Δεν υποστηρίχθηκαν οι υποδείξεις ΥΠΕΞ για μετεγκατάσταση ΕΟΦ και ΕΤΑ στην Κύπρο

Σε δυσχερέστερη θέση από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των εδρών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που εδρεύουν στο Λονδίνο, και πρόκειται να μετεγκατασταθούν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.  
 
Οι υποδείξεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη κατά τις σημερινές εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (Άρθρο 50) όπου συζητήθηκε η διαδικασία μετεγκατάστασης των δύο αποκεντρωμένων Ευρωπαϊκών Οργανισμών που εδρεύουν στο Λονδίνο, μετά το Brexit, παρόλο που υποστηρίχτηκαν και από αριθμό άλλων κρατών μελών, δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη υποστήριξη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ.  
 
Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός στηλίτευσε, όπως αναφέρεται, την προσέγγιση για προώθηση κριτηρίων, τα οποία a priori αποκλείουν κράτη μέλη από τη διεκδίκηση επί ίσοις όροις των νέων εδρών ή που ευνοούν την επιλογή μεγάλων κρατών μελών με υποδομές, κ.ο.κ., κάτι το οποίο εξ αντικειμένου τρόπον τινά «αποκλείει» μικρά κράτη μέλη που βρίσκονται στην περιφέρεια της ΕΕ.  
 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης καυτηρίασε το γεγονός ότι με βάση τα κριτήρια απαιτείται από τα κράτη μέλη να έχουν ήδη έτοιμες υποδομές, οι οποίες όμως σε μικρές χώρες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο στη βάση του νόμου της προσφοράς και ζήτησης. Παρομοίως και το κριτήριο της συχνότητας, διαθεσιμότητας και διάρκειας πτήσεων. Επεσήμανε ότι η Κύπρος θα ήταν έτοιμη να κατασκευάσει όλες τις υποδομές που απαιτούνται για τη στέγαση των Οργανισμών στη βάση των απαιτήσεων και προτύπων που θα έθεταν οι ίδιοι οι Οργανισμοί και μάλιστα θα μπορούσαν να διατεθούν χωρίς κόστος.  
 
Επέμεινε στη δίκαιη μεταχείριση όλων των κρατών μελών, μέσα από μια δέσμη αντικειμενικών κριτηρίων και στην ανάγκη για ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή, στη βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2003, σύμφωνα με την οποία για την επιλογή/φιλοξενία εδρών των ευρωπαϊκών οργανισμών θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στα νέα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, σημείωσε δεν θα πρέπει να προκρίνονται κριτήρια, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση των κρατών μελών και σίγουρα δεν θα πρέπει τα κριτήρια να δημιουργούν προηγούμενο, στη βάση του οποίου να τιμωρούνται ουσιαστικά τα κράτη μέλη της περιφέρειας.  

Δειτε Επισης

Κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η απώλεια δύο συνανθρώπων μας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κυβερνώντες»
Απαντά και στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ο Στεφάνου σπεύδει να ανταγωνιστεί τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ στον λαϊκισμό»
Πυρά και από Στεφάνου σε Κυβέρνηση-«Η τραγωδία κονιορτοποίησε τις δηλώσεις και αποκάλυψε την ανικανότητα της»
Απαντά σε ΔΗΣΥ η Κυβέρνηση-«Ευελπιστεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μια τέτοια φυσική καταστροφή»
Άνοιξε ο χορός των πολιτικών αντιδράσεων-«Να αναληφθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»
Στιούαρτ: Κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, πρόθεση ήταν να συνεχίσει να υπάρχει μια διαδικασία και ένα μομέντουμ
Απάντησε στις επικρίσεις ο Πρόεδρος-«Θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν»
Σε ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία μετά την άτυπη της Νέας Υόρκης ελπίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ
Στέλνει αεροσκάφη για βοήθεια στις πυρκαγιές στη Λεμεσό το Ισραήλ-Συνεννόηση Κόμπου με Σάαρ
Προχωρά με πλήρη κάλυψη των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά η Κυβέρνηση