Οι ηγέτες "δεν θα μπορούν να δραπετεύσουν" από το Crans Montana της Γενεύης
11:32 - 17 Ιουνίου 2017
Ως πιθανόν την καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 43 για να λυθεί το κυπριακό, χαρακτήρισε τη σημερινή, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία, Καθλίν Ντόχερτι, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αστόρια. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε με το «Βραβείο Αριστείας» ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας, Νίκος Μούγιαρης.
Αναφερόμενη στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενεύη και μεταφέροντας - όπως σημείωσε – τις απόψεις της και της απόψεις της κυβέρνησής της - η Αμερικανίδα πρέσβης είπε αστειευόμενη ότι κατ’ ακρίβεια θα συναντηθούν σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Ελβετίας «όπου δεν μπορούν να δραπετεύσουν», μαζί με αντιπροσώπους της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρουσία της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών.
Η κ. Ντόχερτι πρόσθεσε ότι «τα κεφάλαια της ασφάλειας/εγγυήσεων και του εδαφικού θα είναι πολύ σημαντικά και βλέπουμε την Τουρκία να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.
Για την περίπτωση της επανένωσης, ανέφερε ότι οι ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι ατέλειωτες, σημειώνοντας τους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, τον τουρισμό, τη γεωργία, τη βιοϊατρική κ.α. Αναφέρθηκε ακόμη και στις ευκαιρίες που υπάρχουν και σήμερα, όπως εκφράζονται με την παρουσία της Exxon, της Noble Energy της Hard Rock Casino Integrated κλπ.
«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη με το μέγεθος του αμερικανικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ντόχερτι, που επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για εκπαίδευση νέων Κυπρίων για να γίνουν επιχειρηματικοί ηγέτες, αλλά στις δυνατότητες για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ. «Μόνο 18.000 αμερικανοί επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο κι αυτό είναι πράγματι τραγικό», σημείωσε.