Στη Βουλή το κυρωτικό νομοσχέδιο για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
16:52 - 20 Ιουνίου 2017
Κατατέθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το κυρωτικό νομοσχέδιο για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τους παρευρισκόμενους να υπογραμμίζουν τη σημασία της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των γυναικών από φαινόμενα βίας.
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως είναι το πλήρες όνομα, άνοιξε για υπογραφές το 2011.
Η Κύπρος την υπέγραψε το 2015, ενώ με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την κύρωσή της από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Συνολικά, τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 43 κράτη και προσφάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την έχουν κυρώσει 23.
Για σημαντικό νομοθέτημα έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σημείωσε ότι η Σύμβαση καλύπτει με τρόπο όλα τα ζητήματα. Έφερε ως παράδειγμα την προώθηση νομοσχεδίου για την παρενοχλητική παρακολούθηση, που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.
Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται, εξάλλου, να ψηφιστεί νομοθεσία που θα ρυθμίζει τα θέματα βίας έναντι γυναικών και κοριτσιών.
Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε μελέτη αξιολόγησης για τη λήψη σειράς μέτρων, ώστε με την κύρωση της Σύμβασης να μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις της.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε εξάλλου ότι για η εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης συνεπάγεται οικονομικό κόστος 820 χιλιάδων ευρώ, είπε όμως ότι η πλήρης εφαρμογή της απαιτεί ένα πολύ υψηλό κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία, που ανέρχεται σε «μερικά εκατομμύρια». Εξήγησε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους, για τους οποίους η Λευκωσία κατέθεσε μια σειρά από επιφυλάξεις, όπως άλλωστε έκαναν και άλλα κράτη.