Ξεκινάει η τριμέρης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη

Με το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και την ενέργεια να είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, με τους ηγέτες των τριών χωρών, Νίκο Αναστασιάδη, Βενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα να συνυπογράφουν την Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.  
 
Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Κατά τη Σύνοδο, θα συζητηθούν επίσης θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θέματα επιχειρηματικότητας των νέων και νέα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένων των θεμάτων του EastMed και του Euro-Asia Interconnector. Επίσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  θέματα τηλεπικοινωνιών και περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των ζητημάτων της διαχείρισης υδάτινων πόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διασπορά και ζητήματα συνεργασίας των αποδήμων των τριών χωρών.
 
Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο βρίσκονται ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
 
Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Γεωργίας, Μεταφορών και Διασποράς των τριών χωρών θα έχουν συναντήσεις για ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους που θα αρχίσουν στις 12 μ.
 
Όσον αφορά στο πρόγραμμα της Συνόδου, στις 9 πμ, αναμένεται να αρχίσει διμερής συνάντηση μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, στις 11.30 πμ. θα αφιχθεί στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Στις 12 μ., ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και αμέσως μετά, δηλαδή στις 12.30 μμ θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών.
 
Οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή διάσκεψη Τύπου στις 1.45 και θα υπογράψουν την Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Ακολούθως, η ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα αναχωρήσουν για την Κύπρο αργότερα το βράδυ.
 
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
 
Στο μεταξύ, με αυξημένες περιπολίες αστυνομικών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκίνησε από χθες η εφαρμογή των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της σημερινής τριμερούς συνάντησης της Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που σχεδιάστηκαν είναι δρακόντεια, ενώ για την εφαρμογή τους θα είναι στο "πόδι" όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μουσικής -όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση- θα μετατραπεί σε "νεκρή" ζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημείο θα φυλάσσεται από ξηράς και θαλάσσης (λόγω της γειτνίασης του Μεγάρου Μουσικής με το Θερμαϊκό Κόλπο, στην άκρη της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης). Εξαιτίας της μετακίνησης των τριών ηγετών ανακοινώθηκαν απαγορεύσεις στη στάση και στάθμευση οχημάτων μέχρι αύριο το βράδυ.
 
`Οπως έγινε γνωστό, σε περιοχές όπου ισχύει απαγόρευση στάθμευσης, γερανοί της Αστυνομίας απομάκρυναν τις τελευταίες ώρες δεκάδες αυτοκίνητα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η Αστυνομία στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στις 7 το βράδυ από οργανώσεις και ομάδες της πόλης, διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του Ισραήλ.
 
Στην πλατεία Αγίας Σοφίας είναι η προγραμματισμένη συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) μαζί με μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της πόλης, ενώ στο Αγαλμα του Βενιζέλου υπάρχει δεύτερη συγκέντρωση από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιεξουσιαστικές ομάδες κ.ά.

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις