Το Μουσείο Ακρόπολης γίνεται 8 ετών...και το γιορτάζει
14:26 - 20 Ιουνίου 2017
Ηταν 20 Ιουνίου του 2009 όταν το (Νέο τότε) Μουσείο Ακρόπολης άνοιγε τις πύλες του παρουσία προσκεκλημένων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οκτώ χρόνια μετά έχει να περηφανευτεί για 11 εκατομμύρια επισκέπτες που διάβηκαν τις θύρες του. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την επέτειο ο Πρόεδρος του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, ανέφερε ότι και ετησίως (περίοδος από Ιούνιο 2016 ως Μάιο 2017) το Μουσείο έπιασε τους στόχους του σε επίπεδο επισκεψιμότητας αγγίζοντας» σχεδόν τα 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Οι εικόνες ενός Μουσείου ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο (κυρίως τουρίστες) όλων των ηλικιών συνηγορούσαν χθες στα λεγόμενα του κυρίου Παντερμαλή στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. Εκεί όπου έγινε ο απολογισμός της τελευταίας χρονιάς κι ανακοινώθηκαν οι δράσεις του Μουσείου Ακρόπολης με αφορμή τα γενέθλιά του.
Την Τρίτη 20 Ιουνίου, λοιπόν, το Μουσείο θα γιορτάσει τα γενέθλιά του με παρουσίαση σε μεγάλη οθόνη στο ισόγειο, ενός βίντεο για τα σπήλαια της Ακρόπολης και τα ευρήματα από αυτά. Στις 9 το βράδυ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναυλία στον προαύλιο χώρο του Μουσείου με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου.
Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Σολίστ θα είναι ο Βασίλης Λέκκας, η Alexandra Gravas, ο Μπάμπης Βελισάριος και η Φιλιώ Σέρβου. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά από το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Το Μουσείο Ακρόπολης είναι μοναδικό διότι έχει το προνόμιο της σύνδεσης των ευρημάτων που παρουσιάζονται με τον τόπο που προέρχονται, ενώ πρόκειται, όπως ειπώθηκε, για ένα από τα ελάχιστα Μουσεία του κόσμου όπου γίνεται με τέτοιο τρόπο η μελέτη των χρωμάτων ώστε να φιλοξενεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τόσα πρωτότυπα γλυπτά με ίχνη χρώματος.
Δεν είναι μόνο το ψηφιακό σύστημα διαχείρισης των συλλογών του Μουσείου που αναπτύσσεται, αλλά και η τεχνική προσέγγιση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα με τρισδιάστατες σαρώσεις που θα δημιουργήσουν νέες αναπαραστάσεις από τις 15 μετόπες που έχει στην κατοχή του το βρετανικό Μουσείο) που πιστοποιούν το ρόλο του Μουσείου Ακρόπολης ως κέντρου έρευνας. Ο λόγος έγινε ακόμα για την ανασκαφή του Μουσείου που μπορεί να έχει «παγώσει» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ο κ. Παντερμαλής, όμως, υποσχέθηκε ότι θα είναι επισκέψιμη για το κοινό στα 10χρονα του Μουσείου.
Η οριστική μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου σε επισκέψιμο έχει κατατεθεί στο ΚΑΣ και αναμένεται η έγκριση που θα δώσει.
Στη συνέντευξη τύπου ακόμα αναφέρθηκε ότι το Μουσείο απασχολεί περίπου 300 υπαλλήλους, ενώ μόλις ... προσέλαβε τους 2 πρώτους του υπαλλήλους - μέχρι σήμερα οι προσλήψεις γίνονταν μέσω του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης - κι έπεται κι ο τρίτος.