Στη Νέα Υόρκη με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη

Στη Νέα Υόρκη με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη στρέφεται το ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.
 
Το δείπνο που θα παραθέσει στις επτά το βράδυ της Κυριακής τοπική ώρα(σ.σ. δύο τα ξημερώματα Δευτέρας ώρα Κύπρου), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, εκτιμάται πως θα ξεκαθαρίσει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό το προς τα πού οδεύουν τα πράγματα, και ειδικότερα κατά πόσο θα αποδειχθεί ικανό να ανοίξει το δρόμο για μια νέα μετάβαση στη Γενεύη.

 
Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το απόγευμα ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο.
Μολονότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν προτίθεται να υποδείξει ή καλύτερα δεν προτίθεται να επιβάλει στους δύο ηγέτες τις επόμενες τους κινήσεις, άπαντες αντιλαμβάνονται την καθοριστικής σημασίας βαρύτητα της εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη διαδικασία.
 
«Σίγουρα δεν τους κάλεσε στη Νέα Υόρκη απλώς για να τους ακούσει να επαναλαμβάνουν τις γνωστές τους θέσεις, αλλά ασφαλώς θα έχει και κάτι να τους προτείνει, ασκώντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την επιρροή του», εκτιμούν  χαρακτηριστικά μιλώντας στον REPORTER διπλωματικές πηγές.
 
Λίγες πάντως ώρες πριν από το καθοριστικό ραντεβού της Νέας Υόρκης, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται αμετακίνητη από τις διακηρυγμένες δημοσίως θέσεις της σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση μιας νέας Γενεύης, απορρίπτοντας ασυζητητή την σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινήθηκαν κατά τη χθεσινή κοινή διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  
 
Ακιντζί και Τσαβούσογλου επέμειναν σε Γενεύη χωρίς προϋποθέσεις , κατά την έκφρασή τους, προς συζήτηση όλων των θεμάτων στη βάση-όπως ισχυρίζονται- του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017.
 
«Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε στη Γενεύη χωρίς καμία προϋπόθεση. Αυτό το είπαμε και στα Η.Ε. Δεν είναι όμως εφικτό να αποδεχθούμε τις προϋποθέσεις που θέτει η ε/κ πλευρά. Αυτό το είπα ξεκάθαρα στον κ. Έιντε όταν συναντηθήκαμε στην Άγκυρα, το είπε ξεκάθαρα και ο Μουσταφά Ακιντζί όταν μίλησε τηλεφωνικά με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ το λέμε σε όλες τις συναντήσεις μας με αξιωματούχους της Ε.Ε.», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
 
Ενώ ταυτόχρονα, έσπευσε να θέσει τα όρια της τουρκικής πλευράς και επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
 
«Εάν λέτε μηδέν στρατός, μηδέν ασφάλεια, τότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Αλλά εάν λεχθεί ‘’ελάτε συζητήσουμε πώς μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε με βάση τις σημερινές πραγματικότητες το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων’’, αυτό μπορεί να γίνει σε μια πενταμερή Διάσκεψη. Να καθίσουμε να συζητήσουμε», ξεκαθάρισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Την ίδια ώρα από την άλλη, περιθώρια ελαστικότητας από τον ίδιο σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε με στόχο τη σύγκλιση νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, με τρόπο που να οδηγήσει ακόμα και σε λύση, άφησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεοπτικής του συνέντευξης στο ΡΙΚ.
 
«Η πρότασή μου είναι εκεί, θα εμμείνω, θα συζητήσω. Εάν και εφόσον υπάρχει η προοπτική να γίνει ένας δημιουργικός πραγματικά διάλογος, δεδηλωμένη πρέπει να έχουμε τη βούληση των εμπλεκομένων-και δεν είναι μόνο η κυπριακή πλευρά διότι η διεθνής πτυχή αφορά την Τουρκία κατά κύριο λόγο-η πρακτική του διαλόγου υπαγορεύει να υπάρχει πάντοτε η ελαστικότητα. Ξεκινάς από κάποια θέση για να επιτυχείς εκείνο που επιδιώκεις. Να συζητηθεί ουσιαστικά ένα κεφάλαιο που δεν συζητήθηκε…
 
…Δεν είναι θέμα υποχωρήσεων, το θέμα είναι να δοκιμαστούν εκείνοι που φέρουν την ευθύνη, εκείνοι που έχουν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ασφάλειας, όχι μόνο της μιας κοινότητας, αλλά και της κοινότητας της ελληνοκυπριακής», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Κληθείς εξάλλου ψες, στο περιθώριο εκδήλωσης στη μνήμη του Μάριου Τόκα, στη Λεμεσό, να σχολιάσει τις αναφορές του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν προτίθενται να μεταβούν στη Γενεύη υπό όρους και προϋποθέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής:
 
«Προηγείται εν πάση περιπτώσει η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο καθένας έχει τις θέσεις του. Και αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές να είμαστε όλοι στη Γενεύη», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Στον 38ο όροφο του κτιρίου των ΗΕ το δείπνο των ηγετών με Γκουτέρες
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα