Αποφάσισαν ανακωχή ενόψει Νέας Υόρκης, δεν την τήρησε ο Νικόλας
20:17 - 02 Ιουνίου 2017
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε ενδελεχώς το Σώμα για τα όσα επισυνέβησαν μετά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και την κατάθεση της πρότασης του Προέδρου για τη Γενεύη.
Ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των επαφών του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε Αθήνα και Άγκυρα, όπως αυτή του μεταφέρθηκε τηλεφωνικώς από τον κ. Έιντε και επίσης ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να εισηγηθούν απόψεις για τους τρόπους χειρισμού της συνάντησης, ενώ έγινε κατάθεση απόψεων από πλευράς κομμάτων και μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη βρίσκεται στο τραπέζι.
«Και είναι αυτή η πρόταση με την οποία πάμε στη Νέα Υόρκη και θα συζητήσουμε για τη σύγκληση της διάσκεψης της Γενεύης», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του προέδρου του ΔΗΚΟ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μετακινηθεί από αυτή την πρόταση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό που θέλω να απευθύνω ως έκκληση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πραγματικά να συγκρατηθούμε λίγα 24ωρα και να δείξουμε και εμείς τη μέγιστη δυνατή ενότητα που επιβάλλουν οι στιγμές που διερχόμαστε».
Εξάλλου, μετά τη Δευτέρα, πρόσθεσε, υπάρχει πάρα πολύς χρόνος για προεκλογική εκστρατεία, υπάρχει πάρα πολύς χρόνος για να πουν τα κόμματα τις απόψεις τους.
Όπως είπε, ο κυπριακός λαός, η κοινωνία που μας παρακολουθεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ζητούν όπως όλοι, κόμματα και Κυβέρνηση, τηρήσουν ένα μορατόριουμ δηλώσεων και επιδείξουν μια μέγιστη διάθεση για ενότητα, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».
Ερωτηθείς αν είναι το έσχατο σημείο υποχώρησης η αναθεωρημένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι μια πρόταση που μπορεί να ξεμπλοκάρει την παρούσα φάση της διαδικασίας του Κυπριακού.
«Είναι η μόνη πρόταση», συνέχισε, «που μπορεί να πάρει ένα βήμα παραπέρα τη διαδικασία και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη λύση του Κυπριακού, διότι όλους αυτούς τους μήνες έχουμε συζητήσει έχουμε κάνει επαρκή πρόοδο».
Υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στα υπόλοιπα θέματα, μπορεί να υπάρχουν υπαναχωρήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «θεωρούμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλες και περισσότερες συγκλίσεις».
Πρόσθεσε ότι «ξεκίνησε μια συζήτηση στη Γενεύη, αλλά υπήρξε απλή κατάθεση θέσεων εκ μέρους της Τουρκίας, των γνωστών πάγιων θέσεων, και αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Δεν έχουμε ’ρίξει νερό’ μέσα σε αυτό το ποτήρι του κεφαλαίου της ασφάλειας», ενώ, όπως πρόσθεσε οι χάρτες που κατατέθηκαν δεν είναι ικανοποιητικοί και χρήζουν συζήτησης.
«Εκείνο, όμως, που πρέπει να γίνει, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει, και βρίσκει κατανόηση διεθνώς και από τα Η.Ε., είναι ότι το θέμα της ασφάλειας είναι κεφαλαιώδες», είπε.
«Είναι το θέμα που απαντά στα ερωτήματα του τερματισμού της κατοχής, είναι το κεφάλαιο που απαντά στο νέο σύστημα ασφάλεια που θα πρέπει να υπάρχει στην Κύπρο για να νιώθουν όλες οι πλευρές ασφαλείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και είναι το θέμα που μπορεί να ‘ξεκλειδώσει’ τη συζήτηση εξαντλητικά και όσο χρειαστεί, ακόμη και στη Γενεύη μέχρι να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού», τόνισε.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ακόμη πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη «είναι η πιο ρεαλιστική, η πιο εφικτή, δεν είναι προϋπόθεση, είναι ουσιαστική πρόταση».
«Εάν εκείνη που έχει προκαλέσει όλο αυτό το πρόβλημα με την εισβολή και την κατοχή έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών και δημιουργηθεί η επαρκής πρόοδος που χρειάζεται, με μετρήσιμα κριτήρια, για να μην μπορεί ο καθένας να κρίνει και να ερμηνεύει διαφορετικά, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού».
Ερωτηθείς ποια είναι η μετρήσιμη πρόοδος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είπε ότι υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια, υπάρχουν προϋποθέσεις «και μπορούν να μετρηθούν κάλλιστα με την εργασία που έχει γίνει στο Μοντ Πελεράν 3 από τους τεχνοκράτες, με τα εργαλεία που έχουν καταγραφεί και με τις ερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί και μπορούμε σύμφωνα με τη δουλειά αυτή να έχουμε ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών αρχηγών ότι η συνάντηση της Κυριακής κρύβει παγίδες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θα μπορούσαν να γίνονταν επικρίσεις εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαβουλευόταν με τους συνεργάτες του, την ομάδα του διαπραγματευτή, το Εθνικό Συμβούλιο και αν δεν επεξεργαζόταν όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν για να είμαστε πανέτοιμοι.
«Και σας διαβεβαιώνω και διαβεβαιώνω και τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πανέτοιμος για αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε.
Καλη επιτυχία @AnastasiadesCY για το Καλο του τόπου μας #CyprusProblem #Cyprus
— Averof Neofytou (@AverofCY) 2 Ιουνίου 2017
Το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια που θα γίνει στη Νέα Υόρκη και θα την κρίνει από το αποτέλεσμα της. #Cyprustalks #CyprusProblem
— Andros Kyprianou (@GenSecAKEL) 2 Ιουνίου 2017
Εθνικό Συμβούλιο #Cyprus : δεσμευτήκαμε να αποφύγουμε κριτική-αντιπαραθέσεις μέχρι το τέλος της συνάντησης στη ΝΥ. Εμείς θα το τηρήσουμε.
— Γιώργος Λιλλήκας (@yiorgoslillikas) 2 Ιουνίου 2017
Δεσμεύτηκα να μην κάνω δηλώσεις μεχρι τη Δευτέρα. Εχω πολλα να πω αλλα εγώ τηρώ τις δεσμεύσεις μου.Καλο ταξίδι κ.προεδρε#cyprus
— George Perdikis (@gperdikes) 2 Ιουνίου 2017
Και αυτό παρά τη δέσμευση, που σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα στο twitter, ανέλαβαν οι αρχηγοί των κομμάτων γι’ αποφυγή κριτικής και αντιπαραθέσεων μέχρι το τέλος της συνάντηση της Νέας Υόρκης.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έχει ενημερώσει για το τι έχει διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε τοποθετηθεί, ευχόμαστε καλή επιτυχία στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν θα προβούμε σε δηλώσεις παρά μόνο μετά το δείπνο και την ενημέρωση που θα έχουμε για το τι έχει διαμειφθεί σε αυτό», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.
Δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου (2/6/2017) pic.twitter.com/7sBXG7XxOn
— ΔΗΚΟ (@DIKO1976) 2 Ιουνίου 2017
«Το ‘’συμφωνία στην ασφάλεια-εγγυήσεις’’ έγινε μέσα σε λίγες μέρες ‘’συζήτηση στην ασφάλεια-εγγυήσεις’’. Όροι Αναστασιάδη και οι δύο. Τι να πιστέψουμε και στηρίξουμε», έγραψε ο κ. Παντελίδης.Το "συμφωνία στην ασφάλεια-εγγυήσεις" έγινε "συζήτηση στην ασφάλεια-εγγυήσεις". Όροι Αναστασιάδη και οι δύο. Τί να πιστέψουμε & στηρίξουμε;
— Χρύσης Παντελίδης (@cpantelides) 2 Ιουνίου 2017
Για ενδεχόμενες παγίδες που μπορεί να κρύβει το δείπνο της Κυριακής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να απορρίψει τη πρόσκληση για να παρευρεθεί στο συγκεκριμένο δείπνο στη Νέα Υόρκη.
«Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η συνάντηση ενδεχομένως να κρύβει και παγίδες. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός για να αποφύγει τέτοιες παγίδες, που μπορεί να οδηγήσουν τη δική μας πλευράς σε δύσκολη θέση και πολύ περισσότερο να της επιρρίψουν οποιεσδήποτε ευθύνες», ανέφερε.
Όπως είπε, η ΕΔΕΚ έχει θέσει ακριβώς συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ενισχύουν τη διαπραγματευτική του θέση και τον βοηθούν να αποφύγει τις ενδεχόμενες παγίδες. Όπως είπε, δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην τουρκική πλευρά, μέσα από μια λαθροβίωση διαδικασίας να έχει τα ανάλογα οφέλη όπως αυτή προσδοκεί.
«Ελπίζω και εύχομαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαπραγματευτεί σωστά τη συνέχεια των συνομιλιών και θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα προκύψει», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Ακούσαμε τις εισηγήσεις του, ακούσαμε τις απόψεις του, εμείς από την πλευρά τη δική μας προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη θέση του, να του υποδείξουμε κατά την άποψή μας τι πρέπει να προσέξει, τι θέματα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα σε αυτή τη συνάντηση για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς κατά πόσο οι παγίδες κρύβονται πίσω από μια ενδεχόμενη μεσολαβητική πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ , ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η διαδικασία όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού είναι πάρα πολύ σημαντική και στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταστεί και πιο ουσιαστική από την ουσία. «Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή», είπε.
Παράλληλα, υπέδειξε πως «όταν είσαι το αδύνατο μέρος σε μια διαπραγμάτευση, χρειάζεται να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός».