Έδαφος βρετανικών βάσεων προσφέρουν για τη λύση οι Βρετανοί

Η Βρετανία μπορεί να δώσει ένα μέρος των βάσεων της στη Κύπρο με στόχο να συμβάλει θετικά στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στη Χουριέτ ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα Ρίτσαρντ Μουρ.
 
Στην ίδια συνέντευξη ο Ανώτατος Επίτροπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Μάθιου Κίντ είπε πως αυτό το έχουν επιβεβαιώσει. Στη συνέντευξη, ο Βρετανός Πρέσβης δήλωσε πως οι βρετανικές βάσεις επισήμως και νομικά δεν είναι μέρος της διαδικασίας επειδή είναι υπό την βρετανική κυριαρχία.
 
"Ωστόσο γνωρίζουμε τις ευθύνες  μας σε αυτό το θέμα και θέλουμε να είναι ένα θετικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις για λύση", ανέφερε προσθέτοντας ότι όπως έγινε και στην περίοδο του σχεδίου Ανάν μπορούν να δώσουν "ένα μέρος από τα κυρίαρχα εδάφη των βάσεων". Ο Ρίτσαρντ Μούρ είπε ότι κατά τη δική του άποψη αυτή τη φορά και οι δύο ηγέτες αναπτύσσουν ένα όραμα όχι μόνο γι αυτά που θα χάσουν οι άνθρωποι, για τις ανησυχίες και τους φόβους τους αλλά και γι αυτά που θα κερδίσουν.
 
Από την πλευρά του ο Μάθιου Κίντ σε ερώτηση εάν βλέπει πιθανότητα συμφωνίας στη Γενεύη απάντησε: "Ναι, βλέπω. Όχι μόνο επειδή είμαι αισιόδοξος. Κοιτάζοντας τις διαπραγματεύσεις σε όλη αυτή τη διαδικασία, πιστεύω ότι οι πλευρές έχουν αντιληφθεί καλύτερα από ποτέ τις ανησυχίες ο ένας του άλλου και τα πλεονεκτήματα. Είναι πολύ λογικό οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη να ξεκινήσουν εστιάζοντας στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων".
 
Ο Μάθιου Κίντ ανέφερε ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν κάνει πιο δύσκολη εργασία από τους προκατόχους τους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που πέτυχαν στο εδαφικό ίσως να χρειάζονταν αμοιβαία εμπιστοσύνη που δεν είχαν οι προκάτοχοί τους.
 
Για το θέμα της ενέργειας, ο Μάθιου Κίντ είπε ότι ως αρχή οι δυο πλευρές αποδέχτηκαν ότι αυτό θα είναι μια κατάσταση win win, ωστόσο δεν κατάφεραν να το χρησιμοποιήσουν θετικά για να στηρίξουν τη διαδικασία. Ωστόσο, είπε, και οι δύο ηγέτες βλέπουν ότι το θέμα της ενέργειας δημιουργεί μια νέα ώθηση για να υπάρξει συμβιβασμός επειδή θα ισχύει για όλους μια κατάσταση win win.

Δειτε Επισης

O Tραμπ μπορεί να ξαναχτυπήσει το Ιράν απολύτως νόμιμα μετά το πράσινο από τη Γερουσία
Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη-Θερμοκρασίες έως και δέκα βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό
Άγρια καταδίωξη 14χρονου οδηγού στον αυτοκινητόδρομο-Από τις Χαλεπιανες κατέληξαν στην Πύλα
Με απόφαση Ανώτατου διευρύνεται η εξουσία του Τραμπ-Τι σημαίνει η νίκη του για το μέλλον των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγοί στην Κρήτη κοιτούσαν το τροχαίο που έγινε στο αντίθετο ρεύμα και τράκαραν
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ μιλά για παράθυρο ευκαιρίας στη Γάζα
Για «παραπλανητική εκστρατεία» στην Κύπρο με αναφορές σε αρχηγό κόμματος κάνει λόγο Πρέσβης του Ισραήλ
Ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία-Άλλες δύο παραιτήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έργα για επίλυση των προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου-«Έχουν παγιδευτεί σκάφη μέσα»
Ο Τραμπ διαψεύδει συνομιλίες με Ιράν για… ακίνδυνο πυρηνικό πρόγραμμα-«Ποιος λεχρίτης λέει ότι θα τους δώσω 30 δις»