Παράλληλη διαπραγμάτευση σε χωριστά τραπέζια μ’ έμφαση σε ασφάλεια-εγγυήσεις
14:36 - 16 Ιουνίου 2017
Στο Crans-Montana της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Έιντε ανέφερε πως αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. «Όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο όταν θα είμαστε εκεί στο Crans-Montana», σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν μεταβούν εκεί.
Είπε επίσης πως και οι δυο πλευρές του έχουν επιβεβαιώσει πως πάνε εκεί με τη φιλοδοξία να επιλύσουν το πρόβλημα.
Ο κ. Έιντε ανέφερε πως «εάν επιτύχουμε, θα υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και δεν σημαίνει ότι όλη η εργασία έχει ολοκληρωθεί και ότι μπορούμε να πάμε απευθείας σε δημοψήφισμα».
Ο στόχος, σημείωσε, είναι να έχουμε μια στρατηγική αντίληψη όλων εκείνων των θεμάτων που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας. Ανέφερε ακόμη πως δεν πρόκειται να κάνει εικασίες για το τι θα συμβεί αν δεν επιτύχει η προσπάθεια, γιατί πάνε εκεί με τη φιλοδοξία να πετύχουν.
Διαβεβαίωσε πως «και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και εγώ θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε να υπάρξει ένας επιτυχές αποτέλεσμα», σημειώνοντας παράλληλα πως η απόφαση εναπόκειται τελικά στους ηγέτες και στις εγγυήτριες δυνάμεις.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως είχε μια εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και υπενθύμισε πως χθες συναντήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Είχαμε διεξοδικές συζητήσεις και με τους δυο ηγέτες για την επανασύγκληση της Διάσκεψης σε 12 ημέρες, στις 28 του μήνα.
«Θα είμαστε στο Crans-Montana που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της λίμνης της Γενεύης πάνω στο βουνά σε ένα ωραίο και απομονωμένο σημείο», ανέφερε.
Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στο #CransMontana #Cyprus #CyprusTalks pic.twitter.com/uCK0gVC5jx
— Averof Neofytou (@AverofCY) June 16, 2017
Είπε πως ενημέρωσε τους δυο ηγέτες για τις πρακτικές διευθετήσεις για αυτό, κάτι που εκτίμησαν, όπως σημείωσε, προσθέτοντας πως «επιπρόσθετα με τη δουλειά που κάνουμε ως Η.Ε., η ελβετική κυβέρνηση είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμη στις τεχνικές προετοιμασίες στην παροχή αυτών των διευκολύνσεων».
«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. Όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο. Θα είναι δύσκολο όταν είμαστε εκεί στο Crans- Montana», ανέφερε, και σημείωσε πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν πάνε εκεί γιατί δεν θέλουν να πάνε εκεί με άδεια χέρια.
Και είναι για αυτό που εργαζόμαστε πάνω στο έγγραφο που θα καθοδηγήσει τις συζητήσεις πάνω στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων που είναι το κεφάλαιο που έχει λάβει τη λιγότερη προσοχή και στο οποίο τώρα είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση, επεσήμανε.
Είπε επίσης πως πρέπει να γίνει προετοιμασία και για τα άλλα θέματα γιατί θα γίνονται αλληλένδετες συζητήσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα, προσθέτοντας πως «και οι δυο πλευρές μου έχουν επιβεβαιώσει τώρα ότι μεταβαίνουν εκεί με τη φιλοδοξία να λύσουν το πρόβλημα».
«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για αυτό. Δεν γίνεται πιο εύκολο απλώς επειδή πάμε στην Ελβετία. Αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα και βούληση που μπορώ να καταγράψω τώρα ότι πάμε με αυτή τη φιλοδοξία», ανέφερε ο κ. Έιντε.
Είπε πως «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα, ώστε αυτό να είναι μια επιτυχία».
Πρόσθεσε πως στο τέλος της ημέρας εξαρτάται από το θάρρος, τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την ηγετικότητα των ηγετών και επίσης σε αυτό το σημείο και των εγγυητριών κρατών.
Σε σχέση με τη διάρκεια της Διάσκεψης, είπε πως αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν. Είπε πως με τον τρόπο που διοργανώνεται υπάρχει η δυνατότητα να διαρκέσει εβδομάδες, αλλά δεν χρειάζεται να διαρκέσει εβδομάδες.
«Εξαρτάται από το χρόνο που χρειάζεται, αλλά θέλουμε να το καταστήσουμε σίγουρο ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα στρατηγικής σημασίας θέματα», είπε.
Ερωτηθείς για τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών (format), o κ. Έιντε είπε πως στη δήλωση της 4ης Ιουνίου την οποία οι ηγέτες συμφώνησαν με τον Γ.Γ. αναφέρεται πως θα γίνονται παράλληλα.
Επίσης, σημείωσε, η δήλωση αναφέρει πως υπάρχει συμφωνία πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι πάρα πολύ σημαντικό, προκειμένου να υπάρξει η τελική λύση.
«Έτσι δίνει έμφαση σε ένα κεφάλαιο, ενώ αναγνωρίζει ότι όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν. Και ο πρακτικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να το κάνουμε παράλληλα, στην κυριολεξία σε χωριστά τραπέζια, σε χωριστά δωμάτια όπου θα γίνονται συνεχείς συζητήσεις για όλα τα θέματα», ανέφερε.
Επεσήμανε πως και οι δυο πλευρές θα πουν πως προκειμένου να γίνει το Β πρέπει να δούμε το Α, σημειώνοντας πως το τι είναι το Β για την μια πλευρά είναι το Α για την άλλη.
Και έτσι η δουλεία η δική μας ως αυτών που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία είναι να διασφαλίσουμε ότι θα φθάσουμε σε αυτές τις τελικές διευθετήσεις, κάτι που χρειάζεται γνώσεις για όλα τα κεφάλαια, σημείωσε. Πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει και πως αυτό συζητούν τώρα και θα συζητούν και τις επόμενες ημέρες.
Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν επί του κοινού εγγράφου, ο κ. Έιντε είπε πως η δέσμευση των Η.Ε. είναι καθαρή, ότι το έγγραφο θα υπάρχει, θα βρίσκεται εκεί. Σημείωσε πως αμέσως μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη άρχισαν να μαζεύουν στοιχεία για αυτό το έγγραφο και πως ξεκαθάρισαν ότι θέλουν οι θέσεις όλων των πλευρών να αποτυπωθούν με επαρκή τρόπο.
Καμία έκπληξη από τις δηλώσεις Άιντε. Το "κοινό έγγραφο" είναι ένα εργαλείο πίεσης προς την Κυπριακή Δημοκρατίαhttps://t.co/2AN7kTvvq4 pic.twitter.com/AnPFIwKkJd
— Κίνημα Οικολόγων (@cygreens) June 16, 2017
«Επίσης παρουσιάζουμε ένα δομημένο τρόπο συζήτησης αυτών των θεμάτων», ανέφερε, και σημείωσε πως όλες οι πλευρές του ανέφεραν πως δεν θα κάνουν διαπραγματεύσεις πριν τις διαπραγματεύσεις.
Έτσι δεν ετοιμάζουμε ένα τελικό έγγραφο, είπε, σημειώνοντας πως στις πιο παραδοσιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών ετοιμάζεται ένα προσχέδιο και μετά μελετάται το αν τα μέρη συμφωνούν.
Αυτό δεν είναι δυνατό εδώ. Κανένας κατ’ ακρίβεια δεν το θέλει αυτό γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δεν διαπραγματεύεσαι στην Ελβετία αλλά το κάνεις πριν, σημείωσε.
Είπε πως θέλουν να είναι ένα βοηθητικό έγγραφο «για να προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε τα διάφορα συστατικά στοιχεία ενός θέματος που παραδοσιακά ήταν πολύ δύσκολο γιατί οι εναρκτήριες θέσεις είναι αντίθετες». Πρόσθεσε πως υπάρχουν ιδέες τις οποίες δεν μπορεί να αναφέρει και πως είναι αρκετά αισιόδοξος.
«Δεν νομίζω ότι το έγγραφο θα είναι εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ελπίζω ότι θα είναι βοηθητικό για να τις καταστήσει επιτυχείς», κατέληξε ο Νορβηγός διπλωμάτης.