Καθολική ικανοποίηση για το ΓΕΣΥ-Παμπορίδης: Και εγένετο φως

Μετά από ατέρμονες συζητήσεις δεκαετιών που ποτέ δεν οδηγούσαν πουθενά, η χωρά μας αποκτά επιτέλους ΓΕΣΥ.  

Η σημερινή έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο, αφού με τις εγκρινόμενες μεταρρυθμίσεις ο δρόμος για εφαρμογή του ΓΕΣΥ καθίσταται χωρίς επιστροφή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος... κι εσύ έχεις ΓΕΣΥ

Βεβαίως, η σημερινή μέρα δεν είναι το τέλος της όλης προσπάθειας, αλλά μόλις η αφετηρία, αφού μέχρι την πρακτική εφαρμογή και υλοποίηση του ΓΕΣΥ,  απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΓεΣΥ: Και τώρα προς υλοποίηση

Τα δύο νομοσχέδια του ΓΕΣΥ υπερψηφίστηκαν ομόφωνα μετά από τρεις και πλέον ώρες συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ εγκρίθηκε το κείμενο των κανονισμών του.
 
Ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και έλαβε συγχαρητήρια από την πλειοψηφία των βουλευτών, που τοποθετήθηκαν για την αποφασιστικότητά που επέδειξε και τον ρόλο του στην επιτυχή κατάληξη του θέματος.
 
Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή είναι η ίδρυση οργανισμού δημόσιου δικαίου, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κέντρων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία, καθώς και την ευθύνη για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εναρμόνιση με την οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με τη διαφάνεια των μέτρων που ρυθμίζουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση και την κάλυψη του κόστους τους στα πλαίσια ασφαλιστικών συστημάτων υγείας, καθώς και διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του ΓΕΣΥ με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και πιο λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας υγείας.
 
Σκοπός των νέων κανονισμών είναι η ρύθμιση του εργασιακού πλαισίου που θα εφαρμόζεται για το προσωπικό που θα προσληφθεί από τον αυτόνομο οργανισμό που θα ιδρυθεί με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου.
 
Όσον αφορά τις συνεισφορές, με το νέο καθεστώς του οποίου η πρώτη φάση τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.
 
Στη δεύτερη φάση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.
 
Η πλήρης εφαρμογή του ΓΕΣΥ αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2020.
 
Το ανώτατο ποσό συμπληρωμής που θα καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς είναι €300 ανά έτος και €75 για χαμηλοσυνταξιούχους και λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Την ικανοποίησή του για τη σημερινή εξέλιξη, της έγκρισης των νομοσχεδιών από την Ολομέλεια της Βουλής, εξέφρασε με ανάρτησή του στο twitter o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Και εγένετο Φως! Υπάρχει καλύτερη Κύπρος. Ας την διεκδικήσουμε», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

Μεταρρύθμιση ανάλογη με εκείνη του 1960 για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις χαρακτήρισε την έγκριση του ΓΕΣΥ από την βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δήλωση στην οποία προέβει  αργά το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερη ευτυχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ύστερα από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων επιτυγχάνεται μια από τις πιο καθοριστικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε υποχρέωση του κράτους να προσφέρει στο σύνολο του λαού πλήρη και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επίσης, είπε ότι η υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων είναι ανάλογης σημασίας με τη σύσταση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη δεκαετία του ‘60.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους, και ιδιαίτερα τον Υπουργό Υγείας και του συνεργάτες του που με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα εργάστηκαν να γίνει η σημερινή ημέρα πραγματικότητα.

Ο ΟΑΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) χαιρετίζει την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τη Βουλή, τα οποία, όπως τονίζει, είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη και βελτίωση του τομέα της υγείας στην Κύπρο.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΥ αναφέρει πως παραμένει προσηλωμένος και θα συνεχίσει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να εργάζεται εντατικά για την επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται στο Νόμο.
 
Προσθέτει πως η υγεία των πολιτών είναι κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα, το οποίο διασφαλίζεται με την εφαρμογή του πολυπόθητου ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου του ΓεΣΥ αποτελεί ορόσημο και είναι καθοριστικής σημασίας για τις περαιτέρω εξελίξεις.
 
«Το ΓεΣΥ είναι ένα κορυφαίο έργο κοινωνικής πολιτικής, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις του τομέα της υγείας, διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
 
Είναι ένα σχέδιο υγείας κοινωνικά δίκαιο, καθολικό, αλληλέγγυο, το οποίο διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες. Το νομοσχέδιο, όπως ψηφίστηκε, είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης από τη μια και επιστημονικής και τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης από την άλλη», αναφέρει.
 

Ο ΠΙΣ
Η εφαρμογή ενός ΓεΣΥ αποτελεί μονόδρομο και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την επίλυση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας, επισημαίνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή την ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και την Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
«Από τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής κρατάμε την πολιτική βούληση όλων των πολιτικών χώρων και αναμένουμε την άμεση ρεαλιστική υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών και ρυθμίσεων που επιτέλους να οδηγούν στον εκσυγχρονισμό του τομέα της Υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών Υγείας προς τους Κύπριους ασθενείς μας, αξιοποιώντας τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο ΠΙΣ.
 
Προσθέτει ότι «η εφαρμογή ενός ΓεΣΥ αποτελεί μονόδρομο και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την επίλυση ή τουλάχιστον την απάμβλυνση των πολλών, συσσωρευμένων, σοβαρών και ολοένα διογκούμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια στον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα της υγείας».
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις