Στους 65 οι αγνοούμενοι του “Πύργου του Τρόμου”
12:29 - 16 Ιουνίου 2017
Την έναρξη έρευνας για απόδοση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σε σχέση με τη φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower του δυτικού Λονδίνου ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η δύσκολη επιχείρηση εντοπισμού των σορών των ανθρώπων που πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν στο κτίριο και έχασαν τη ζωή τους. Όπως έχει ανακοινωθεί, η επιχείρηση εντοπισμού και ταυτοποίησης των θυμάτων ίσως διαρκέσει εβδομάδες.
Η αστυνομία εξακολουθεί να μην έχει ακριβή αριθμό αγνοουμένων. Μέχρι στιγμής συγγενείς και φίλοι έχουν δημοσιοποιήσει τα ονόματα τουλάχιστον 65 αγνοουμένων.
Παράλληλα, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες τραγικές ιστορίες ενοίκων που συνειδητοποιώντας ότι δεν είχαν τρόπο διαφυγής επικοινώνησαν τηλεφωνικά με αγαπημένους τους ανθρώπους για να τους αποχαιρετίσουν.
Συγκλονίζουν επίσης οι ιστορίες γονέων που συνειδητοποίησαν όταν βγήκαν από το κτίριο ότι ένα ή περισσότερα από τα παιδιά τους δεν τους είχαν ακολουθήσει.
Συγκλονιστικές είναι και οι ιστορίες εκείνων που επέζησαν για να διηγηθούν πώς σε μια απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής μπόρεσαν και πέρασαν μέσα από τον πυκνό καπνό και τις φλόγες έχοντας καλυφθεί με βρεγμένα ρούχα και πετσέτες.
Στην πιο απίθανη ιστορία διάσωσης που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, συγγενείς δύο μικρών αδελφών, της 8χρονης Μαλέκ και της 6χρονης Ταμζίν, λένε ότι τις εντόπισαν στο νοσοκομείο αφού κατόρθωσαν με κάποιον τρόπο να γλιτώσουν από την πυρκαγιά από το διαμέρισμα της οικογένειάς τους στον 20ό όροφο της πολυκατοικίας. Οι γονείς τους και η έξι μηνών αδερφή τους αγνοούνται.
Εν τω μεταξύ, ο αργός ρυθμός της ενημέρωσης για τα θύματα, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους, η καταγγελλόμενη ανεπαρκής στήριξη από τον τοπικό δήμο του Κένσινγκτον και Τσέλσι και η απόγνωση ενισχύουν την οργή των ενοίκων και των περίοικων οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είπαν ότι οι προειδοποιήσεις τους για την ασφάλεια του Grenfell Tower αγνοήθηκαν.
Η οργή στρέφεται κατά όλων των ιθυνόντων, με το δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να αποδοκιμάζεται κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψή του στην περιοχή. Σφοδρή κριτική δέχεται και η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με κατοίκους κατά τη δική της επίσκεψη στο σημείο της τραγωδίας το πρωί της Πέμπτης.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η πολιτεία αδιαφορούσε και αδιαφορεί για αυτούς διότι ζουν στο φτωχό θύλακα του πλουσιότερου δήμου της χώρας. Η ανισότητα των εισοδημάτων στο Κένσινγκτον και Τσέλσι είναι η μεγαλύτερη στη Βρετανία, ενώ το διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται το Grenfell Tower είναι στο 10% των φτωχότερων δημοτικών διαμερισμάτων της Αγγλίας.
Το βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής σκοπεύουν να συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Κοινοτήτων και Τοπικής Διακυβέρνησης στο Γουέστμινστερ ώστε να απαιτήσουν «δικαιοσύνη και απαντήσεις».
Όλα αυτά γίνονται την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτήματα για την καταλληλότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την περσινή ανακαίνιση του κτιρίου, ιδίως των θερμομονωτικών πάνελ που τοποθετήθηκαν στην εξωτερική επιφάνεια, τα οποία έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ. Ερωτήματα εγείρονται επίσης για την αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την επαναξιολόγηση των κανονισμών πυρασφάλειας κτιρίων που είχε ζητηθεί από δικαστή μετά από προηγούμενο δυστύχημα με πυρκαγιά σε κτίριο του νοτίου Λονδίνου. Υπεύθυνος για αυτή την αξιολόγηση ήταν ο τέως Υφυπουργός Στέγασης Γκάβιν Μπάργουελ, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε στη θέση του προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ.