Το χαμένο στοίχημα του Άντρου, το περιθώριο λάθους και το ραντεβού με Λιλλήκα

Το ΑΚΕΛ βρίσκεται από χθες ξανά σε διαδικασία αναζήτησης υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, αφού το εγχείρημα… Μάικ Σπανός είχε άδοξο τέλος. 
 
Η προσπάθεια για μια υποψηφιότητα του κ. Σπανού που να στηριχθεί από το ΑΚΕΛ, υπό το πρίσμα της λογικής αναζήτησης ενός νέου Γιώργου Βασιλείου, ξεκίνησε και εξελίχθηκε εν πολλοίς σε προσωπικό στοίχημα του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Άντρου Κυπριανού.
 
Ένα στοίχημα, ωστόσο, που όπως αποδείχθηκε από την κατάληξη του χάθηκε ως αποτέλεσμα του ανορθόδοξου τρόπου με τον οποίο επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί.
 
Αυτό δηλαδή που πολλοί καταλογίζουν στον Άντρο Κυπριανού, ότι θεώρησε ως δεδομένο πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις διαφορές που χώριζαν το ΑΚΕΛ και τον Μιχάλη Σπανό στα ζητήματα της οικονομίας θα βρίσκονταν οι χρυσές εκείνες τομές που θα τις γεφύρωναν, αφήνοντας και τις δύο συνιστώσες της επιδιωκόμενης συνεργασίας αρκούντως ικανοποιημένες. Και ότι βεβαίως, οι χρυσές αυτές τομές θα έπειθαν και θα συσπείρωναν τη βάση του κόμματος γύρω από τον υποψήφιο τους.
 
Αναντίλεκτο είναι το γεγονός πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ κινήθηκε διαδικαστικά εντελώς αντίστροφα απ’ ότι η στοιχειώδης εμπειρία επέβαλλε, πράττοντας αυτό ακριβώς για το οποίο πολλές φορές τους τελευταίους μήνες κατηγόρησε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κατέληξε πρώτα στον υποψήφιο και άφησε για το τέλος την ουσία… τη σύνταξη και υιοθέτηση ενός, αν μη τι άλλο, κοινού πλαισίου πολιτικών θέσεων ως βάση τουλάχιστον του προεκλογικού προγράμματος του υποψηφίου του κόμματος.
 
Ίσως, επισημαίνουν πηγές από το ΑΚΕΛ, η πλήρης ταύτιση απόψεων κόμματος και Μάικ Σπανού στο Κυπριακό, λειτούργησε για την ηγεσία περισσότερο καθησυχαστικά απ’ όσο θα έπρεπε για τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία όμως τελικά βρήκε μπροστά της όταν αποφάσισε να μπει στα βαθιά και να δει τις πραγματικότητες στα μάτια.
 
Το ΑΚΕΛ, όσο και αν η ηγεσία του επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι, βγήκε εξαιρετικά λαβωμένο από το σίριαλ των τελευταίων εβδομάδων γύρω από τον Μάικ Σπανό, ενώ καθόλου μυστικό δεν είναι πως από την στιγμή που το πήρε προσωπικά και δεν του βγήκε, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος χρεώνεται από αρκετούς συντρόφους του, αν όχι όλο, σχεδόν όλο το μερίδιο της ευθύνης.
 
Πλέον, ζητούμενο στο ΑΚΕΛ είναι οι διαδικασίες να τρέξουν ορθόδοξα και η όποια απόφαση ληφθεί να διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την συναίνεση εντός του κόμματος, οικοδομούμενη σε στέρεες βάσεις και γέρα θεμέλια εξ’ αρχής. Με καθαρές κουβέντες όπως ετεροχρονισμένα στη προηγούμενη διαδικασία ο Άντρος Κυπριανού αποφάσισε να ξηγηθεί.
 
Όπως θα ήταν αναμενόμενο, από την πρώτη στιγμή επισημοποίησης του ναυαγίου του διαλόγου με τον Μάικ Σπανό, επανήλθαν στο προσκήνιο διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων του ΑΚΕΛ, με αυτό το Κίκη Καζαμία να παίζει πιο έντονα.
Ωστόσο, η διαδικασία αναζήτησης υποψηφίου στην Εζεκίας Παπαϊωάννου αρχίζει κυριολεκτικά από μηδενική βάση και χωρίς τίποτα και κανένας να θεωρείται πως ξεκινά από θέση ισχύος.
 
Σημειώνεται πως σήμερα έγινε γνωστό ότι το ΑΚΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση για συνάντηση που του είχε απευθύνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, η οποία τελικά καθορίστηκε για τη Δευτέρα 26 του μήνα.
 
Από το ΑΚΕΛ, φροντίζουν επιμελώς να ξεκαθαρίσουν από τώρα πως το ραντεβού με τον πρώην σύντροφό τους δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, καθότι αν με τον κ. Σπανό η συνεργασία ναυάγησε στα της οικονομίας, οι πιθανότητες να συμβεί το αντίθετο με τον κ. Λιλλήκα, με τον οποίο τεράστιες είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό, μοιάζουν εκμηδενισμένες πριν καν από την έναρξη μιας ενδεχόμενης τέτοιας προσπάθειας.
 
Διαφορετική ωστόσο είναι η άποψη στο στρατόπεδο του υποψηφίου Προέδρου, αλλά και σε όλους όσοι στο ΑΚΕΛ δεν βλέπουν με αρνητικό φακό μια πιθανή επαναπροσέγγιση και… ό,τι ήθελε προκύψει. Άλλωστε, όπως υποδεικνύουν με νόημα, «μας ξέρει και τον ξέρουμε, με καλή θέληση όλα μπορούν να γίνουν…»      

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις