Αύριο το προσχέδιο του εγγράφου Έιντε για ασφάλεια και εγγυήσεις

Δεν τίθεται το όποιο θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, από το 1977, είναι η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με τις οποίες το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις φαίνεται να κινείται σε λογική κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της νέας Συνθήκης που θα συμφωνηθεί.
 
Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές συνομιλίες των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Αθήνα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η Λευκωσία ενημερώθηκε για αυτές σε διπλωματικό επίπεδο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και το Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει πιο ενδελεχής και λεπτομερής ενημέρωση στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις εννέα το πρωί στις Βρυξέλλες.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
 
Σε σχέση με τις αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως διαφαίνεται ως μια πρώτη εκτίμηση ότι ο ρόλος της Ε.Ε. στο Κυπριακό προσεγγίζεται σε συνδυασμό με τα ευρωτουρκικά.
 
Όσον αφορά το κοινό έγγραφο που ετοιμάζει ο κ. Έιντε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να υποβληθεί το πρώτο προσχέδιο από πλευράς του Νορβηγού διπλωμάτη σε όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.
 
«Θα τύχει αξιολόγησης και επεξεργασίας από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να αποσταλούν τυχόν σχόλια στον κ. Έιντε, και παράλληλα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Την ίδια ώρα, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε συναντάται στην μία σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σε μια καθοριστική όπως χαρακτηρίζεται συνάντηση ανασκόπησης πριν από την Διάσκεψη της Ελβετίας.
 
Αρχικά, υπήρχε η πληροφορία ότι μετά από τη συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πιθανόν να προέβαινε σε δήλωση, γραπτή ή προφορική στα ΜΜΕ, ωστόσο σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση αυτό μάλλον δεν θα γίνει.
 
Στην δήλωση, που δεν αποκλείεται να γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι τη Σύνοδο της Ελβετίας στις 28 του μηνός, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται ότι θα διατύπωνε τις θέσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με τις οποίες η Ελλάδα ως μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο θέρετρο Κρας Μοντάνα, όπου θα γίνουν οι συνομιλίες.
 

Δειτε Επισης

Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»