"Τελική σύνοδος το Κραν Μοντάνα για την Άγκυρα"

Ως τελική σύνοδο βλέπει η Άγκυρα τη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι πάνε στην σύνοδο χωρίς όρους. Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού έγιναν στην Άγκυρα σε συνάντηση του με τον ‘υπεξ’ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου χθες το βράδυ έπειτα από την επιστροφή του από την Αθήνα.
 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέματα όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, το εδαφικό, η διοίκηση και ο διαμοιρασμός εξουσίας, το περιουσιακό και οι 4 ελευθερίες στην Κύπρο για τους πολίτες της Τουρκίας θα συζητηθούν ταυτόχρονα στη σύνοδο και πως κατά τη συνάντησή του με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αντάλλαξαν απόψεις. .
 
“Θέλω να υπογραμμίσω ξανά ένα στοιχείο, ότι είμαστε αποφασισμένοι και επιμένουμε ως ‘τδβκ’ ότι ένα σύστημα εγγυήσεων που δεν περιέχει το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης της μητέρας πατρίδας μας δεν είναι σύστημα εγγυήσεων”, ανέφερε από την πλευρά του ο Ερτουγρούλογλου.
 
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι καμιά πολιτική ή δικαίωμα εγγυήσεων της τουρκικής πλευράς ή της Τουρκίας δεν δημιουργεί ούτε θα δημιουργήσει θέμα ανασφάλειας της Ε/κ πλευράς.
 
“Η επιχείρηση του 1974 έγινε έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος των ίδιων των Ε/Κ και μετά την προσπάθεια για πραγματοποίηση ένωσης. Επομένως είναι ανάρμοστο να χρησιμοποιείται το παράδειγμα του 1974 και να αποδίδεται σημασία σε επιχειρήματα του τύπου ‘οι εγγυήσεις της Τουρκίας μας δημιουργούν ανασφάλεια’. Στο θέμα του εδαφικού για μας είναι βασικές οι δηλώσεις του Προέδρου μας, του αξιότιμου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτό το θέμα. Και στα άλλα τέσσερα κεφάλαια αναφερόμαστε σε μια συμφωνία που δεν θα έχουν τον κίνδυνο όπως ο ‘τ/κ λαός’ σε αυτό το νησί να περάσουν υπό τον ζυγό των Ε/κ και δεν θα αποδεχτούμε μια φόρμουλα πέραν ενός συνεταιρισμού που να βασίζεται στην κυριαρχία και πολιτική ισότητα ,δεν θα εγκαταλειφθούν οι 4 ελευθερίες των πολιτών της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, και θα υπάρχουν εγγυήσεις πως όπως και στο παρελθόν ποτέ δεν θα γίνει ελληνικό νησί. Αν κάποιοι συμφωνούν για τέτοια συμφωνία, συμφωνούμε κι εμείς, διαφορετικά να πάρει ο καθένας τον δρόμο του”, ανέφερε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Δειτε Επισης

Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»