Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την Ελβετία ο Γιλντιρίμ
15:56 - 20 Ιουνίου 2017
Υπάρχουν ερωτηματικά για το εάν στην Ελβετία θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που να χρειάζεται η συμμετοχή των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας πως δεν είναι ακόμη καθαρό αν μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα σε τόσο μικρό διάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ θα υπάρξει ωστόσο προσπάθεια, ενώ οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε επαφή, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να παραχθεί λύση.
Κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό.
«Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αμφιβολία για το αν στη σύνοδο που θα γίνει στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να χρειάζεται η συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας ως εγγυήτριες χώρες. Και σε εκείνους υπάρχει και σε εμάς υπάρχει αυτό το ερωτηματικό.
Οι ηγέτες της Κύπρου πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν υιοθετούμε την προσέγγιση να συζητηθεί μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και τα υπόλοιπα να συζητηθούν ξεχωριστά. Η λύση είναι συνολική. Τα θέματα της διοίκησης, το εδαφικό, το πληθυσμιακό, οι σχέσεις με την ΕΕ. μετά την συνένωση, το θέμα των ελευθεριών, οι εγγυήσεις να συζητηθούν ως πακέτο και να υπάρξει λύση».
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνέχισε: «Είναι πιθανόν να λυθούν όλα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ακόμη δεν είναι καθαρό. Θα προσπαθήσουν. Κι εμείς θα παρακολουθήσουμε τις εργασίες. Στο μεταξύ ο δικός μας διάλογος με τον κ. Πρωθυπουργό (Τσίπρα) θα συνεχιστεί. Θα καταβάλουμε τις αναγκαίες προσπάθειες για να συμβάλουμε στη λύση».
Σε ερώτηση εάν μεταξύ των δύο πρωτευουσών θα δημιουργηθεί κόκκινη γραμμή, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε «ένας παρόμοιος μηχανισμός».
«Ίσως δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί έτσι αλλά και οι δύο βλέπουμε θετικά την δημιουργία πολιτικής βούλησης στο πιο υψηλό επίπεδο. Έχει υιοθετηθεί η σκέψη ότι αν υπάρξουν μη αναμενόμενες εξελίξεις, από τη μια ενώ συνεχίζονται σε χαμηλό τεχνικό επίπεδο οι εργασίες, από την άλλη εμείς αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες να παράγουμε λύση. Επιθυμούμε αντί αυτά τα θέματα να συζητηθούν ενώπιον όλων και να εκφραστούν απόψεις να διευθετηθούν με πολιτική βούληση πριν δημιουργηθεί κρίση».
Στο μεταξύ, τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συνάντηση που κράτησε μία ώρα στο προεδρικό στην Άγκυρα, και συζήτησαν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πριν από τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα.
Τον Ταχσίν Ερτουρούλογλου συνόδευε ο «υφυπουργός» Μουσταφά Λακατάμιαλι και ο "πρέσβης" στην Άγκυρα Φαζίλ Τζαν Κορκούτ.
Από πλευράς Τουρκίας συμμετείχε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν και ο Πρέσβης Σαντίκ Ασλάν. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Τον Ταχσίν Ερτουρούλογλου συνόδευε ο «υφυπουργός» Μουσταφά Λακατάμιαλι και ο "πρέσβης" στην Άγκυρα Φαζίλ Τζαν Κορκούτ.
Από πλευράς Τουρκίας συμμετείχε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν και ο Πρέσβης Σαντίκ Ασλάν. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.