο Μοντ Πελεράν 3 και αποτελεί ουσιαστικά τη σύνοψη των ερωτήσεων και την καταγραφή-κωδικοποίηση των θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και ν’ απαντηθούν στη διαπραγμάτευση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, στο κοινό έγγραφο ξεκαθαρίζεται πως σκοπός του είναι να δώσει το πλαίσιο που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις-λειτουργώντας και σαν μετρητής προόδου-, ώστε να διευκολύνει ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα που θα πρέπει να προκύψει.
Στο έγγραφο, τονίζεται συναφώς πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της ασφάλειας της άλλης, ενώ χαρακτηρίζοντας το θέμα της ασφάλειας ως ευαίσθητο, ξεκαθαρίζεται ταυτόχρονα πως το ζήτημα της ασφάλειας θα κρίνει κατά πόσο θα επιτελεστεί συνολική λύση, που να μπορεί να υιοθετηθεί από τους πολίτες σε πιθανά δημοψηφίσματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μολονότι καταγράφονται γενικές κατευθύνσεις ως προς το τι θα πρέπει να επιλυθεί σε κάθε πτυχή της ασφάλειας , δεν περιλαμβάνει γεφυρωτικές προτάσεις.
Καταγράφεται επίσης η κοινή θέση των δύο πλευρών πως οι αρχές επί των οποίων είναι οικοδομημένη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντανακλώνται και σε μια πιθανή λύση, αλλά και το γεγονός ότι παρόλο που δεν αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, η λύση καλύπτεται από ένα ευρύτερο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της Ε.Ε.
Στο κοινό έγγραφο γίνεται αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για αλληλένδετη συζήτηση όλων των άλυτων βασικών θεμάτων του Κυπριακού.
Πάντως, και μολονότι όπως έχει προαναφερθεί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν προβαίνει σε γεφυρωτικές προτάσεις, μέσα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει αναδεικνύει την ανάγκη κατάληξης σε νέο σύστημα ασφαλείας, χωρίζοντας το πλαίσιο της συζήτησης που θα πρέπει να αναπτυχθεί στους τέσσερις πυλώνες που συνιστούν το ζήτημα της ασφάλειας, όπως διαβαθμίζονται και στο ερωτηματολόγιο του Μοντ Πελεράν 3. Της εξωτερικής ασφάλειας, της εσωτερικής, της Συνταγματικής και της εφαρμογής της Συμφωνίας.