Εθνικό Συμβούλιο με φόντο τη Νέα Υόρκη και στο βάθος Γενεύη

Λίγα μόνο 24ωρα πριν από την καθοριστικής για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, συνάντηση των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για υιοθέτηση μιας κατά το δυνατό περισσότερο κοινής γραμμής ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη έχοντας ως ασπίδα και δόρυ της ε/κ πλευράς την πρόταση που κατέθεσε προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για πραγματοποίηση νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, με τρόπο που μια τέτοια Διάσκεψη να μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε λύση του Κυπριακού. Εμφανίζεται ωστόσο έτοιμος να επιδείξει ελαστικότητα γύρω από την πρότασή του αυτή, δεδομένου ότι κατά την επικείμενη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης διαφανούν προθέσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για ουσιαστική συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια ενδεχόμενη νέα Γενεύη.
 
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και η οποία τουλάχιστον μέχρι στιγμής απορρίπτεται από την τουρκική πλευρά, προνοεί σύγκληση Διάσκεψης για την Κύπρο σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, με σκοπό οι δύο πλευρές να φθάσουν σε συνολική διευθέτηση του Κεφαλαίου της Ασφάλειας ή/και να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος («εντός ακτίνας συμφωνίας»).
 
Προς αποφυγή των όποιων ασαφειών ή διαφωνιών, η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προνοεί πως η πρόοδος θα κριθεί στη βάση συγκεκριμένων και αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.
 
Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα άνοιγε τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του Κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών και στη συνέχεια, να ακολουθούσε εξαντλητική συζήτηση και για όσο χρόνο απαιτηθεί επί των εκκρεμούντων ζητημάτων στα άλλα τέσσερα Κεφάλαια, με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα