Στον 38ο όροφο του κτιρίου των ΗΕ το δείπνο των ηγετών με Γκουτέρες

Στον 38ο όροφο των Ηνωμένων Εθνών, όπου βρίσκεται το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα λάβει τελικά χώρα στις 7 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα, 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Κύπρου), το δείπνο που παραθέτει ο Αντόνιο Γκουτέρες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «για να συζητήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την πορεία προς τα εμπρός». Στο δείπνο επίσης θα παρακαθίσουν, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και ένας πρακτικογράφος από κάθε πλευρά, ρόλο που κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
 
 
Όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, θα υπάρξει στην αρχή φωτογραφικό στιγμιότυπο και γίνονται προετοιμασίες για την πιθανότητα δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση του δείπνου. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι πρόθεση του Γενικού Γραμματέα δεν είναι να επιβάλει στους δύο ηγέτες τι θα κάνουν, αλλά να ακούσει τις απόψεις τους, τόσο για το πού βρισκόμαστε, όσο και – κυρίως – για τα επόμενα βήματα.
 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να φθάσει στη Νέα Υόρκη κοντά στα μεσάνυχτα του Σαββάτου και να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον το πρωί της Δευτέρας.
 
Ενημερώνει Εθνικό ο Αναστασιάδης
 
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει το απόγευμα τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ των ΗΕ. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έχει οριστεί για τις έξι και μισή το απόγευμα.
 
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι η ελπίδα είναι πως θα υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες και ιδιαίτερα σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής στη Γενεύη σύντομα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες βράδυ πως αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί ουσία του θέματος των εγγυήσεων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές να είμαστε όλοι στη Γενεύη.
 
Χθες εξάλλου ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τ/κ ηγέτης σε κοινή συνέντευξη στα κατεχόμενα δήλωσαν πως στόχος, επιθυμία και προσδοκία είναι στη Νέα Υόρκη η ε/κ πλευρά να προσέλθει «χωρίς προϋποθέσεις», προσθέτοντας ότι είναι κοινή θέση της τ/κ πλευράς, ακόμα και της αντιπολίτευσης, αλλά και της Τουρκίας, ότι είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Γενεύη για τη συνέχιση της Διάσκεψης της Κύπρου, και να συζητήσουν όλα τα θέματα στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017. 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα