Στη Βουλή το κυρωτικό νομοσχέδιο για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Κατατέθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το κυρωτικό νομοσχέδιο για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τους παρευρισκόμενους να υπογραμμίζουν τη σημασία της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των γυναικών από φαινόμενα βίας.  
 
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως είναι το πλήρες όνομα, άνοιξε για υπογραφές το 2011.
 
Η Κύπρος την υπέγραψε το 2015, ενώ με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την κύρωσή της από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Συνολικά, τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 43 κράτη και προσφάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την έχουν κυρώσει 23.  
 
Για σημαντικό νομοθέτημα έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σημείωσε ότι η Σύμβαση καλύπτει με τρόπο όλα τα ζητήματα. Έφερε ως παράδειγμα την προώθηση νομοσχεδίου για την παρενοχλητική παρακολούθηση, που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.  
 
Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται, εξάλλου, να ψηφιστεί νομοθεσία που θα ρυθμίζει τα θέματα βίας έναντι γυναικών και κοριτσιών.  
 
Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε μελέτη αξιολόγησης για τη λήψη σειράς μέτρων, ώστε με την κύρωση της Σύμβασης να μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις της.  
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε εξάλλου ότι για η εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης συνεπάγεται οικονομικό κόστος 820 χιλιάδων ευρώ, είπε όμως ότι η πλήρης εφαρμογή της απαιτεί ένα πολύ υψηλό κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία, που ανέρχεται σε «μερικά εκατομμύρια». Εξήγησε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους, για τους οποίους η Λευκωσία κατέθεσε μια σειρά από επιφυλάξεις, όπως άλλωστε έκαναν και άλλα κράτη.    

Δειτε Επισης

Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»